Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Hogyan alakul ki a tüdőrák?

2011.12.01. | Galgóczi Dóra
A tüdőrák észrevétlenül hatalmasodhat el a szervezetben. Most megismerheted az alattomos daganat fejlődésének útját.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Több daganatos betegségre jellemző, hogy kezdetben alig okoz tüneteket, miközben jelentős pusztítást végez a szervezetben. A tüdőrákra különösen jellemző, hogy rendkívül rövid idő telik el a kialakulás kezdete és a veszélyes áttétek megjelenése között. Hogyan képes néhány hibásan működő sejt elindítani a fenyegető folyamatot?

Tévúton járó sejtek

Az egészséges szervezetben a sejtek életritmusa meghatározott rend szerint zajlik. A sérült vagy elhasználódott sejtek elpusztulnak, és helyüket átveszik újonnan képződött társaik. A tüdőt alkotó sejtekre is ez az egyensúly jellemző – egészen addig, amíg valamilyen külső hatásra zavar nem keletkezik a sejtszaporulatban. Ilyenkor a sejtműködést szabályozó gének meghibásodnak, és tévesen vezénylik a folyamatot. A sérült sejtek szakadatlanul folytatják osztódásukat, tumort alkotnak, melyet új vérerek képződése tart életben.
A tüdő daganatából elszabadult sejtek kezdetben vagy a tüdőhöz legközelebb eső szerveket érik el: a másik tüdőfelet, a mellkas falát és az azt körülvevő izmokat; vagy a nyirokrendszer útján terjednek tovább – gyakran megtámadják a nyirokcsomókat, az agyat, a májat és a mellékvesét, újabb tumorokat, áttéteket létrehozva. A károsodott szervek nem lesznek képesek ellátni eredeti funkciójukat, és a folyamat egyre veszélyesebb stádiumba ér.

A kockázati tényezők

Mindannyiunk szervezetében időről időre felbukkannak meghibásodott sejtek, az esetek többségében azonban nem alakul ki daganatos betegség. Több tényező együttes hatása szükséges a folyamat beindulásához. Ha családodban több rokonnál is előfordult a tüdőrák, fokozott kockázattal kell számolnod. Az immunrendszer állapota is lényeges: egészséges ellenálló-képesség esetén a védekezésért felelős fehérjék is sikeresen szembeszállnak a rákos sejtekkel. Sajnos időnként ezek az elváltozott sejtek képesek álruhába bújni: olyan fehérjeburokkal veszik körül magukat, amely megtéveszti az immunrendszert, és így nem tekinti őket betolakodó ellenségnek.
Az életkor sem elhanyagolható tényező, hiszen idősebb korban a tüdőben is egyre több sérült működésű sejt képződik, így fokozódik az esély a rákos elfajulásra.
A legnagyobb veszélyt a karcinogén, vagyis rákkeltő anyagok jelentik. Köztük kiemelkedő a dohányfüst, az azbeszt, a növényvédő szerek, a kipufogógáz alkotórészei és egyes élelmiszer-adalékanyagok. Tüdődet elsősorban a belélegzett karcinogének fenyegetik, a cigaretta és a légszennyezés jelentős mértékben okolható a tüdőrák kialakulásáért. Minél több testidegen anyaggal kell immunrendszerednek megküzdenie, annál kevésbé lesz képes tökéletesen ellátni feladatát, elpusztítani a rák kialakulásáért felelős betolakodókat.

Alattomos szabad gyökök

A szervezetbe kerülő karcinogén anyagok legnagyobb veszélye, hogy segítik a rákos daganatok kialakulásáért is felelős szabad gyökök képződését. Tüdőrák esetén elsősorban a dohányfüst radon- és nitrózamintartalma okolható ezért.
A szabad gyökök nagy reakcióképességű molekulák, amelyek életben maradásuk érdekében elektronokat szakítanak ki az egészséges sejtekből. Így azok megsérülnek, és könnyen zavar támadhat a működésükben – gyakran kóros osztódás formájában.
A szabad gyökök kártékony hatásáért nem lehet kizárólag a karcinogén anyagokat felelőssé tenni. Minél jobban felkészült a szervezeted az elpusztításukra, annál kevésbé fenyegetnek daganatos folyamatokkal. A tüdőrák sokkal nagyobb eséllyel alakul ki, ha védtelenné válsz a szabad gyökök támadásával szemben.
A tüdőrák kialakulása összetett folyamat, és akkor kell magas kockázattal számolnod, ha az esélyt növelő tényezők halmozottan fenyegetik szervezetedet.


Tüdőrák: típusok és túlélési...
A rettegett betegség különböző fajtái más-más gyógyulási esélyt hordoznak. Ismerd meg, melyik típus milyen kockázattal járhat!  tovább Tovább
Élet a tüdőrák után
A gyógyulás után a rehabilitáció a legfontosabb lépés. Ha már kigyógyultál a betegségből, akkor sem ülhetsz a babérjaidon.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

rák daganat tüdőrák műtét
hirdetés