Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Eszterházi Vigasságok

2015.07.11. | Ötvenentúl.hu
Dátum: 2015. június - szeptember / Helyszín: Esterházy-kastély
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Idén is 30 héten keresztül élvezhetjük az egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált Eszterházi Vigasságok címmel, mely nem csak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is. Lesz klasszikus és modern, barokk és jazz, Haydn fesztivál és népzene, valamint színház. Lássuk a részleteket:

A 2015-ös Eszterházi Vigasságoknak rendszeres visszatérő vendégei az Esterházy-kastély arculatát immár 15 éve meghatározó, a magyar régi zenejátszás elismert együttesei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Vashegyi György avatott vezényletével, valamint a korhű hangszeres előadásmód úttörő együttese a Capella Savaria Kalló Zsolt Liszt-díjas hegedűművész vezetésével.

Az eszterházai zeneélet egykori újjáindításának együttese a Budapesti Vonósok 21 éve résztvevői és ápolói a nyári koncertéletnek. Idei fesztiváljuk vendégeinek olyan világhírességek, mint a francia hegedűművész David Grimal, az I Musici di Roma együttese és az elismert nagybőgővituóz Božo Paradžik mellett a nagyszerű Rohmann Ditta és Fassang László házaspár.

Augusztus elején a német-holland The World Famous Glenn Miller Orchestra Wil Salden vezetésével a The History of Big Bands mintegy két órás óriás-showjával kalauzolja a 60-as évek amerikájába a Szabadtéri Színpad hallgatóit. Ezt követően a magyar jazz nagyság, Snétberger Ferenc ad koncertet a világhírű Tony Lakatos szaxofonművész és Michel Godard serpent- és tubaművész, valamint kvartetjének közreműködésével.

Sztárok egész sora lép színpadra Európa legnagyobb korhű hangszeres Haydn-fesztiválján augusztus második felében. A nagyérdemű korabeli hangszereken és olyan előadók szakavatott tolmácsolásában hallhatja a Mester és kortársai műveit, mint az Academy of Ancient Music Richard Egarr vezetésével, Erico Onofri hegedűművész, Christine Schornsheim csembaló- és fortepiano művész, Christian Dallmann és Juliane Grepling kürtművészek, Michael Schmidt-Casdorff fuvolaművész és Olga Pasichnyk a Wroclaw-i Barokk Zenekar közreműködésével, valamint az Esterházy Ensemble barytontrió. A magyar régizene-játszást Vashegyi György együttesei mellett Kalló Zsolt és a Capella Savaria, Zempléni Szabolcs, Megyesi Zoltán a kastély rezidens zenekara az Esterházy Hofkapelle Rácz Márton vezényletével képviseli.

A fesztiválsorozat szeptemberben a 2006-ban alapított Haydn Vonósnégyes-fesztivállal folytatódik, amely hagyományosan a világ vezető vonósnégyesei (2015-ben a német Zehetmair Quartet, az amerikai St. Lawrence String Quartet és a brit Badke Quartet) mellett a fiatal zenésznemzedék világversenyeket nyert kvartettjeinek találkozóhelye. 2015-ben fellép a 2012-es ARD International Chamber Music Competition és a 2014-es Mozart String Quartet Competition győztese, a koreai Novus String Quartet, a 2012-es grazi Schubert and Modern Music Competition  és a 2013-as Bordeaux-i vonósnégyes-verseny győztese, a német Schumann Quartet, valamint az Irene Steels-Wilsing Stiftung, a londoni Wigmore Hall String Quartet Competition és az olasz International String Quartet Competition “Premio Paolo Borciani” verseny díjazott együttese, a lengyel Meccorre String Quartet.

Az Őszi-fesztivál hangversenyi között találjuk a Muzsikás Együttes és a Mendelssohn Kamarazenekar klasszikus és népzenei koncertjét, a Budapesti Fesztiválzenekar Bach koncertjét,  az olasz Voces Intimae zongorástrió kamaraestjét. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a fiatal csellóművésszel, Devich Gergelyel ad közös koncertet.

A színház világát a  Kossuth-díjas Mécs Károly mellett kuriózumként Mundruczó Kornél Schubert Téli utazás ciklusának színpadi adaptációja az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté
közreműködésével képviseli.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

program színház zene fesztiválLegjobb cikkeink
Új házakhoz új szabályok

Új házakhoz új szabályok

Jövőre komoly szigorítás lép életbe, és zsebbe vágóan fogja érinteni mindazokat, akik építkeznek, társas vagy családi ház építésére adták a fejüket, vagy új lakást vásárolnak. TovábbTovábbhirdetés