Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Élet a tüdőrák után

2011.06.23. | Kónya Orsolya
A gyógyulás után a rehabilitáció a legfontosabb lépés. Ha már kigyógyultál a betegségből, akkor sem ülhetsz a babérjaidon.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Klinikai adatok szerint Magyarországon a halálokok között a tüdőrák az elsők között szerepel, és világviszonylatban is ez az a betegég, amelyben a magyarok az élen állnak. Ugyanakkor a gyógyulásokról kevesebb adat áll rendelkezésre: ezekkel kevésbé foglalkoznak, vagy egyszerűen a média kevésbé kíváncsi rájuk. Pedig az I. stádiumban felfedezett, megoperált laphám carcinomás betegek ötéves túlélése 70-75 százalék, a II. stádiumban 50-55 százalék, III. stádiumban legfeljebb 20. Amennyiben sikeresen eltávolították testedből a rákos sejteket, és a betegség az ezt követő kezelésekre is megfelelően reagál, az orvosok gyógyultnak nyilvánítanak. De mi a teendő ezután?

 

Vizsgálatok a gyógyulás után

Attól függően, hogy mikor gyógyultál meg, akár éves kontrollvizsgálat is elég lehet. Az egyszerű fizikális vizsgálattól a bonyolultabb ellenőrzésekig sok vizsgálaton kell átesned – ezek akármennyire terhet jelentenek is, vagy felidézik a gyógyulás előtti állapotokat, mindenképpen a javadat szolgálják.
Fizikális vizsgálat: a műtét után 1-2 évvel háromhavonta, 5 év után elég évente.
Mellkasröntgen: közvetlenül a műtét után, majd háromhavonta. 5 év után elég évente.
Szóba jöhet még az MRI, a CT, a PET, de ezeket csak akkor alkalmazzák, ha megvan a visszaesés lehetősége. Ha felmerül az áttét lehetősége, az orvos ultrahanggal igyekszik felderíteni a helyzetet. Amennyiben a kezelőorvos szükségesnek ítéli, rendszeresen elvégzik a tumormarkerek és a csontok izotópvizsgálatát.

Trükkök a nem szűnő tünetek enyhítésére

Természetesnek tűnik, hogy gyógyult tüdőrákos betegként azonnal le kell szoknod a dohányzásról. A tüdőrák következtében ugyanis csökken a légzőfelület, a dohányzásnak azonban ugyanez a következménye, így ha magadtól nem megy, mindenképpen kérd orvos segítségét, aki hosszabb terápiával segíthet a leszokásban. Emellett néhány egyszerű trükkel sokat enyhíthetsz a kísérő tüneteken, amelyek nem szűnnek meg a tüdőrákból való kigyógyulás után.
A tüdőben képződő váladékot a leggyakrabban inhalátorok és pipa segítségével sikerül kiüríteni, de ezek sokszor nem eléggé hatékonyak. Ilyenkor gyakori a köhögés, amely olykor fájdalmas is lehet. Segíthet, ha erősítő gyakorlatokat végzel: a rekeszizom és az azt körülvevő izomzat erősítésével sokat enyhíthetsz a tüneteken. Ugyancsak segíthet, ha a hátizomzatodat erősíted, így az esetleges köhögés kevésbé visel meg.

Lelki segítség

Sokat számít, ha találkozhatsz olyanokkal, akik ugyanazokon a folyamatokon mentek át, mint te. Egyedül sokkal nehezebb feldolgozni a történteket. Ha rájössz, hogy más is ugyanúgy végigcsinálta, mint te, könnyebb lesz elfogadnod, hogy a kezelések mellékhatásai, a kellemetlen tünetek, a magányosság érzése, ha nem is természetes, de utólag elfogadható. Nem árt, ha nem vagy egyedül azzal a gondolattal sem, hogy a tüdőrák tünetei újrajelentkezhetnek. Vagyis fennáll a későn felfedezett áttét lehetősége, ilyenkor újra át kell esned az összes kellemetlen kezelésen, esetleg újabb operáción, de ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy esélyed legyen a túlélésre.


Hogyan kezelhető a tüdőrák?
Az egyik legveszélyesebb daganattípus is megfékezhető a körültekintően megválasztott terápiával.  tovább Tovább
Tüdőrák: típusok és túlélési...
A rettegett betegség különböző fajtái más-más gyógyulási esélyt hordoznak. Ismerd meg, melyik típus milyen kockázattal járhat!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

daganat rák tüdőrák műtét
hirdetés