Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nagy felhajtás külföldön, szenzációs darabok itthon

2011.03.23. | Halmi Lukács
Az idei év Cranach, a világhírű festő jegyében telik Németországban. Tudtad, hogy mi, magyarok is több művét őrizzük?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Nemrég derült ki, hogy összesen nyolc bajorországi, szászországi, szász-anhalti és türingiai „Lucas Cranach-város” fog össze, hogy bemutassa a világhírű festő művészi örökségét. A tartományokon átívelő Wege zu Cranach (Cranachhoz vezető utak) elnevezésű kulturális projekt Kronachban vette kezdetét – derült ki a Magyar Távirati Iroda közleményéből. A választás nem véletlen, itt született 1472-ben a német reneszánsz egyik legjelentősebb festőjeként számon tartott idősebb Lucas Cranach. A művész 1505 és 1550 között Wittembergben élt, majd 1553-ban Weimarban hunyt el, ennek megfelelően a projektben nyolc város – Coburg, Dessau-Rosslau, Eisenach, Gotha, Kronach, Wittenberg, Schneeberg és Weimar – vesz részt.


A Cranach festőcsaláddal különleges kapcsolatban álló városok a turizmusért felelős német központ közreműködésével a kulturális turizmust támogatják ilyen formában.  A „Cranach-városokat” egyetemek, múzeumok és egyházi intézmények részvételével létrehozott tudományos tanács is támogatja. A tanács tagja például Elke Werner berlini művészettörténész, Gunnar Heydenreich kölni Cranach-szakértő és restaurátor, valamint Norbert Michels, a dessaui Anhalti Galéria munkatársa is.

Persze ha a különleges projekt idején nem áll módunkban a német városokat felkeresni, Budapesten is kárpótolhatjuk magunkat. A Szépművészeti Múzeum őrzi id. Lucas Cranach több jelentős alkotását. Az egyik Salomét ábrázolja Szt. János fejével, a másik Alexandriai Szt. Katalin eljegyzését, a harmadik Krisztus és a házasságtörő asszony történetét, és tavaly fejezték be a Mária gyermekét táplálja hársfa táblájának konzerválását.

A német festő

Idősebb Lucas Cranach (1472–1553) német festő, grafikus három szász fejedelem udvari festőjeként, a szász festészeti iskola megalapítójaként és a reformáció korának nagybetűs német festőjeként vonult be a történelembe.

A mester 1472 októberében egy kis bajor faluban született, de még eredeti nevét sem tudjuk. Apját, aki szintén festő volt, Hans Malernak hívták, de a vezetékneve valószínűleg a foglalkozására utal. Lucas pedig szülővárosának nevét – az akkori írásmód szerint – vette fel, így valódi családneve ismeretlen. Lucas 26 éves koráig a környéken dolgozott, azután Bécsben folytatta termékeny pályáját. 1504-ben, amikor visszatért Türingiába, és feleségül vette a gothai polgármester lányát, Barbara Brengbiert, jó partit csinált: Bölcs Frigyes választófejedelem még ebben az évben udvari festőjének nevezte ki. Cranach ezután Wittenbergben, a fejedelmi udvarban telepedett le, és élete végéig a választófejedelem és utódai szolgálatában állt. Hosszú éveken át tagja volt a városi tanácsnak, 1537 és 1545 között minden évben megválasztották tanácstagnak és polgármesternek, ami mai szemmel nézve egy festőtől igencsak szokatlan. Az még inkább, hogy könyvkereskedés és egy nyomda tulajdonosa is volt, sőt 1520-ban megkapta azt a kiváltságot, hogy patikusként dolgozhasson. Élete azonban más szempontból is érdekes, hiszen Lucas Cranach szorosan kapcsolódott Luther Mártonhoz, valamint az általa képviselt reformációhoz. Az elvek annyira összekötötték őket, hogy keresztkomaságba keveredtek, Luther számára Cranach kérte meg menyasszonyát, támogatta Újtestamentum-fordításának eladását, és persze több portrén megörökítette a reformátort is. Chranach üzleti szemléltéhez persze hozzátartozott, hogy Luther egyik legnagyobb ellenezőjének, Brandenburgi Albert bíborosnak, a mainzi és magdeburgi érseknek a megbízatásait is elvállalja.


Bármilyen szépen alakult is pályafutása, az idősebb Lucas élete sem volt mindig napfényes. Amikor Szász Frigyes 1547-ben vereséget szenvedett V. Károlytól, ő is fogságba esett. Itt ismerkedett meg Tizianóval, aki a győztes uralkodó arcképén munkálkodott. Chranach sorsa három évvel később jobbra fordult: Szász Frigyest követve, Weimarban rendezkedett be, ahol élete végéig udvari festőként dolgozott.

 

A család

Cranach nem csak a műteremben volt termékeny: házasságából három lánya és két fia született. Sőt olyan kései leszármazottal is büszkélkedhet, mint az egyik legnagyobb német költő, Johann Wolfgang von Goethe.


Természetesen a második generációra sem lehetett panasza: ifjabb Lucas Cranach 1550-ben vette át apjától a műhely vezetését, amelyet haláláig, 1586-ig édesapja szellemében működtetett.

Mit láthatsz Budapesten?

Az idősebb Chranachot a protestáns egyházi festészet megteremtőjének tartják, a bibliai történetek és a szentek életének ábrázolásmódjával ugyanis a reformáció új felfogását tárja elénk. Festményein azonban ott találhatók lakóhelyének polgárai, udvari festőként számtalan portrét festett az uralkodóról és környezetéről. 1514-ben ő készítette a német festészet első teljes alakos arcképét Jámbor Henrik hercegről és feleségéről, Katalinról. A kép azért is fontos, mert először ábrázolt oltárképtől függetlenül egész alakos, életnagyságú képmásokat. Témái közül persze nem hiányoztak az udvar olyan kedvelt tevékenységei sem, mint a vadászat.
A budapesti Szépművészeti Múzeumban található festményei a vallásos témájú művei közé tartoznak. Az 1516 körül készült Alexandriai Szent Katalin eljegyzése egy kicsiny tábla, amely házi ájtatosság céljait szolgálhatta. A festmény Katalin legendájából a  misztikus eljegyzést ábrázolja Jézussal, az Istennel való egyesülés jelképeként. A "párt" női védőszentek, Szent Borbála, Szent Dorottya és Szent Margit állják körül, a háttér dombjai mögül pedig angyalok szemlélik. A szőlőfürt Mária kezében eucharisztikus szimbólum. A témát Cranach és műhelye több változatban is megfestette, közülük az 1516-os dessaui példány áll a budapestihez a legközelebb. A kép a bécsi császári gyűjteményből előbb a Magyar Nemzeti Múzeumba került, ezután érkezett a Hősök terére.


A magyar múzeum másik büszkesége a Krisztus és a házasságtörő asszony című 1532-es kép, amely kiválóan szemlélteti a festő és Luther kapcsolatát. – Ezen a képen a bibliai idézet Luther német fordításában olvasható. Krisztus és a házasságtörő nő jelenete János evangéliumából a lutheri erkölcstan egyik fontos példázata, a keresztény bűnbocsánat szép megfogalmazása. A témát a 16. század elején a német és az itáliai festők gyakran ábrázolták. Cranach e kései főművén nemcsak a monumentális félalakos kompozíción, hanem az egyes figurákon is felfedezhető Dürer és Leonardo hatása. A kompozíción a mester késői korszakának visszafogott színei – a mélykék és a sötétvörös – uralkodnak. A fejek markánsabbak, mint az ebben a korszakban készült többi művén. A kép prototípusa lett a Cranach és műhelye által festett további, mintegy tizenöt változatnak – olvashatjuk a Szépművészeti Múzeum képleírásában, amely arról is tájékoztat, hogy a mű az Esterházy-gyűjteményből származik.
Különös szépségű mű Cranach 1530 körül készült Salome című festménye. Egy igen elegáns hölgy szinte közönyös arckifejezéssel tartja kezében Keresztelő Szent János fejét. Szadizmus vagy érdektelenség? Cranach művei már nem gyerekként kezelik a bibliai történetekről készült festmények szemlélőit: ma is elgondolkoztató, újraértelmezhető festményeinek üzenete!

 

Források: Wikipedia, a Szépművészeti Múzeum internetes adatbázisa


55 lélegzetelállító festmény
Most végre élőben láthatod a századelő híres művészeinek jól ismert képeit. Látogass el a Szépművészeti Múzeum időszaki kiállítására!  tovább Tovább
A világtörténelem leghatásosabb...
Nagycsütörtök van, a keresztény világ ezen a napon emlékezik az utolsó vacsorára. Idézd fel te is!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

utazás művészet turizmus múzeumCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés