Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. May 22. Monday, Júlia, Rita   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Szuper tippek megfázás ellen

2014.12.04. | Kalapos Éva Veronika
Ebben az időszakban megsokszorozódik az egy négyzetméterre jutó köhögő emberek száma. Mit kell tenned, hogy ne tartozz közéjük?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Ha úgy érzed, hogy megbetegedtél, mondjuk el azt a néhány alapszabályt, amit már az általános iskolások is tudnak, de azért nem árt néha elismételni: C-vitamin (valamint C-vitamin-tartalmú ételek, mint például a narancs, paprika, citrom, vörös káposzta, kelbimbó, karalábé, kivi, karfiol, zöldborsó vagy a grépfrút), méz, ágyban fekvés, sőt egyesek a pálinka mérsékelt használatát is csak ajánlani tudják ilyenkor. A lényeg, hogy kiizzadd magadból a bacikat: este, mielőtt lefekszel, zuhanyozz le jó forró vízzel, utána jöhet az a kis szeszes ital vagy egy hatalmas bögre forró tea, burkolózz be jól a paplanodba, és engedd, hogy a baktériumok a verejtékkel távozzanak belőled. Fontos a sok folyadék (legjobb, ha egész nap teázol), valamint jó szolgálatot tehet az orvosi pemetefű vagy a lándzsás útifű cukorka.

Gyógyít a természet

Most jöjjön néhány olyan gyógynövény, amelyről nem biztos, hogy tudtad, mennyire fontos szerepet játszhat a meghűléses megbetegedések kezelésében. Az első csodafegyver nem más, mint az echinacea, azaz a bíbor kasvirág. Az echinacea alapvetően az immunerősítésben és a felépülési idő lerövidülésében játszik szerepet, azaz gyakorlatilag védőpáncélt nyújt a szervezetnek a betegség leküzdésének ideje alatt. Mivel a hatása erős, ám viszonylag rövid időn belül megszűnik, az echinaceateát érdemes egész nap kortyolgatnod, hogy folyamatosan biztosítsd a védelmet a tested számára.
Másik szupersztárunk a csipkebogyó, amely nem a védekezésben, hanem a konkrét tünetek kezelésében segít, méghozzá a következő módon: fokozottan magas a C-vitamin-tartalma (tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom), így valóságos nehéztüzérséget jelent a kórokozókkal szemben. Külön jó benne, hogy sokféle formában fogyasztható, és mindenhogyan megőrzi hatékonyságát. Készíthetsz belőle teát, levest is, de az áttört húsát akár joghurtba is keverheted. Egyébként a csipkebogyó nemcsak megfázásra jó, hanem híres magas magnéziumtartalmáról is, így kiváló a szív- és érrendszeri megbetegedések, keringési zavarok kezelésére. A gyomornedvek működésére is jó hatással van, csökkenti a vérnyomást, jelentős idegnyugtató hatása is ismert, sőt vese- és húgyhólyagbántalmakra is előszeretettel alkalmazzák, ezenkívül a bélbetegségek és emésztési rendellenességek ellen is remek fegyver. Mint látod, valóban igazi csodaszerről van szó!

Kincset érő olajok

Ha a meghűléses megbetegedésekről beszélünk, egyszerűen nem hagyhatjuk ki azt a két növényt, amelyek minden háztartásban megtalálhatók, és nem csupán az ételeinket teszik ízletesebbé, de a náthát is segítenek legyűrni: a vöröshagyma és a fokhagyma. Az előbbiből, bármilyen furán hangzik, teát is lehet készíteni megfázáskor. Nem valami jó ízű, de bombabiztosan jobban leszel tőle, ha pedig a meghűlés mellett még köhögsz is, biztosan segít majd. Elkészítésének több módja ismert, közülük most kettőt ajánlunk a figyelmedbe. Végy két kanál cukrot, és enyhén karamellizáld, majd öntsd fel fél liter vízzel. Ezután dobáld bele egy fej hagyma külső héját, forrald fel, majd vedd le a tűzről, és hagyd állni negyedórát, aztán fogyaszthatod. A másik verzióban tegyél fel fél liter vizet főni úgy, hogy beleteszel 1 közepes fej tisztított hagymát is. Főzd legalább fél óráig (az elfőtt vizet közben pótold), majd vedd le a tűzről, és ha már langyosra hűlt, ízesítsd mézzel. A hagymát egyébként nyersen is fogyaszthatod, ha bírod, mert így még közvetlenebbül jutnak a szervezetedbe azok a rendkívül értékes fitovegyületek és élelmi rostok, amelyek miatt ez a növény az egyik legnépszerűbb csodaszer a piacainkon.
A fokhagymát sem kell különösebben bemutatnunk, kicsit mégis megtesszük, mert nem biztos, hogy tudod: azt a hatóanyagot, amely a fokhagymát az egyik legerősebb vírusölő szerré teszi, allicinnek hívják, és emésztés közben válik ki a növényben lévő aaliinból. A fokhagymát legjobb nyersen fogyasztani, vagy éppen mézzel – igen, bármilyen furcsa is, a mézes fokhagyma az egyik leghatékonyabb szer megfázás ellen. Egy egész fokhagymát pucolj meg, kicsit ropogtasd meg a gerezdjeit, hogy meglazuljanak bennük az olajok, majd öntsd fel jó minőségű mézzel, zárd egy kis üvegbe, és esténként kapj be belőle 1-2 gerezdet mézzel együtt. Teát is készíthetsz belőle, a következőképpen: forralj fel háromcsészényi vizet és 6 gerezd fokhagymát együtt, majd a tűzről levéve adj hozzá fél csésze frissen facsart citromlevet és fél csésze mézet. Ha ebből naponta háromszor megiszol fél csészével, valószínűleg egy-két nap alatt rendbe jössz.




megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

megfázás ősz influenza tippek



Legfrissebb cikkeink

hirdetés