Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Huszadik alkalommal rendezik meg a Végvári vigasságokat

2015.08.08. | Ötvenentúl.hu / MTI
Dátum: 2015.08.14 - 08.16 / Helyszín: Eger
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Huszadik alkalommal rendezik meg a Végvári vigasságokat az egri várban, ahol augusztus 14. és 16. között 113 program, 39 fellépő és 16 katonai hagyományőrző csoport több mint 200 résztvevője várja majd a látogatókat - hangzott el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön Egerben.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója kiemelte: a két évtizedes múltra visszatekintő, "profiltisztításon" átesett Végvári vigasságok középpontjában a török kor áll.

Szavai szerint céljuk, hogy a legnagyobb török kori fesztivál legyen a Végvári vigasságok, és hogy az egri vár mint turisztikai termék európai jelentőségű attrakcióvá váljon.

Habis László egri polgármester arról beszélt, hogy az egri Végvári vigasságok volt az országban a második történelmi fesztivál, ami azt is jelenti, hogy Eger élen jár a szakmai innovációban. Felidézte, hogy 2000-ben a fesztivál része lett a katonai hagyományőrző csoportok találkozója és versenye, 2002-ben, a vár ostromának 450. évfordulóján pedig először rendezték meg az ostromjátékot, amely a leglátványosabb, legnépszerűbb programeleme a fesztiválnak.

A polgármester kiemelte: július közepe és augusztus 20. között fogadja a legtöbb vendéget a város, ezért is fontos, hogy nívós, tartalmas rendezvényeket kínáljon Eger.

Szalainé Király Júlia muzeológus, a Végvári vigasságok szervezője elmondta, hogy a három nap során rendeznek egyebek mellett boszorkánypert, fegyverbemutatókat, szakmai programokat, vitézi próbákat, íjászversenyt, és lesz tüzérségi bemutató, középkori látványkonyha, valamint több táncbemutató is. Az eseményekből a belváros sem marad ki: lesz éjszakai őrjárat, illetve "csetepatéra" is számíthatnak a járókelők.

A Végvári vigasságok központi eleme az ostromjáték, amelyet szombaton 18 órától, vasárnap pedig 11 órától láthatnak az érdeklődők. A több mint 200 katonai hagyományőrző részvételével zajló ostrom szereplői között török, angol és lengyel vendégek is lesznek.

A szervezők elmondták, hogy a tavalyi fesztiválon mintegy 11 ezer látogató vett részt, míg a vár az elmúlt évben 315 ezer vendéget fogadott. Habis László a sajtótájékoztatón kitért a vár turisztikai attrakciófejlesztésére is, hangsúlyozva, hogy most a legnagyobb ellenfelük az idő, hiszen a felújítási munkálatokkal az év végéig végezni kell. Ezzel párhuzamosan már a vár rekonstrukciójának folytatása is terítéken van: az Orbán Viktor miniszterelnök tavaszi egri látogatása során a Modern városok program keretében megígért többmilliárd forintos fejlesztés előkészületeiről éppen csütörtökön kezdődtek meg az egyeztetések.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

program eger fesztiválLegjobb cikkeink
Új házakhoz új szabályok

Új házakhoz új szabályok

Jövőre komoly szigorítás lép életbe, és zsebbe vágóan fogja érinteni mindazokat, akik építkeznek, társas vagy családi ház építésére adták a fejüket, vagy új lakást vásárolnak. TovábbTovábbhirdetés