Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Védekezz a járvány ellen!

2015.01.28. | Ferenczy Mária
Nyakunkon az influenzaszezon, ideje elkezdeni a felkészülést a járvány ellen. Az első lépés: a tájékozódás.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az influenza csakúgy, mint a nátha: vírusos betegség, cseppfertőzéssel terjed, és nincs rá egyértelmű gyógymód. Bár a gyógyítása ma még nem megoldott, a tünetek enyhítésére van lehetőség – legtöbbünk számára vény nélkül kapható szerek formájában. Az influenzával kapcsolatban tehát két alapelvet kell észben tartani: a megelőzés fontosságát, amelynek legfőbb útja az oltás beadatása, illetve az általánosan egészséges életmód, és – baj esetén – a rengeteg ráfordítandó időt és türelmet.

Veszélyesebb, mint egy nátha

Az első és legnagyobb probléma az influenzával kapcsolatban az, hogy nehéz megkülönböztetni az egyszerű náthától. A pontos diagnózis pedig bizonyos esetekben létfontosságú lehet, hiszen egy nátha szövődményei jóval alacsonyabb rizikóval járnak, mint egy influenzáé. Felnőttek esetében egy elharapódzó influenza tüdőgyulladásba, keringési zavarokba, agyhártyagyulladásba vagy veseelégtelenségbe fordulhat át, nem is beszélve a krónikus betegségek kialakulásáról, illetve újrafellángolásáról, amilyen a hörghurut vagy a cukorbetegség. Az idősek, a dohányosok, a daganatos megbetegedésekben szenvedők, illetve a szív-, vese- vagy májbetegek számára különös veszéllyel járhat, ha elkapják a betegséget. A kisgyerekek is különösen érzékenyek lehetnek, az ő esetükben is rengeteg szövődménnyel járhat az influenza, ezért fontos az oltás és gyanús tünetek esetén a gondos megfigyelés.

Felismerés: nátha vagy influenza?

A tüneteket magának a járványnak az aktuális jellege is meghatározza, hiszen egy olyan vírusról van szó, amelyik folyton mutálódik, változik. Kezdetben általában láz, gyengeség, fejfájás, rossz közérzet, hidegrázás és izomfájdalmak jellemzik. Ezt követik a felső légúti tünetek, a torokfájás, a köhögés és az orrfolyás, illetve orrdugulás. Nagyon nehéz megkülönböztetni a náthától, annyi azonban valószínű, hogy a magas láz és izomfájdalmak egy átlagos náthát nem kísérnek, ezen tünetek megjelenésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Különös ismertetőjegye még az influenzának a hirtelen kezdet: egyik pillanatról a másikra törhet ki a betegség.

A fertőzés leküzdése

Az influenza kezelése elsősorban tüneti. Mivel vírusos betegségről van szó, az antibiotikumok semmit sem használnak ellene. Éppen ezért az általános javaslatok influenza esetén a tünetek kezelésére vonatkoznak. A három legfontosabb ezek közül a láz csillapítása, hiszen a tartósan magas láz megerőlteti a szívet, és legyengíti a vírus ellen küzdő szervezetet. Ezt elsősorban lázcsillapítókkal lehet elérni, illetve a test óvatos hűtésével – borogatással, hűtőfürdővel. A második legfontosabb a folyamatos folyadékpótlás: a lázzal és csillapításával, a betegséget kísérő gyakori étvágytalansággal, esetleg hányással vagy hasmenéssel rengeteg folyadékot és tápanyagot veszít a szervezet, amely így tovább gyengül, és nagy a kiszáradás veszélye is. Húslevessel, vízzel, gyümölcs- vagy gyógyteával érdemes folyamatosan pótolni az elveszített folyadékot, és gyümölcslevekkel a hiányzó vitaminokat. A harmadik és egyben legidőigényesebb gyógymód a pihenés és a nyugalom – a szövődmények megelőzése érdekében, egészen a teljes gyógyulásig, egyenletes melegben.
Fontos figyelni a beteg környezetének védelmére is: érdemes naponta többször szellőztetni, gyakran és alaposan kezet mosni, és lehetőleg távol maradni a fertőzöttől.


Ez nem megfázás! Influenza!
Sokszor előfordul, hogy nem tudjuk megkülönböztetni a megfázást és az influenzát, pedig a gyógyulás érdekében nagyon fontos, hogy mikor és miért fordulunk orvoshoz.  tovább Tovább
Szuper tippek megfázás ellen
Ebben az időszakban megsokszorozódik az egy négyzetméterre jutó köhögő emberek száma. Mit kell tenned, hogy ne tartozz közéjük?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tippek járvány egészség influenzaLegfrissebb cikkeink

hirdetés