Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

4 elgondolkodtató tény a gyakori ráktípusról

2011.07.04. | Galgóczi Dóra
A tüdőrák az egyik legrejtélyesebb ráktípus. A kutatások olyan információkat fedtek fel róla, melyekre nem is gondolnál.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Legfőbb kockázatát a dohányzás jelenti, rendkívül gyorsan továbbterjed, és csak a korai felismerés esetén várhatsz teljes felépülést. Ezeket a tényeket bizonyára ismered a tüdőrákkal kapcsolatban. Az eredményes megelőzéshez és a gyógyításhoz a betegség kevésbé egyértelmű sajátosságait is érdemes feltárni. A mélyreható kutatások során felszínre került néhány olyan tény, amely megmutatja a csendben támadó kór valódi arcát.

Tüdőromboló országok

Nem véletlen, hogy az egyes országok között hatalmas különbség észlelhető a tüdőrákban szenvedők arányát vizsgálva. Vajon miért ér utol néhány területen rendkívül sok embert a betegség, míg máshol alig akad rá példa?
Kelet-Európa és Észak-Amerika a tüdőrákos esetek élvonalában áll. A vizsgálatok már korábban megállapították, hogy ennek legfőbb oka a dohányzás. Meglepő felfedezés született azonban a füstszűrővel ellátott, „light” cigaretták népszerűségével összefüggésben. A filter használata eltávolítja a nagyobb szemcséket a dohányfüstből, hogy kevesebb lerakódás képződjön a légutakban. A cigarettázónak mélyebben kell leszívnia a füstöt ahhoz, hogy a megszokott nikotinmennyiséghez hozzájusson. Így éppen azokat a kisebb dohányrészecséket lélegzi be nagy mennyiségben, amelyek a tüdőrák egyik fajtájának, az adenokarcinómának a legnagyobb kockázatát rejtik. Ezekben az országokban a füstszűrő a védelem helyett éppen a betegség előretörésére adott okot.

Nők, férfiak, kockázatok

A tüdőrák gyakoriságát vizsgáló felmérések szerint a férfiak nagyobb arányban betegszenek meg. A két nem közti különbség azonban egyre inkább csökken. Korábban egyértelmű volt az összefüggés: a férfiak körében elterjedtebb a dohányzás, így náluk sokkal nagyobb az esély a tüdő daganatos elváltozására. Amikor a nők körében is egyre gyakoribbá vált a dohányzás, náluk is jelentősen fokozódott a veszély. A cigarettázó nőknél azonban sokkal nagyobb a kockázat, mint a dohányzó férfiaknál, így az ő körükben arányosan több a tüdőrákos beteg. Egy svéd tanulmány bizonyította, hogy a nők szervezete sokkal érzékenyebben reagál ugyanolyan mennyiségű dohányfüstre. Az ő tüdejük sejtjeinek örökítő anyagai jóval hamarabb károsodnak a nikotin hatására. További kutatások azt is felfedezték, hogy a női hormon, az ösztrogén jelentős hatást gyakorol a tüdőrák kialakulására és a rákos sejtek továbbterjedésére.

Esély a konyhában

Az étrend tüdőrákra gyakorolt szerepét számos vizsgálat járta körül. Az eredmények bebizonyították, hogy egyes élelmiszerek kifejezetten elősegítik a tüdőrák kialakulását, míg más táplálékok töredékére szoríthatják vissza a kockázatot.
A legnagyobb veszélyt az állati eredetű, telített zsírok jelentik. Több ponton is támadást indítanak szervezetedben: táptalajt biztosítanak a rákos sejtek számára, fokozzák növekedésüket, és növelik a továbbterjedés esélyét. Az állati zsiradék és a benne található káros koleszterin a rákkeltő kémiai anyagokat testszerte eljuttatja a sejtekhez.

Behálózott szervek

Az agresszíven romboló tüdőrák csaknem minden testtájra továbbterjedhet, de egyes szerveket az áttétek különösen gyakran utolérnek.
Első helyen a tüdőhöz közel elhelyezkedő nyirokcsomókat veszélyezteti. A tünetek megtévesztően hasonlítanak az egyszerű torokgyulladáshoz, ám gyakran semmilyen jelét nem észleled.
A betegek 30-40 százalékánál a kór átterjed a csontokra. Leggyakrabban a hátgerincnek a tüdőhöz, az alhashoz és a medencéhez közeli területe érintett. Ilyenkor járászavarokat, izomgyengeséget tapasztalsz, és gyakoriak a törések. A tüdőrák az a ritka kivétel a tumoros megbetegedések között, amely a kéz és a láb csontjaira is áttétet képezhet.
A daganatok közül a tüdőráknál legnagyobb az esély, hogy terjedése az agyat is veszélyezteti. Az agy szöveteinek roncsolódásával és egyes területeire nyomást gyakorolva jellegzetes panaszokat – fejfájást, egyensúlyzavart, emlékezetkihagyást, beszéd- és látászavarokat – okoz. Ilyenkor a daganatellenes terápia mellett sor kerül e tünetek gyógyszeres csökkentésére is.


Élet a tüdőrák után
A gyógyulás után a rehabilitáció a legfontosabb lépés. Ha már kigyógyultál a betegségből, akkor sem ülhetsz a babérjaidon.  tovább Tovább
Hogyan kezelhető a tüdőrák?
Az egyik legveszélyesebb daganattípus is megfékezhető a körültekintően megválasztott terápiával.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

daganat érdekes rák tüdő kockázat
hirdetés