Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

A tüdőrák hamarabb felfedezhető

2011.11.28. | Futaki Balázs
Ha a következő néhány kutatási eredményt további tesztek bizonyítják, a tüdőrák korai felfedezése is könnyebbé válhat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A tüdőrák túlélési aránya elsősorban azért alacsony, mert a betegek kétharmadánál a diagnózis már csak a késői stádiumban születik meg. A gyógyítás szempontjából tehát nem feltétlenül a „csodagyógyszer” megtalálása a cél, hanem egy olyan módszer kidolgozása, amelynek segítségével a lehető legkorábban azonosítani tudják a kóros sejtszaporulatot.

Szondával a rák ellen

A Nature Nanotechnology című folyóiratban két évvel ezelőtt adtak hírt egy izraeli fejlesztésű szondáról, amely a tüdőrákot 86 százalékos pontossággal képes detektálni. A szonda jelentősége abban áll, hogy hamarabb mutatja ki a megbetegedést, mint a hagyományos röntgenvizsgálat, vagy akár a CT. Nem csupán a korai felismerés, de a költségkímélő eljárás sem utolsó szempont, márpedig az említett képalkotó eljárások meglehetősen drágák.
A kifejlesztett szonda arany nanorészecskéket tartalmaz, amelyek a tüdőrákban emelkedett koncentrációban előforduló, úgynevezett illékony szerves összetevőket (VOC: Volatile Organic Compound) érzékelik. Már egy 5 nanométer széles részecskét képesek detektálni. (Összehasonlításképpen: az emberi hajszál átlagos szélessége 100 000 nanométer.) A nanotechnológia természetesen nem új keletű vagy áttörő jelentőségű a rákgyógyítást célzó kísérletekben, hiszen voltaképpen minden gyógyszermolekula mesterséges vagy természetes nanotervezés eredménye.
A szonda tesztelése még folyik. Ha bebizonyosodik a módszer használhatósága, egy tüdővizsgálat nem áll majd másból, mint hogy megfújunk egy szondát.

Vérteszttel a rák ellen

2010 májusában a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg – és a MediPress közvetítésével jutott el hozzánk – az a tanulmány, amely a tüdőrák vérvizsgálattal való diagnosztizálását helyezte kilátásba.
Carlo M. Croce professzor és munkatársai a daganatos betegek vérplazmájában az abnormális, rövid RNS-szakaszokat vizsgálták. Ezek alapjául szolgálhatnak egy olyan vérmintából végzett tesztnek, amely kimutatja a tüdőrák jelenlétét. E molekulák már akkor megjelennek a szérumban, amikor a tumort még olyan érzékeny képalkotók sem képesek kimutatni, mint a spirál-CT. A tanulmány szerzői szerint ezzel a módszerrel akár két évvel hamarabb is bekövetkezhet a daganat felismerése, s ez felbecsülhetetlen jelentőségű a terápiás lehetőségek szempontjából.
A kutatók daganatos szövetmintákban vizsgálták a tumorok molekuláris mintázatát, 28 daganatot 24 egészséges tüdőszövet mikro-RNS-profiljához hasonlítottak. Azonosították azokat a különbségeket, amelyek a daganatos és a normál szövetek között fennálltak. Leírták azt a molekuláris jelleget is, amely a daganat agresszívabb viselkedéséhez és a rossz túlélési adatokhoz társul.
Ezután a tudósok 1035, 50 éves és annál idősebb férfit vizsgáltak, tőlük vér-, köpet- és vizeletmintát vettek. A férfiak mindegyike erős dohányos volt, és öt éve mindegyik évi rendszerességgel CT-vizsgálaton esett át. A két módszert összehasonlítva, 15 mikro-RNS molekulát tekintve, a kutatók 20 esetből 18-ban képesek voltak kimutatni a daganatot, még mielőtt a CT látta volna megjelenését. Egy másik hasonló, de független vizsgálati arány 15-ből 12 volt.
Becslések szerint az új módszer előnye 28 hónap.

Korán megállapítható a daganat agresszivitása

Brit tudósok az érpályában keringő tüdőráksejtek mennyiségéből állapították meg a daganat agresszivitását, valamint a leghatásosabb várható eljárást. Eredményeiket a Journal of Clinical Oncology című folyóiratban jelentették meg, idén márciusban.
Dr. Fiona Blackhall (The Christie Rákkórház) és munkatársai 101 nem kissejtes tüdőrákban szenvedő beteg vérmintáját tanulmányozták kemoterápia előtt és után. Megállapították, hogy amennyiben a mintában öt vagy annál magasabb keringő daganatsejtet mértek, kifejezetten romlott a túlélési esély. Esetükben az átlagos túlélés 4,3 hónap volt, míg öt alatti értéknél 8,1 hónap. A módszer egyszerű eljárás lehet arra, hogy megjósolják a beteg várható terápiás válaszát. Ráadásul amennyiben a keringő sejtek száma a terápia hatására nem mutat jelentős csökkenést, az orvos szinte azonnal terápiás stratégiát válthat.
Az eljárás rutinszerű használatáig még számos vizsgálatot el kell végezni, azonban a kutatók reményei szerint a módszer hozzájárulhat a daganatok ellenállásának megértéséhez, valamint új gyógyszerek kifejlesztéséhez.


Néhány perc, ami megmentheti az...
Ami kötelező, azt nem szeretjük, ami ingyen van, nem sokra becsüljük… Valahogy így vagyunk a tüdőszűréssel is.  tovább Tovább
4 elgondolkodtató tény a gyakori...
A tüdőrák az egyik legrejtélyesebb ráktípus. A kutatások olyan információkat fedtek fel róla, melyekre nem is gondolnál.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kutatás tüdő rák daganat
hirdetés