Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Hogyan hat rád az időjárás?

2014.12.04. | Ferenczy Mária
Egyik nap tele vagy energiával, míg másnap alig bírsz kikászálódni az ágyból? Látszólag minden ok nélkül? Okolható érte az időjárás?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az időjárás bizony nem csupán azt határozza meg, hogy adott napon hány réteg ruhát veszünk fel, vagy éppen viszünk-e magunkkal esernyőt, hótaposót, hanem sokszor azt is, milyen a közérzetünk vagy a hangulatunk. Hát persze, gondolhatnád, a front sokakat megvisel, na de mi a helyzet olyankor, amikor nincs semmiféle fronthatás a láthatáron?

Miért okolható az időjárás?

Fejfájás, aluszékonyság, levertség vagy éppen ellenkezőleg, jókedv, aktivitás, éberség – mi köze ennek az időhöz? Sokan hajlamosak minden, számukra nehezen megmagyarázható hangulatért az időt okolni, ráadásul mostanában olyan változékonysággal repkednek fölöttünk a hideg-meleg frontok, hogy szinte kényszeresen gondolunk az időjárásra, amikor napunk sikerét vagy sikertelenségét nyugtázzuk.

Mi az a front?

Az időjárási front egy érintkezési, keveredési felület a hideg és a meleg levegő határán. Olyan légköri képződmény, melynek mentén a légkör állapotát meghatározó paraméterek, azaz a különböző meteorológiai elemek egyszerre, rövid idő alatt, nagymértékben változnak.

Bizonyított tény, hogy az erős fronthatás befolyással van az ember fizikai, szellemi és lelki hogylétére.

A meleg front hatásai:

  • fáradékonyság
  • levertség
  • tompultság
  • megnőtt reakcióidő
  • csökkent koncentráció
  • romlott reflexek

A hidegfront hatásai:

  • fokozott belső feszültség
  • ingerlékenység
  • frissebb elme
  • zavartság

Csak a frontok?

A frontokon kívül természetesen hatással lehetnek ránk az extrém időjárási feltételek is, mint a hosszan tartó nagy meleg, vagy éppen a jeges hideg. Az idei, illetve a tavalyi nyár legmelegebb napjai már az egész keringési rendszert, a szívet is igénybe vették, így nem csoda, ha tömegesen lettek rosszul az emberek. De ugyanez a helyzet a nagy hideggel is. A szervezet alkalmazkodóképessége ugyanis véges, különösen, ha a megszokott klíma hirtelen vagy drasztikusan megváltozik. Amíg az európai ember szinte meggyullad Afrikában, az afrikai el sem tudja képzelni, hogy a hó túlélhető.

Az viszont, amikor minden elsőre érthetetlen hangulati változást az időjárásra fogunk, teljesen alaptalan. Legalábbis a legutóbbi átfogó német kutatás eredménye szerint.

A berlini Humboldt Egyetem kutatói néhány évvel ezelőtt több tényezőt is vizsgáltak, nem csupán a napos és felhős időt; megnézték a hőmérséklet, a szél, a napsütés, az eső, a hó és a légnyomás adatait is, valamint figyelembe vették a napok hosszúságát.

A vizsgálatban 1233 németországi lakos vett részt, a legtöbbjük 13–68 év közötti nő, az átlagéletkor 28 év volt. A résztvevőkkel személyiségtesztet végeztek, többek között felmérték, mennyire extrovertáltak, neurotikusak, mennyire nyitottak az élményekre, és mennyire lelkiismeretesek.
A kísérleti személyek online naplót vezettek, és a fáradtságukra, valamint a jó és rossz hangulatukra vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki. A pozitív hangulatot olyan jelzőkkel jellemezték, mint „aktív”, „élénk”, „figyelmes”, „izgatott”, a negatív hangulatjelzők pedig többek közt az „ingerült”, „szorongó”, „ideges” voltak.

Figyelemmel kísérték a résztvevők társasági életét éppúgy, mint alvási szokásait, valamint összevetették adataikat a napi időjárás-jelentéssel.
Szemben a közvélekedéssel, a kutatók azt tapasztalták, hogy a napi hőmérsékletnek, szélnek, napsütésnek, csapadéknak, légnyomásnak, illetve a nap hosszának nincs számottevő hatása a jó hangulatra.
Kiderült, sok más megállapítás mellett, hogy a hőmérséklet, a szél és a napsütés inkább a rossz hangulatra hat, míg a napfény a fáradtságra, és a szél inkább tavasszal és nyáron rontja az emberek hangulatát, semmint ősszel és télen. A napok rövidülésre egyesek rosszabban, mások épp ellenkezőleg, jobb hangulattal reagáltak.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünetLegfrissebb cikkeink

hirdetés