Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. May 26. Friday, Evelin, Fülöp   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Huszadik alkalommal rendezik meg a Végvári vigasságokat

2015.08.08. | Ötvenentúl.hu / MTI
Dátum: 2015.08.14 - 08.16 / Helyszín: Eger
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Huszadik alkalommal rendezik meg a Végvári vigasságokat az egri várban, ahol augusztus 14. és 16. között 113 program, 39 fellépő és 16 katonai hagyományőrző csoport több mint 200 résztvevője várja majd a látogatókat - hangzott el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön Egerben.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója kiemelte: a két évtizedes múltra visszatekintő, "profiltisztításon" átesett Végvári vigasságok középpontjában a török kor áll.

Szavai szerint céljuk, hogy a legnagyobb török kori fesztivál legyen a Végvári vigasságok, és hogy az egri vár mint turisztikai termék európai jelentőségű attrakcióvá váljon.

Habis László egri polgármester arról beszélt, hogy az egri Végvári vigasságok volt az országban a második történelmi fesztivál, ami azt is jelenti, hogy Eger élen jár a szakmai innovációban. Felidézte, hogy 2000-ben a fesztivál része lett a katonai hagyományőrző csoportok találkozója és versenye, 2002-ben, a vár ostromának 450. évfordulóján pedig először rendezték meg az ostromjátékot, amely a leglátványosabb, legnépszerűbb programeleme a fesztiválnak.

A polgármester kiemelte: július közepe és augusztus 20. között fogadja a legtöbb vendéget a város, ezért is fontos, hogy nívós, tartalmas rendezvényeket kínáljon Eger.

Szalainé Király Júlia muzeológus, a Végvári vigasságok szervezője elmondta, hogy a három nap során rendeznek egyebek mellett boszorkánypert, fegyverbemutatókat, szakmai programokat, vitézi próbákat, íjászversenyt, és lesz tüzérségi bemutató, középkori látványkonyha, valamint több táncbemutató is. Az eseményekből a belváros sem marad ki: lesz éjszakai őrjárat, illetve "csetepatéra" is számíthatnak a járókelők.

A Végvári vigasságok központi eleme az ostromjáték, amelyet szombaton 18 órától, vasárnap pedig 11 órától láthatnak az érdeklődők. A több mint 200 katonai hagyományőrző részvételével zajló ostrom szereplői között török, angol és lengyel vendégek is lesznek.

A szervezők elmondták, hogy a tavalyi fesztiválon mintegy 11 ezer látogató vett részt, míg a vár az elmúlt évben 315 ezer vendéget fogadott. Habis László a sajtótájékoztatón kitért a vár turisztikai attrakciófejlesztésére is, hangsúlyozva, hogy most a legnagyobb ellenfelük az idő, hiszen a felújítási munkálatokkal az év végéig végezni kell. Ezzel párhuzamosan már a vár rekonstrukciójának folytatása is terítéken van: az Orbán Viktor miniszterelnök tavaszi egri látogatása során a Modern városok program keretében megígért többmilliárd forintos fejlesztés előkészületeiről éppen csütörtökön kezdődtek meg az egyeztetések.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

program eger fesztiválLegjobb cikkeink
Bankkártyával külföldön is?

Bankkártyával külföldön is?

Már régen nem csak azok használnak bankkártyát akár a mindennapi bevásárláshoz is, akiket hajt a kalandvágy, de azért külföldi utazáskor az ember elbizonytalanodik kissé. TovábbTovábbhirdetés