Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Gyakori kérdések

Hogy megkönnyítsük a dolgod, összegyűjtöttük a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.
Nyomtatható változat
Betűméret
Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kérdés
Kinek van több idegvégződése?
Válasz
A nőknek több idegvégződésük van, mint a férfiaknak. Például a nők arcbőrén 34 idegszál fut négyzetcentiméterenként, míg a férfiakén csak 17. A nők életük során több fájdalmat éreznek, ráadásul a testük több területén és hosszabb ideig. Ugyanakkor azonban jobban is tűrik a fájdalmat. Magasabb a fájdalomküszöbük, mint a férfiaknak, s ha egy bizonyos fájdalom nem haladja meg, képesek hetekig is elviselni. Ezzel szemben a férfiak, ha valamijük fáj, elveszítik a türelmüket és az önkontrolljukat, és képesek teljesen átadni magukat a rosszérzésnek.
Kérdés
Vajon hogyan érezhetünk fájdalmat? Hol és hogyan kapcsolódik össze a sérülés a fájdalom érzetével?
Válasz
Nos, a sérülés hatására széteső sejtekből olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek a fájdalomérző receptorokhoz kapcsolódva kiváltják az ingerületet, amely az idegpályákon, a gerincvelőn keresztül jut el az agyba.
Kérdés
Milyen fájdalomérzet-típusok vannak? Hogyan lehet őket megkülönböztetni?
Válasz
Beszélhetünk azonnali, válaszreakciót keltő és tompább, tartósabb fájdalomérzetről, mely nem vált ki válaszreakciót. Ennek oka, hogy kétféle idegrost kétféle sebességgel vezeti az ingerületet a központi idegrendszerhez. A gyors és válaszreakciót kiváltó ingerület megvéd bennünket a veszélytől, például ha tűzbe teszed a kezed, azonnal érzed a fájdalmat, és elkapod a lángtól, hogy meg ne égessen.
Kérdés
Tudtad? A testedben van két terület, ahol nem érzel fájdalmat. Melyek ezek?
Válasz
A „fájdalomérző készülék” a szervezetben mindenhol megtalálható, kivétel az agy és a tüdő.
Kérdés
Mi az endorfin és mi köze a fájdalomhoz?
Válasz
A szervezetben automatikus fájdalomcsillapító rendszer működik, mely a fájdalom észlelésekor endorfint kezd el termelni. Az endorfin elnyomja a fájdalmat, mivel azonban gyorsan lebomlik a szervezetben, hatása nem tartós.
Kérdés
Nem mindenki érez fájdalmat, tudtad?
Válasz
Egy idei kutatás szerint a csupasz hím patkány nem érzi sem a sav marását, sem a chili csípését. Ha a kutatók megfejtenék, miért nem, nagy lépést tehetnének előre az újfajta emberi fájdalomcsillapítók előállításában is.
Kérdés
Mire jó a fájdalom?
Válasz
A fájdalom két fontos feladatot lát el: az egyik, hogy megvéd bennünket a sérülésektől. Figyelmeztet, hogy éget a tűz, hogy ízületeidnek pihenésre van szükségük, hogy aludnod kell. Másrészt viszont jelzi, hogy valamilyen betegség lappang a szervezetben. A különféle fájdalmak segítségével előre megérzed például, hogy náthás leszel, megbetegszel, így a kúrát is hamarabb megkezdheted.
Kérdés
Mit nevezünk nociceptív fájdalomnak?
Válasz
A nociceptív fájdalmat a test szöveteinek sérülése okozza. A sérülés lehet vágott seb, véraláfutás, csonttörés, nyomás okozta roncsolódás, égés, illetve bármi, ami szövetkárosodással jár. Ez a fájdalom jellegzetesen sajgó éles, esetenként lüktető. A fájdalmak többsége ebbe a kategóriába tartozik. A szövetkárosodást érzékelő receptorok (nociceptorok) zömében a bőrben és a belső szervekben helyezkednek el.
Kérdés
Mit nevezünk neuropatiás fájdalomnak?
Válasz
A neuropátiás fájdalmat az idegek, a gerincvelő vagy az agy kóros folyamatai okozzák. A neuropátiás fájdalom rendszerint égető, bizsergő érzésként jelentkezik, de jellemző lehet rá az érintéssel és hideggel szembeni érzékenyég is. A fantom fájdalom, a herpeszt követő neuralgia, a szimpatikus reflex disztrófia és a kauzalgia tartoznak ide.
Kérdés
Mit nevezünk pszichogén fájdalomnak?
Válasz
A pszichogén fájdalmat teljesen vagy döntő részben pszichológiai rendellenességek váltják ki. Pszichogénnek azt a tartósan fennálló fájdalmat nevezik, amely pszichológiai rendellenességek következtében jön létre, és a fájdalmat magyarázó egyéb eltérés nem mutatható ki. A tisztán pszichés alapon kialakuló fájdalom ritka.
Nyomtatható változat
Betűméret
Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Tippek a fájdalom ellen

A krumpli kiváló fájdalomcsillapító lehet, a nép gyógyászatban a mai napig használják, szeletekre vágva, pakolásként.

merck_next_tip

További cikkek a fájdalomról

dolo084/aug11

hirdetés


hirdetés