Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. March 24. Friday, Gábor, Karina   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nemzetiségi fánkfesztivál Pilisszentkereszten!

2015.02.14. | Ötvenentúl.hu / MTI
Dátum: 2015.02.15 / Helyszín: Pilisszentkereszt
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A többségében szlovák nemzetiségűek lakta Pilisszentkereszten nyolcadik alkalommal tartják meg szombaton a Pilisi Kavalkád Fánkfesztivált, amelyre határon innen és túlról több ezer vendéget várnak.

Az egész napos télbúcsúztató mulatság fő attrakciójának a fánksütő verseny ígérkezik, amelyre eddig 20 csapat nevezett be - mondta el Demjén Márta a helyi szlovák önkormányzat elnöke, a rendezvény fő szervezője.

A nyolcezer darab különböző ízesítésű - barackos, szilvás, áfonyás, csokoládés - fánkot zsűri bírálja el, mielőtt a közönség elfogyaszthatná. Gyerekek és felnőttek számára külön rendeznek fánkevő versenyt is. A hagyományok ápolását célzó programsorozat délelőtt a helyi katolikus templomban szlovák nyelvű szentmisével veszi kezdetét. A templomban a magyar koronázási ékszerek másolatát is megtekinthetik a hívek.

A mise után vidám menettel indul a vigasság: a szokásoknak megfelelően egy maga mögött rudat húzó lovas szekér baktat át a falun, a rúd végén vízszintes helyzetben kocsikerék forog, amelyen népviseletbe öltözött, táncos párt jelképező női és férfi bábu látható.

A szomszédos településekről és a határon túlról érkező magyar, német és szlovák néptáncegyüttesek fellépésével színesített programok a Szlovák Ház előtt zajlanak, este farsangi bálon mulathat a publikum.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fánk program fesztiválLegjobb cikkeink
Lakáspiac: fékezett pezsgés

Lakáspiac: fékezett pezsgés

Idén eddig tizennyolcezer lakóingatlan cserélt gazdát, kevesebb, mint a válságot követő legerősebb év első két hónapjában: akkor a forgalom megközelítette a húszezret is. TovábbTovábbhirdetés