Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Szuper lázcsillapító trükkök

2015.03.23. | Brjeska Dóra
A láz csillapítására rengeteg hiedelem, gyógymód, trükk létezik. Melyek a hatékony módszerek?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A láz nem betegség, hanem tünet, mindig valamilyen komolyabb problémát jelez. A legegyszerűbb megfázástól a gyulladásokon át a daganatos megbetegedésekig számtalan kór tünete lehet. Általában más, teljesen egyértelmű jelek is társulnak hozzá, így gyorsan, megfelelő kezeléshez juthat a beteg.

A lázas test

Az emberi test normál hőmérséklete a 36–37,9 Celsius-fok közötti érték. Bár sokszor használjuk a láz szót alacsonyabb hőmérsékletre is, valójában csak 38 fok fölött beszélhetünk valóban erről a tünetről. A test hőmérsékletét háromféleképpen mérhetjük meg, azonban tudnunk kell, hogy mindhárom módszernél más az az érték, ami már hőemelkedést vagy lázat jelent: hónaljban mérve 37,2 fok, szájban 37,5 fok, a végbélben 38 fok fölötti hőmérséklet.
A láz csillapítása mindig függ a betegségtől, a beteg fizikai állapotától, korától és más esetleges betegségeitől. A megemelkedett testhőmérséklet bizonyos szempontból gyógyító hatású, mert korlátozza az egyes kórokozók szaporodását, és serkenti a fehérvérsejtek osztódását, az immunrendszer működését. Tehát ha más probléma nem áll fenn, a hőemelkedést és az alacsonyabb lázat még nem szükséges mindenképpen csillapítani, a nagyon magas lázat azonban, valamint ha hosszabb ideig áll fenn, mindenképpen lejjebb kell vinnünk.

Gyógyszerek

A gyógyszertárakban számtalanféle lázcsillapító kapható, melyek gyorsan segítenek a bajban. Nagyon fontos, hogy ne keverjük a szereket, csak egyfélét alkalmazzunk, mert előfordulhat, hogy túladagolunk egy hatóanyagot, vagy esetleg két különböző nem alkalmazható együtt, s bevételükkel csak súlyosbítjuk a problémát. Lázcsillapítót általában hatóránként lehet bevenni, így a köztes időben hasznosak lehetnek más, egyszerűbb lehetőségek is.

Hűtőfürdő

A hideg fürdővel kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy jéghideg vízbe kell beleülni, de ez nem így van. A hűtőfürdő lényege, hogy a testhőmérséklettel megegyező hőfokú vízbe merüljünk be mellkasig, majd ehhez lassan engedjünk hozzá hideget a kád végében, és folyamatosan kevergessük. Nagyon fontos, hogy ne hűtsük le teljesen a vizet, csak langyosra, ami 29-31 fokot jelent. A szabadon maradt testfelületeket a már összekeveredett vízzel locsolgassuk.

Borogatás

Tévhit, hogy a csukló és a boka borogatása önmagában megfelelően csillapítja a lázat, bár a hideg valóban kellemesen hat ezeken a testrészeken. Ha lázról beszélünk, mindenképpen a törzs borogatására van szükség, nagyon magas, 39 fok fölötti hőmérséklet esetén pedig az egész testet kell hűtenünk. A törzs és a test borogatásakor is fontos, hogy szobahőmérsékletű vizes borogatást használjunk. Nagyjából tízpercenként, amikor a borogatás testhőmérsékletűvé melegszik, cseréljük le, amíg a láz 38 fok alá nem csökken.

Gyógynövények

A népi gyógymódok alapjai a gyógynövények, amelyek közül némelyik rendkívül jó lázcsillapító. Ilyen például a fűzfakéreg, amely az aszpirinban is megtalálható szalicilátokat tartalmaz, a fekete bodza, amelyet a szalicilátokra érzékenyek is használhatnak, a hársfa, valamint az orvosi zsálya. Ezek önmagukban is kitűnő segítséget nyújthatnak, de más növényekkel keverve számtalan betegség tüneteit enyhíthetik, és gyorsíthatják a betegség lefolyását.
Téli időszakban például kitűnő keverék a hársfa, kamilla és borsmenta. Ezek a lázcsillapítás mellett nagyon jó fertőtlenítő és gyulladásgátló hatásúak, így kiválóan alkalmazhatók megfázás vagy influenza kezelésére.

Folyadék

A láz csillapításában nagyon nagy szerepe van a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztásának. A lázas beteg izzad, ami a gyógyulás elengedhetetlen velejárója. A szervezet így védekezik a túlmelegedés ellen. Ha azonban nem fogyasztunk elegendő folyadékot, nem tudunk olyan mértékben izzadni, amire a testnek szüksége van, így a láz is emelkedni fog. A gyógyhatású teák és italok mellett legjobb, ha ásványvizet iszunk, de a gyümölcslevek is jót tesznek, hiszen tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

betegség gyógyszer tippek lázLegfrissebb cikkeink

hirdetés