Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A nők megbecsülésének ünnepe

2015.12.01. | Ötvenentúl.hu
A nők megbecsülésének ünnepén kilenc nő vehette át az idén ötéves Richter Aranyanyu Díjat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A Richter Aranyanyu Díj az egyetlen olyan hazai kezdeményezés, amelynek célja a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsülésének növelése. Nők végzik a legnagyobb közösségi és egyéni felelősséggel járó munkák jelentős részét – tanítanak, betegeket ápolnak, időseket, elesetteket, gyerekeket gondoznak, gyógyítanak –, amelyért csekély anyagi és erkölcsi elismerésben részesülnek. A díj alapítói, Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. azért hozták létre az elismerést, hogy láthatóvá tegyék az oktatásban, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozó nőket és munkájukat. A jubileumi évben a Ridikül Magazin különdíjával együtt már kilenc nő vehette át a Richter Aranyanyu Díjat. A nők megbecsülésének ünnepévé vált díjátadó gálát november 26-án tartották.

A jubileumi évben kibővült a díjazottak köre

Az elmúlt öt évben a díj fontos területekre – mint a gyermekpszichiátria, gyermekvédelem, kórház-pedagógia, koraszülött-ellátás, a magyarországi romák helyzete vagy a droghelyzet – irányította rá a figyelmet. Ezért volt elengedhetetlen lépés az alapítók számára, hogy a jubileumi évben első alkalommal az egészségügyi dolgozók, orvosnők és pedagógusok mellett a szociális területen dolgozó nőket is díjazzák.

„A Richter a Nőkért Programunkkal igyekszünk a legtöbb nő számára valami igazán fontosat nyújtani: önbecsülést, saját magunk, nőiségünk értékelését, a különlegesség elismerését minden életkorban. Azt gondolom, nem elhanyagolható, hogy létezik egy hazai gyógyszergyár, amely különös, kiemelt figyelemmel fordul a nők felé, és tevékenységének minden percében arra fókuszál, hogy a nők egészségét féltő gondoskodással megóvja” – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

„Az a kivételes szakmaiság és emberség, amelynek az Aranyanyuk birtokában vannak, és az a zseniális képességük, ahogyan a tanítványaikkal, a pácienseikkel, a rászorulókkal bánnak, követendő példa lehet mindannyiunknak” – hangsúlyozta Rácz Zsuzsa író, a Richter Aranyanyu Díj megálmodója.

A zsűri idén, a szociális területen dolgozó nők kategóriájának bevezetésével, 16 jelöltet juttatott a döntőbe. Minden kategóriában egy zsűri- és egy közönségdíjat adtak át. 

A nagyközönség díjazottjai

A döntőbe került jelöltekről kisfilm készült, a nagyközönség ez alapján ismerte meg őket, és adta le szavazatát. Idén közel 13 000 szavazat érkezett. Az orvos kategória győztese dr. Katona Renáta, aki a szegedi klinikán dolgozik szülész-nőgyógyászként, speciális szakterülete a meddőség kezelése. Ő maga is tudja, mit jelent, amikor sokáig eredménytelenül vár valaki babára, így a betegei lelki egészségére is figyel a gyógyulás érdekében. Optimizmusa kitartásra buzdít, és erőt ad minden hozzá fordulónak.

A pedagógus kategóriában a nagyközönség díjazottja Varga Diána agykontrolloktató. A Dia által alkalmazott módszer segíti a gyerekeket, hogy bízzanak magukban, jobb eredményeket érjenek el, és kiegyensúlyozott, elégedett fiatalokká váljanak. Számos jelölője között vannak élsportolók, különböző tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek szülei, akik mind szinte családtagként tekintenek rá.

Az idén 100 éves védőnői szolgálatot is megünnepelte a díj, hiszen az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Gitidiszné Gyetván Krisztina dúla, laktációs szaktanácsadó, babamasszázs-oktató lett. Krisztina a Zuglói Egészségügyi Szolgálat védőnője, a közreműködésével létrehozott és bárhol könnyen kialakítható bababarát helyekkel segíti az anyákat, hogy együtt lehessenek, és ne érezzék magukat elszigetelve az anyaságuk miatt.

A szociális területen dolgozó kategória győztese hatalmas előnnyel nyert. Tóthné Perei Márta nevelőszülőt a legnagyobb lánya jelölte a díjra, mert testvéreivel így szeretnék kifejezni azt a hálát, amit „Mami” iránt éreznek. Márta élete óriásit fordult, amikor magához vette testvére tragikus körülmények között árván maradt öt gyermekét. Állását feladva nevelőszülőként vállalta, hogy férjével együtt boldog családban neveli fel őket. 

A zsűri díjazottjai

A kategória egy-egy győztesét a már jól ismert zsűri tagjai, Dobó Kata színésznő; Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; és a „házigazdák”, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, valamint Rácz Zsuzsa író közösen választották ki. A programhoz műsorvezetőként D. Tóth Kriszta is csatlakozott.

Az orvos kategóriában dr. Fórizs Éva felnőtt- és gyermekpszichiáter, addiktológus szakorvos vehette át díjat. Éva szenvedélybetegekkel foglalkozik, a Nyírő Gyula Kórház TÁMASZ Gondozójának vezetője, tanít a Rabbiképzőn felekezeti szociális munkásokat és a Semmelweis Egyetemen addiktológiai konzultánsokat. Józsefvárosban nőtt fel, ott dolgozik önkéntesként a függő és szerhasználó kismamákat segítő Józan Babák klubban, és több mint 12 éve segítője állami gondozott fiataloknak is. 

A pedagógus kategóriában a díjazott Furugh Switzer, a kanadai–perzsa származású szociológus és tanár lett. Furugh 20 éve él Magyarországon, a hátrányból induló roma gyerekek beilleszkedésén dolgozik. Az általa kifejlesztett Meséd – Mesélő Édesanyák program során a kicsiket a mesék által fejleszti, így jobban teljesítenek az iskolában, a mesélő édesanyák pedig önbizalomra és önbecsülésre tesznek szert, melyet továbbadnak gyermekeiknek.

Az egészségügyi szakdolgozó kategóriában a zsűri díja Rogus Piroskáé lett, akinek neve egybeforrt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal. A sürgősségi osztályon már harminc éve osztályvezető főnővér-helyetteseként végzi munkáját. A kórház a második otthona, jelölői szerint pedig ő az osztály minden dolgozójának második anyja.

A szociális területen dolgozó kategóriában Toszeczky Renáta lett zsűri kiválasztottja. Renáta nem ismeri a félelmet, igazán bátor nő. A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni koordinátora, szociális munkás. Olyan lányoknak, nőknek segít egy védett, titkos házban, akiket fogva tartóik megaláztak, bántalmaztak, gyakran prostitúcióra kényszerítettek.

A Ridikül Magazin 2015-ben is különdíjat ajánlott fel, melyet Görög Athéna főszerkesztőtől Sebők Éva, az ózdi „Bolyky suli” tanára vehetett át. Éva nem riad vissza semmitől, ha a gyerekekről van szó. Ő az, aki a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztéséhez kutyaterápiát kezdett alkalmazni. Repcével, a magyar vizslával való közös munka eredményeként már több tanuló is búcsút mondhatott az SNI-státusznak, sőt a jól teljesítő gyerekek is próbálnak bejutni a korábban kirekesztetteknek számító „kutyások társaságába”.


Megint keressük Aranyanyut!
Ismét lehet jelölni orvosnőket, pedagógusokat vagy egészségügyi szakdolgozókat, akik napról napra sokat tesznek értünk, gyermekeinkért.  tovább Tovább
6 kérdés a teljesebb életért
Az Ízek, imák, szerelmek című sikerkönyv főszereplője azt követően járja be a fél világot, hogy a válása alkalmával sorsfordító kérdésekkel...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

díj példakép aranyanyuCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés