Szabadidő

4 pikáns recept
Egy romantikus este bevezetője a vacsora. Íme néhány huncut recept.

Bizonyos ételek elnehezíthetnek, álmosíthatnak, mások viszont épp ellenkezőleg – felpörgethetik a vágyakat, felkelthetik a szunnyadó szenvedélyt. Semmiképp se tervezz ilyen estékre nehéz, zsíros vagy vörös húsos ételeket. Bátran próbálkozhatsz azonban a fűszerek kombinációival – amelyek illóolaj-tartalma hat az érzékekre –, gyümölcsökkel vagy könnyű halételekkel. Íme, néhány recept, amely biztosan segít bensőséges hangulatot teremteni és érzéki energiákat felkorbácsolni párodban.

Kaviáros avokádófalatok – előétel

Hozzávalók (2 személyre)
1 nagyobb, érett avokádó

1 citrom
1 kis üveg kaviár
pirítósszeletek
3 gerezd fokhagyma

A pirítósokat melegen dörzsöld be fokhagymával. Az avokádót vágd apró kockákra, és egyengesd el a pirítóson, kend meg vastagon kaviárral és csepegtess rá friss citromlevet.

Édes-csípős, egzotikus csirke banánnal és ananásszal

Hozzávalók (2 személyre)
2 csirkemell

negyed ananász
2 banán
5 + 5 dkg vaj
egy kiskanál cayenne bors
egy centis gyömbér lereszelve
rizs
pirított, szeletelt mandula

A csirkemelleket vágd vékony szeletekre, és két celofándarab közé helyezve verd őket laposra egy erre alkalmas eszközzel – klopfolóval, serpenyővel. Sózd-borsozd őket. Egy serpenyőben a felolvasztott vajon hirtelen süsd ki a hússzeletek mindkét oldalát. Az ananászt pucold meg, és vágd vékony szeletekre. A banánt szabadítsd meg a héjától. Egy tepsit vagy egy tűzálló tálat vajazz ki, és rakd le benne a hússzeleteket, szórd meg a cayenne borssal és a gyömbérrel, és helyezd rájuk az ananászt. Süsd őket lefedve 20 percig, majd tedd melléjük a banánokat, és fedő nélkül süsd tovább. Tálald pirított mandulás főtt rizzsel.

Rizssaláta datolyával és padlizsánnal

Hozzávalók (2 személyre)
2 dl barna rizs

1 csomag szárított datolya
1 fél csomag aszalt füge
1 kisebb padlizsán
só, bors
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

A padlizsánt mosd meg, és vágd kockákra. Sózd le, majd ha levet eresztett, facsard ki. Nagy lángon, olívaolajon pirítsd meg a padlizsánkockákat, majd szedd ki őket, és tedd félre. Főzd ki a barna rizst; a datolyát és a fügét vagdosd minél kisebb darabokra. Egy mélyebb serpenyőben olívaolajon pirítsd meg az áttört fokhagymát, forgasd bele a rizst, majd a fügét és a datolyát, végül a padlizsánt is add hozzá, sózd és borsozd. Melegítsd össze az egészet, majd tálald forrón.

Tejberizs fahéjjal és keserű csokoládéval

Hozzávalók (2 személyre)
10 dkg kerek szemű rizs

4 dl tej
5 dkg vaj
1 vaníliarúd
egy csipet só
3 evőkanál cukor
egy evőkanál fahéj
5 dkg keserű csokoládé

A tejet a vajjal, a sóval és a cukorral tedd fel főni. Ha felforrt, öntsd hozzá a rizst és a vaníliát, majd vedd a lehető legkisebb lángra. Gyakran kevergesd, és ha a rizs felvette az összes tejet, kóstolgasd, hogy ne főjön túl. A csokoládét vízgőz felett olvaszd fel. Tálaláskor a rizst szórd meg fahéjjal, és öntsd le az olvasztott csokoládéval.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. MÁRCIUS 3 laktató, de karcsúsító recept
Szeretnél leadni néhány kilót, esetleg diétádhoz keresel finom ételeket? Receptjeink kalóriaszegények, de laktatnak, így anélkül fogyhatsz, hogy éheznél.
Egészség 2022. FEBRUÁR Miért együnk halat? - receptekkel
A tengeri halfogyasztás ma már kevésbé anyagi kérdés, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt. Magyarországon mégis nagyon ritkán kerül az asztalra halétel, pedig szívügyünk lehetne – szó szerint.
Szabadidő 2022. JANUÁR Tökéletes receptek tejallergiásoknak
Kerülni akarod a laktózt és a tejfehérjét, de már kifogytál a használható receptekből? Összegyűjtöttünk párat, hogy felfrissítsük az ötlettárad!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu