Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2014. október 25. szombat, Bianka, Blanka   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Miért nem kellenek az ötvenes nők?

2013.05.12. | Ötvenentúl.hu
A rossz egészségi állapot, a női szerepekről való gondolkodás és az iskolai végzettség mind meghatározza az ötvenentúli nők munkaerő-piaci helyzetét.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Bár az 55–64 éves korosztály aktivitása az utóbbi éveken növekedett – ami részben a nyugdíjrendszer változásainak köszönhető –, az idősödő lakosságot számtalan hátrány érheti, ha munkavállalásban gondolkodik. Az alacsony iskolai végzettség, a rossz egészségi állapot, valamint a munkaadó és munkavállaló beállítódása, önértékelési problémák, a számítógép-, nyelvismeret és az idősebbek rugalmas foglalkoztatottsági rendszerének a hiánya – amellyel szemben Nyugat-Európában sikerült növelni az aktivitást –, mind-mind hozzájárulnak az idősödő nők inaktívvá válásához. Mindemellett szerepet játszik benne a magyar nyugdíjrendszer „szívó hatása” is: mivel biztos jövedelemforrást jelent, a nyugdíj gyakran vonzóbb lehetőséget kínál a kiszámíthatatlan munkaerőpiaccal szemben az idősödő munkavállalók számára – derült ki Monostori Judit, a Népességtudományi Kutatóintézet munkatársának kutatásaiból.

Az 55–64 éves nők foglalkoztatási rátája 1998–2011 között egyébként – nagy részben a nyugdíjszabályok változásának következtében – nagyon sokat változott: az 55–59 éves nők körében 13,6 százalékról 50,7 százalékra emelkedett, a 60–64 éves nők között 5,1-ről 11,1 százalékra nőtt. A növekedés ellenére a hátrányok a legutóbbi statisztikákat tekintve is megmaradtak.

Miért nem szeretik a munkáltatók?

Alapvető probléma az alacsony iskolai végzettség az 55–64 év közötti nők körében: ebben a korosztályban csaknem minden harmadik nő alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, ami nem felel meg a munkaerő-piaci elvárásoknak. Az általános iskolai végzettséggel elérhető munkahelyek pedig komoly fizikai erőnlétet kívánnak, amit viszont egészségi állapotuk vagy nemegyszer a férfi–női szerepekről való gondolkodás miatt nem tudnak, vagy nem szívesen vállalnak.
Ugyanakkor a statisztikák azt is kimutatják, hogy minél magasabb az iskolai végzettség, annál magasabb a foglalkoztatottság az idősödő nők körében, ami a többi korosztály esetében nem feltétlenül van így – az aktivitási ráták a magasabb iskolai végzettséggel sok esetben nem növekednek.

Mindemellett az is tény, hogy munkáltatók nem szívesen vesznek fel ötvenen túliakat: legtöbbször a nem megfelelő nyelvtudásuktól vagy számítógépes ismeretek hiányától tartanak. A nagyobb vállalatok azonban kivételt jelentenek, úgy tűnik ugyanis, hogy minél nagyobb a cég, annál nagyobb hajlandóságot mutat idősebbek foglalkoztatására

A legutóbbi (2011) statisztikák alapján az is elmondható, hogy az 55–64 éves kor közötti, alapfokú végzettséggel rendelkező nők közül csak minden ötödiknek van munkája (ami 62 százalék az átlaghoz viszonyítva), míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül minden második nő dolgozik (ez az arány az átlag 165 százaléka). A 35–45 évesek körében az alapfokú végzettség az átlaghoz képest 58 százalékos esélyt jelent a munkaerő-piaci részvételhez, míg a felsőfokú végzettség 118 százalékosat. Az arányokból tehát jól látszik, hogy az idősebbeknél a diploma sokkal nagyobb érték, hiszen nagymértékben megnöveli bennmaradásukat a munkaerőpiacon.

Miért más a női munkaerő?

A már felsorolt tényezők mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a női foglalkoztatottságnak a férfiak foglalkoztatottságával szemben sokkal több a kulturális beágyazottsága. A családról és a nők családi életben elfoglalt szerepéről élő sztereotípiák jelentősen befolyásolják a nők munkaerő-piaci aktivitását. Monostori Judit szerint ezért is nehezebb megérteni európai kontextusban a női foglalkoztatottságot, mivel több szerep (jó munkaerő, jó anyuka, jó háziasszony, jó feleség) összehangolását igényli, tehát összetettebb jelenség, mint a férfiak munkaerő-piaci helyzete.

Szomorú hír, hogy bár a nők foglalkoztatottsága mindig alacsonyabb volt a férfiakénál, az elmúlt években ez az arány közeledik egymáshoz – és nem azért, mert a nők több munkahelyet töltenének be, hanem mert a gazdasági válság, valamint az idősebbek munkaerő-piaci hátrányai a férfiakat sem kerülik el.

Egészségesebbek a diplomások

Magyarországon az európai uniós átlaghoz képest nagyon korán, akár már a negyvenes évek közepén elkezdődik az egészségi állapot romlása, ami nagymértékben befolyásolja az aktivitást is.
A KSH 2009-es Európai Lakossági Egészségfelmérése szerint az egészségi állapot önértékelése rossz vagy nagyon rossz az 55–64 éves korosztály körében: nagyon sokan számoltak be arról, hogy legalább 6 hónapja krónikus betegségben szenvednek, hogy egészségi problémájuk az elmúlt 6 hónapban mindennapi tevékenységeikben korlátozta őket, hogy az elmúlt 4 hétben fizikai fájdalmaik voltak, valamint hogy gyakran érzik magukat fáradtnak, kimerültnek. Érdekes adat, hogy egészségi állapotukat a felsőfokú végzettségűek akkor is jobbra értékelik, ha ugyanolyan krónikus betegségekben szenvednek, mint alacsonyabb iskolai végzettségű társaik.

Miért szeretnének a nők gyorsan nyugdíjba menni?

Magyarországon megfigyelhető az is, hogy a nők alapvetően mihamarabb nyugdíjba szeretnének vonulni. A megkérdezettek többsége azt válaszolta, hogy azért, mert szeretnének a családjukkal többet foglalkozni (51%), majdnem ugyanennyien fáradtságukat, fizikai erőnlétük romlását jelölték meg indokként (49%), sokuknak elege van a kötöttségekből (30%), és majdnem ugyanennyien azért látják a nyugdíjat vonzó perspektívának, mert megszabadulhatnak a munkanélküliség fenyegetettségétől (24%).

A cikkünkben szereplő információk és adatok Monostori Juditnak az Idősödő nők inaktívvá válása és annak strukturális jellemzői című előadásán hangzottak el 2013. március 5-én a Magyar Nők Szövetségének konferenciáján.


Mit tudtak a régi nők, amit a maiak...
Kevés dolog akad a világon, ami egyszerre annyira változékony és kőbe vésett, mint a férfi- és női szerepek.  tovább Tovább
Utazási kedvezmény - csak...
Milyen utazási kedvezményekkel élhetsz nyugdíjasként az EU különböző tagállamaiban?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

idősödő nők aktivitás Íme az új Peugeot 508! (x) Mindent a gyógynövényekről! (x) Alvászavar? Tudj meg róla többet! (x) Beach Boys - először Magyarországon! (x) Tena Lady – kérj ingyenes termékmintát! (x) Hajmosás víz nélkül?! (x) Lehet élni fájdalom nélkül! (x) TENA Nedves mosdatókesztyű (x)Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés