Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Pofonegyszerűen legyőzheted a vírusokat

2015.03.10. | Ferenczy Mária
A megfázásos napokban jó tájékozódni, milyen hatóanyagú gyógyszert válassz kellemetlen tüneteid enyhítésére.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A kora tavaszi időszakot megkeserítik a megfázással, influenzával járó tünetek. Ilyenkor mindenki különböző házi praktikákhoz folyamodik, vagy éppen a patikában keres hatékony szereket a kellemetlen panaszok ellen. A hosszan elnyúló rosszullétre több vény nélkül kapható szer is kínál megoldást, közöttük sokszor nem könnyű eligazodni. A tájékozódás egyik leghasznosabb formája, ha a hatóanyagok között kutakodunk, eszerint döntjük el, melyik orvosságot válasszuk. A paracetamol a többi hatóanyaggal szemben hatását és esetleges mellékhatását tekintve is az egyik legjobb megoldás.

Mire jó a paracetamol?

A paracetamol (más néven para-acetamino-fenol) tartalmú készítmények láz, illetve enyhe és közepesen súlyos fájdalom csillapítására alkalmasak. Ezek közé tartoznak a meghűlés-láz okozta fájdalmak, a fej- vagy fogfájás, izomfájdalom, reumás fájdalmak, menstruációs fájdalom. Gyulladáscsökkentő hatásuk ugyanakkor e szereknek nincs.
A paracetamoltartalmú szereket sokféle formában megtalálhatjuk: filmtablettaként, forróital-porként, pezsgőtablettaként, szopogató tablettaként, kapszulaként vagy akár végbélkúpként is.

A hatásmechanizmus

A testhőmérséklet emelkedése a szervezet védekezési reakciója a veszélyes és idegen anyagokkal, főképp vírusokkal és baktériumokkal szemben. A láz emelkedésével csökken a kórokozók szaporodási lehetősége, fokozódik az immunrendszer működése, szaporodik az immunanyagok termelése, éppen ezért fontos, hogy a lázat csak annyira csillapítsd, hogy a közérzeted javuljon.
A paracetamol a hypotalamus hőszabályzó központjára hat, mely erek tágításával és izzadással növeli a testhő leadását. Gátolja a belső eredetű lázkeltő anyagok hatását, amelyek a hypothalamus hőközpontjának érzékenységét közvetlenül módosítják.
Fájdalomérző idegvégződések egész testünket behálózzák, az ingerület a gerincvelőn át az agyba jut. Ami a fájdalomérzetet illeti, két fontos feladata van: kényszerpihenőre sarkall, mely elősegíti az esetlegesen sérült szövetek gyógyulását, és egyfajta vészcsengőként működik: arról tájékoztat, hogy betegség bujkál a szervezetben. A fájdalom kezelhető kábító és nem kábító hatású készítményekkel. A paracetamol nem kábító hatású, így kevésbé veszélyes és erős, mint a másik csoportba tartozó szerek. A többi fájdalomcsillapítóhoz hasonlóan a paracetamol is az agyban hat, csökkenti a fájdalomérzetet kiváltó vegyületek termelését.

Paracetamol előnyei

Bár sokfajta láz- és fájdalomcsillapító készítmény áll rendelkezésünkre, a paracetamoltartalmú gyógyszerek gyakran előnyösebbnek bizonyulnak. A mellékhatásokat tekintve is jó választás, hiszen több láz- és fájdalomcsillapító hosszú ideig, nagy dózisban alkalmazva károsítja a gyomor nyálkahártyát. Az ibuprofen, az acetil-szalicilsav és a diklofenak viszonylag gyakori mellékhatása a gyomorirritáció, a már fennálló fekélyes refluxbetegséget tovább súlyosbítja, és egyeseknél gyomor- és nyombélfekélyt okoz.
Másik fontos probléma lehet a nem megfelelő véralvadás, mivel néhány hatóanyagnak erős véralvadásgátló hatása van. Különösen figyelmesnek kell lennie annak, aki véralvadásgátló hatóanyagú gyógyszert vagy trombózis megelőzésére alkalmas szert szed. A paracetamollal szemben az ibuprofen és az acetil-szalicilsav belső vérzéseket okozhat, mivel túlságosan meghosszabbítja a vérzési időt azáltal, hogy meggátolja a vérlemezkék összekapcsolódását.
A láz- és fájdalomcsillapítók nemkívánatos hatása lehet még, ha szívelgyengülésben és veseműködési zavarban szenvedünk. Veszélyt jelenthet ugyanis a folyadékfelhalmozódás, melynek tünete a szervezetben nehézlégzésként vagy fáradékonyságként is jelentkezhet. A paracetamol nélkülözi az említett mellékhatásokat.

Túladagolható?

Mint minden gyógyszer, a paracetamol megfelelő napi adagolására is ügyelni kell. Felnőtteknek 24 óra alatt legfeljebb 4 grammot szabad bevenniük, 4 óránként legfeljebb 500 milligrammos kiszerelésben, és a szedése nem húzódhat el 7-10 napnál tovább. Bármennyire segíthet is, fontos tudni, hogy a paracetamol nagy adagban májkárosító hatású. Normál esetben a májban bomlik le, de a nagy dózist a máj már nem tudja kezelni, így a gyógyszer mérgező vegyületté alakul, amely kötődik a májsejt proteinjeihez, és elpusztítja a sejteket. Súlyosbíthatja továbbá a meglévő májbetegséget is, így mindenképpen figyelni kell a helyes adagolásra, főleg, ha többféle gyógyszert szedünk egyszerre!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kutatás betegség gyógyszerLegfrissebb cikkeink

hirdetés