Egészség

Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!

Mondhatnánk, hogy a cékla egészséges, de ez nem fedi a teljes igazságot, hiszen a cékla valójában gyógyhatással bír. Tartalmazza az összes létfontosságú ásványi anyagot, emellett nagyon magas a vitamintartalma. Elsősorban vérképző és méregtelenítő hatásáról ismert: serkenti a máj működését, így segítve a zsír lebontását.

Magas vitamintartalmának köszönhetően remek ellenszer a náthára és az influenzára. Védi a gyomrot, a szívet és az ereket, csökkenti a vérnyomást, rendszeres fogyasztása pedig tisztító hatásainak köszönhetően jobb közérzetet biztosít. Egyre több kutatás mutat arra utaló jeleket, hogy a cékla a rák ellen is véd. Különleges, gyümölcsös, édes íze és jellegzetes, élénk színe miatt a céklát a csúcsgasztronómia is kezdi felfedezni. Sós sajtokkal, savanykás gyümölcsökkel, ecettel, sülve vagy főve, kockázva, csíkozva vagy reszelve: minden formájában finom.

Nyers céklasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes méretű céklagumó

2 kisebb alma
1 nagyobb sárgarépa
só, bors
citromlé
ecet

A céklát nyersen hámozd meg, majd aprítógépben vagy késsel vágd gyufaszálnyi méretűre. Az almával járj el hasonlóan, azzal a különbséggel, hogy aprítás után csepegtesd le citromlével. A sárgarépát ugyancsak gyufaszálakra aprítsd, majd az egészet forgasd össze, és ízesítsd.

A legegyszerűbb céklaleves

Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes méretű céklagumó
1 liter húsleves
2 dl joghurt
só, bors, méz
citromlé

A céklát alufóliába csomagolva, magas hőfokon, kb. másfél óra alatt süsd puhára, majd pucold meg, vágd negyedekre, és tedd turmixgépbe. Önts hozzá annyi húslevest, amennyi ellepi, és turmixold le. Fokozatosan add hozzá a maradék levest, a joghurtot, majd kóstolgatva ízesítsd sóval, borssal, mézzel, citromlével. Hidegen tálald.

Cékla-brownie

Hozzávalók:
4 közepes cékla

10 dkg vaj
20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
10 dkg cukor
3 tojás
10 dkg liszt
3 evőkanál kakaó

A céklát egészben főzd vagy alufóliába burkolva süsd puhára, pucold meg, és aprítógépben vagy turmixgépben pürésítsd. A csokoládét törd apróra, a vajat kockázd fel. Szórd a céklához a csokit és a vajat, és pürésítsd őket tovább együtt. A tojásokat a cukorral verd fehéredésig, majd add hozzá a céklás masszát, és dolgozd össze. Fokozatosan add hozzá a lisztet és a kakaót, majd alaposan kivajazott formába töltve, 180 fokon, 25-30 perc alatt süsd meg.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2024. MÁJUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
Egészség 2024. ÁPRILIS Saláta a vitaminkészletek feltöltésére
Olcsó, gyorsan és egyszerűen összeállítható saláták, amelyek biztosan feltöltik a tél folyamán kiürült vitaminkészleteidet.
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. MÁJUS Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Menu