Bejelentkezés
ötvenentúl.hu
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 

Zalai szőlőfajták,szüret,hagyományok....

2011.10.05. | 11:07

A zalai tájat mindig is a szőlők tették híressé és emlékezetessé, a magyar kultúrát minden elemében hordozó tájjá: a történelmi Zala megyében 1860.-ban 34 000 borházat és pincét számoltak össze.


„A szüret az őszi munkák ünnepe volt. Reggel korán kezdődött és estig tartott. A szőlőt lányok és asszonyok szedték vödrökbe, majd egy fiatalabb férfi hordta a pincébe. (Göcsejben a pincét hajléknak nevezték.) A szüret sok vidámsággal, jókedvvel és sok-sok nótával telt el. Csak délben ettek. A hegyi gulyást legtöbbször szabad tűzön, bográcsban a gazda főzte. (Nem a gazdaasszony!) A szüretelők délidőben ebédeltek a pincében vagy a szabadban, az időtől függően. Legtöbbször egy hordóra tett nagy cseréptálba öntötték a mindig csípősre főzött gulyást és a tálat körülállva, fakanállal ették a gulyást. Másodiknak szilvalekváros kalácsot és perecet fogyasztottak. Este a szüretelők hazavittek egy-egy vödör szőlőt és hazainduláskor kézből ettek még kalácsot.( Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek kiadványból idézve.)”

Származási hely: Göcsej tájegység ízei

Én emlékeimben is sok-sok vidám hangulatú szüret él, amikor még összejött a család, a rokonság és a barátok. Egész nap nótaszóval, viccekkel és egymás ugratásával haladt a munka. Este senki nem rohant haza, közösen beszélgetéssel, énekkel és tánccal múlatták az időt.

S azok a régi szőlőfajták, amik erre a vidékre voltak jellemzőek, bizony már csak az emlékeimben élnek. Bár apró szeműek és boruk alsó kategóriás volt, azért nagyon jó ízűek és különleges illatúak, mint az Izabella, Delavári, Saszla, Noah, Kormin, Othelló…
Ezek a fajták jó fagytűrőek és gombabetegségeknek ellenállóak voltak. Direkt termők lévén rézen, kénen, némi rovarvédelmen kívül mást nem igényeltek, esetleg extra rossz időjárás esetén. Nem kellet agyon permetezni, mint a mostani nemesített fajtákat!
- Ezen fajták telepítése, pótlásra való felhasználása Magyarországon évtizedek óta tilos, az érvényes Bortörvény rendelkezése alapján tőkéit 2000 végéig ki kellett vágni.
Megint győzött a piacgazdálkodás a hagyományok felett!


A szőlőről gyakran, mint boralapanyagról beszélünk, annak ellenére, hogy az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A frissen szedett gyümölcsben a legtöbb a vitamin, együnk sok szőlőt!

Származási hely: Göcsej tájegység ízei

„A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.”

S ha már unná a család a szőlőevészetet, italként is be lehet lopni az étrendjükbe, egy kis tejjel, mézzel különlegesen ízletes turmix készíthető belőle. A musttal szemben az előnye, hogy benne van a szőlő héja és a magja is, ráadásul aprítva.
„A szőlő héjában és magjában koncentráltan található az egészségre jó hatást gyakorló vegyületek. Különösen ajánlott azok számára, akik sokat ülnek a számítógép képernyője előtt. Hatására csökken a szemgyulladás, nő a szem alkalmazkodó, és látóképessége valamint a kontrasztérzékenység.”
A dzsem is nagyon finom a szőlőből, csak át kell passzírozni, mert a héja és a magja összeáll a tetején. Kompót is készíthető belőle, sőt savanyúságként is remek.

Származási hely: Göcsej tájegység ízei

A Dimbes-dombos szőlősorokkal tűzdelt Zalai táj, a dombhátakon sorakozó pincék, azt üzenik mindannyiónknak: látogassunk ide, „hallgassuk” meg tanácsait, értsük meg üzenetét. Ezért ajánlom e szép borvidéket az érdeklődők figyelmébe.

Ahogy a régi, patrióta nemesek egykor mondták: „Fel, Zalába!”

Hozzászólások

Hozzászóló képe
#1 Nemaza Lényeg | 2011.10.05. | 15:09
..nagyon tetszett..megyek, csipegetek is pár szemet az itteniből:))
Hozzászóló képe
#2 kalacs | 2011.10.05. | 16:34
Szia Ella, mi is készen lettünk a "bor csinálással az elmúlt hétvégén. A borok igen jól alakulnak, remélem finomak is lesznek. Azért az "igazi szüret, az más. K.
Hozzászóló képe
#3 Nemaza Lényeg | 2011.10.05. | 17:04
..na, és a kóstoló hol marad, Bélám..gyönyörűséges ablakom tárva-nyitva:))
Hozzászóló képe
#4 Marcsó | 2011.10.05. | 18:11
bizony így volt ez Ella!!! köszönöm, hogy felelevenítetted ezt is. Nagyapámnak csak otelló szőlője volt és mindig csk rézgáliccal permetezett. Ott bókoltak a szőlő végében a szelídgesztenyék, milyen csoda-finom volt sütni belőle a parázsban.Olyan finom kakasgulyást azóta sem ettem, hogy már nagyon régen nincs meg a régi szőlőnk.Bár a házunknál van egy csodaszép, nagyon életrevaló fehér delavári tőke felkusztatva és rengeteg termést hozott az idén, pedig senki nem permetezte semmivel.jaj ezt el ne áruljátok ám !!!! megmutatnám, de azt hiszem nem lehet ide képet tenni. Ölellek Ella, szeretettel!!!
Hozzászóló képe
#5 Marcsó | 2011.10.05. | 18:13
https://picasaweb.google.com/lh/photo/J2m-geA4nuawJyqaRptJd1XboDIPzzALp6treYeGh8U?feat=directlink
Hozzászóló képe
#6 kalacs | 2011.10.05. | 20:30
Tundi, mar elkuldtem, nem kaptad meg? Ej-ej Magyar Posta!!! :--))) K.
Hozzászóló képe
#7 Léna | 2011.10.05. | 20:54
...nagyon jó kis olvasnivaló megint,nekem a delvári volt a kedvencem ,nagymamáméknál nagyon sok volt.. szépek a fotók is...!Köszi,..Léna
Hozzászóló képe
#8 baratella | 2011.10.07. | 10:14
TTT! Ne csak csipegess....., most már becsukhatód az ablakod mert olyan hideg lett, az eső is esik.Most tesztelheted, hogy jól beillesztették e. Marcsó!A képet nem tudtam megnézni, a saját blogom jött be a címre.Jaj a gesztenyét ne is említsd!!!Túlont túl sokat szedtem, most pucolhatom meg gesztenyemasszának.Közben beért a birs is , azt is kellene elraknom.Milyen az a kakasgulyás??? Kalács!Egy pohár finom bor, mellette egy jó beszélgetés kedves ismerősökkel.... nem rossz.... Léna!Környezetemben sok a pince, gyümölcsös, szőlő, szép a táj.Így nem nehéz jó képeket készíteni.

Korábbi bejegyzések

Kedvenc bloggereim
Még nincs kedvenc bloggered. A Kedvenc bloggereim funkció segítségével összegyűjtheted és később könnyen elérheted azokat a blog írókat, akiket gyakrabban olvasol. A funkció használatához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Legnépszerűbb bloggerek
Varga Léna
Utolsó bejegyzés: 2017-06-07 19:01:20
T T
Utolsó bejegyzés: 2016-07-29 14:23:35
Szeoke-Visontai Ágnes
Utolsó bejegyzés: 2013-02-14 10:00:37
Kárpáti Éva
Utolsó bejegyzés: 2012-04-19 08:18:34
steer eva
Utolsó bejegyzés: 2011-05-28 18:24:28


hirdetés


hirdetés


hirdetés