Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
Rovat fő témái
4 elgondolkodtató tény a gyakori ráktípusról

4 elgondolkodtató tény a gyakori ráktípusról

A tüdőrák az egyik legrejtélyesebb ráktípus. A kutatások olyan információkat fedtek fel róla, melyekre nem is gondolnál. TovábbTovább

Néhány perc, ami megmentheti az életedetNéhány perc, ami megmentheti az életedet

Ami kötelező, azt nem szeretjük, ami ingyen van, nem sokra becsüljük… Valahogy így vagyunk a... TovábbTovább

Naponta csinálod, pedig tüdőrákot okozNaponta csinálod, pedig tüdőrákot okoz

Az onkológiai megbetegedések gyakoriságát, valamint az elhunytak számarányát... TovábbTovább

Hogyan kezelhető a tüdőrák?Hogyan kezelhető a tüdőrák?

Az egyik legveszélyesebb daganattípus is megfékezhető a körültekintően megválasztott... TovábbTovább

Élet a tüdőrák utánÉlet a tüdőrák után

A gyógyulás után a rehabilitáció a legfontosabb lépés. Ha már... TovábbTovább


5 tünet
Előző Következő
10 érdekes tény a tüdőről
Előző

Tudtad? Ha valakinek lila a nyelve, az nem csak a magas koleszterinszintre utalhat. A vér tüdőbetegségből eredő oxigénellátásának csökkenése is okozhatja a nyelv tartós elszíneződését.

Tudtad? Igaz, hogy a dízelmotorok kevesebb szén-monoxidot bocsátanak ki, de a száj- és orrüregben, tüdőben lerakódó szilárd koromrészecskék nagy része ezekből a motorokból származik.

Tudtad? Nagy-Britanniában körülbelül 20 ezer ember hal bele abba, hogy a tüdejébe a vénákban kialakuló vérrög kerül. A kutatók, orvosok és a felmérést végző szakemberek szerint ennek közel 10 százaléka összefüggésbe hozható a gyakori repüléssel.

Tudtad? A mai napig a kórházakban használt mesterséges lélegeztető gépek elődjét, a vastüdőt Philip Drinker amerikai mérnök találta fel 1929-ben.

Tudtad? Egy angol vizsgálat szerint, amennyiben a tüdők légzőfelülete csökken, és munkavégző képességük mérséklődik, alacsonyabb lesz a várható életkor, bármi legyen is a halált okozó közvetlen betegség?

Tudtad? 2003-ban Norvégiában egy teljes, három egy tüdőlebenyt érintő és tizenhat két tüdőlebenyt érintő szervátültetést végeztek az orvosok.

Tudtad? Magyarországon évente körülbelül 5800 férfi hal meg tüdőrákban.

Tudtad? Hazánkban a szájüreg-, illetve a tüdőrák okozta halálozások száma olyan magas volt, hogy első helyen álltunk a „világranglistán”. Mára visszaléptünk a vezető helyről, de még mindig minden ötödik ember a dohányzás miatt hal meg.

Tudtad? A tüdőrákosoknak mindössze 10 százaléka éri meg a gyógyultnak nyilvánítási időszak végét – azaz a műtét, kezelés utáni 5 évet.

Tudtad? Ha körmöd formája feltűnően kerek és legömbölyödő, az veleszületett szívrendellenességet, illetve tüdőbetegséget jelezhet.

Következő


hirdetés