Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

7 érdekes tény a migrénről

2016.06.12. | Ferenczy Mária
Napokig tartó, kínzó fejfájás, melytől mozdulni sem bírsz? Látásod is romlik és zavar a fény? Bizony, ez nagyon migréngyanús…
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Orvosi értelemben a fejfájásnak három fajtáját különböztetjük meg: tenziós fejfájás, kísérő fejfájás, migrén.

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás nem köthető betegségekhez, általában nem rohamokban jelentkezik, viszont rengeteg megjelenési formája van. Lehet szúró, lüktető, tompa, erős vagy gyenge. Többnyire éppen annyira fáj, hogy minden tevékenységedben akadályozzon.

Kísérő fejfájás

A kísérő fejfájás, mint ahogy a neve is tükrözi, valamilyen betegséget kísér. Önállóan nem jelentkezik, egészségügyi probléma vagy gyógyszer mellékhatásaként, tüneteként tapasztalhatod.

Migrén

Bár a migrén okai nem ismertek, a rohamok mechanizmusa levezethető. A fejfájásos rohamot a koponya területén lévő véredények izomzatának görcse, illetve későbbi elernyedése okozza. A görcsöt kiválthatják hormonális, illetve anyagcsere-problémák, összefüggésben lehet a tarkótáji izomzat feszülésével, bizonyos élelmiszerek elfogyasztásával, de a menstruációs ciklussal is.

Tudtad? A migrén teljes népességre vonatkoztatott gyakorisága mindössze 8-12 százalék. Ez a szám azért tűnhet kevésnek, mert a migrén mint fogalom lassan az erős fejfájás szinonimájává avanzsált – így sokkal többen használják, mint ahányan ténylegesen szenvednek tőle.

Tudtad? Egyes esetekben már egy nappal korábban sejteni lehet a közelgő migrénes rohamot. Általában erős hangulatváltozás jelzi, melyet a szakirodalom prodromának nevez.

Tudtad? A nők sokkal gyakrabban szenvednek migréntől, mint a férfiak. A 20 és 50 éves nők közötti gyakoriság eléri a 20-25 százalékot is.

Tudtad? A migrén egyik bevezető tünete lehet az egyoldali látászavar, amikor a látótér egy része fekete vagy apró pontokkal, csillagokkal, villogó fényekkel díszített. A látászavar fokozatosan alakul ki, és körülbelül 15-20 perc alatt meg is szűnik. Ritkább kísérő tünet lehet a végtagzsibbadás, a szédülés, az émelygés, a hányás és a beszédzavar. A szakirodalom ezt a tünetcsoportot aurának nevezi. Az aura és a tényleges fejfájás jelentkezhet együtt, de egymástól teljesen függetlenül is.

Tudtad? Már időszámításunk előtt 1000-ből is vannak írásos feljegyzések a migrénről, így az a feltételezés, miszerint civilizációs betegségről van szó, téves. Hippokratész is leírta a migrén tüneteit: fényjelenséggel kezdődő fejfájás, mely hányásra enyhül.

Tudtad? A betegek nagy része előre meg tudja jósolni, hogy kezelés nélkül mennyi ideig fog tartani a roham. Ez lehet néhány óra, de akár több nap is.

Tudtad? A lehető legjobb, amit a migrénes beteg tehet, ha teljesen elsötétített szobában fekve megkeresi azt a testtartást, amelyben a lehető legkevésbé fáj a feje. Sajnos a modern orvostudomány csak tapogatózik a kezeléseket illetően, így „vagy bejön, vagy nem” alapon próbálkoznak.


6 érdekes tény az antibiotikumokról
Van, aki szíve szerint mindenre antibiotikumot íratna fel, míg más elkerüli, amíg csak lehet. Mikor használ, és mikor árt?  tovább Tovább
7 érdekes tény a könnyről
Sírni kell. Legalábbis bizonyos időközönként. Az ember megkönnyebbül tőle. De mégis mi a könny?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kezelés migrén fejfájás tünetCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Nagyiklub


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés