Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Ez nem megfázás! Influenza!

2015.02.09. | Brjeska Dóra
Sokszor előfordul, hogy nem tudjuk megkülönböztetni a megfázást és az influenzát, pedig a gyógyulás érdekében nagyon fontos, hogy mikor és miért fordulunk orvoshoz.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Előfordul, hogy egy náthával rohanunk az orvoshoz, egy jóval komolyabb influenzával pedig mindent ugyanúgy teszünk, mintha semmi bajunk nem lenne, ebből pedig komoly problémáink származhatnak.
Bár mindkettőt vírusok okozzák, és hasonlóan, cseppfertőzéssel terjednek, lényeges különbségek vannak. A megfázás a hideg időben jellemző, sokszor a nem megfelelő öltözet következménye, ezzel szemben az influenza vírusai a melegebb, nyirkos időjárást kedvelik, ebben nagyon jól szaporodnak. Míg a megfázás tünetei általában kimerülnek az orrfolyásban, a torokfájásban és a tüsszögésben, az influenza egy pillanat alatt dönti le az embert a lábáról. A legfontosabb tünetek, amelyek miatt gyaníthatjuk, hogy nem megfázással van dolgunk, a nagyon magas láz, indokolatlan kimerültségérzés és az erős izomfájdalom.

Mit tehetünk influenza ellen?

Az influenza megelőzésében a legfontosabb a gyakori kézmosás. Nagyon praktikus, ha magunknál hordunk kis kiszerelésű kézfertőtlenítőt vagy nedves kéztörlőt, mert az influenza időszakában a tömegközlekedés az egyik legnagyobb veszélyforrás. Szintén nagyon fontos, hogy immunrendszerünk megfelelő állapotban legyen ősszel és télen, amikor gyakoribbak a fertőzések.
Ebben az időszakban tehát fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, hiszen a bennük lévő természetes anyagok tehetik legjobbat a szervezetünkkel. A fejes káposzta, a bimbóskel, a burgonya, a spenót, az alma és a körte, valamint a citrusfélék, ezekben a hónapokban is könnyen beszerezhetők.
Akár hideg van, akár meleg, egy kis séta nem fog ártani. Iktass be a napirendedbe egy rövid sétát. Lehet reggel munkába menet, vagy délután hazafelé, a lényeg, hogy mindennap tartózkodj egy kicsit a friss levegőn. Ez már önmagában jót fog tenni.
A természetes módszerek mellett válogathatsz a különböző immunerősítő szerek és étrend-kiegészítők között is.

Így kezelheted

A megfázás nem annyira betegség, mint inkább kellemetlen tünetek együttese, ritkán okoz komolyabb megbetegedést. Általában néhány nap alatt enyhül, majd teljesen elmúlik. Az influenzából a teljes felépülés akár hetekig is eltarthat, és ha a beteg nem kezeli megfelelően, nagyon súlyos szövődményei is kialakulhatnak. Leggyakoribb felülfertőzés lehet a tüdőgyulladás, de felerősödhetnek a szív- és érrendszeri problémák és más krónikus betegségek is, amelyek akár az életet is veszélyeztethetik.
Mivel vírusfertőzésről beszélünk, a szövődményeket leszámítva nincsenek csodaszerek a kezelésére. Ha nem sikerült megelőzni, lényegében egyvalamit tehetünk csak, sok fekvéssel ki kell pihenni a betegséget, hagyni kell, hogy a szervezet legyőzze a fertőzést. Természetesen számtalan hagyományos és nem hagyományos lehetőségünk van a betegség lefolyásának enyhítésére és gyorsítására. Ilyenek lehetnek a fájdalom- és lázcsillapítók, valamint a különböző forró italok, amelyek a gyógyhatásuk mellett izzasztanak, így fokozódik a méregtelenítés, amely segíti a szervezetet a vírusok és baktériumok legyőzésében.
Természetes eszköz lehet a gyógytea fogyasztása, főleg a hársfa- és a bodzavirágtea, melyek izzasztó és lázcsillapító hatásúak. A gyógyteát alaposan betakarózva fogyasszuk el, így rövid időn belül sokat javul majd az állapotunk. Izzasztó teát naponta legfeljebb egyszer alkalmazzunk, mert a túlzott izzadással járó folyadékvesztés még jobban legyengíti a szervezetet.
Hasonlóan jó lehet a grépfrút fogyasztása. Ez az egyik legfontosabb citrusfélénk, mivel C-vitamin-tartalma rendkívül magas, valamint tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. Két fajtájához juthatsz hozzá a boltokban, az egyik a fehér, a másik a rózsaszín húsú, melynek még az előzőnél is magasabb a vitamintartalma. Tökéletes gyümölcs: ha megelőzni vagy kezelni szeretnéd a betegséget, mindenképpen szükséged lesz rá. Ezenkívül rendelkezésre állnak vény nélkül kapható készítmények, melyek gyorsítják, könnyítik a betegség lefolyását.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tél betegség nátha influenzaLegfrissebb cikkeink

hirdetés