Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nemzetiségi fánkfesztivál Pilisszentkereszten!

2015.02.14. | Ötvenentúl.hu / MTI
Dátum: 2015.02.15 / Helyszín: Pilisszentkereszt
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A többségében szlovák nemzetiségűek lakta Pilisszentkereszten nyolcadik alkalommal tartják meg szombaton a Pilisi Kavalkád Fánkfesztivált, amelyre határon innen és túlról több ezer vendéget várnak.

Az egész napos télbúcsúztató mulatság fő attrakciójának a fánksütő verseny ígérkezik, amelyre eddig 20 csapat nevezett be - mondta el Demjén Márta a helyi szlovák önkormányzat elnöke, a rendezvény fő szervezője.

A nyolcezer darab különböző ízesítésű - barackos, szilvás, áfonyás, csokoládés - fánkot zsűri bírálja el, mielőtt a közönség elfogyaszthatná. Gyerekek és felnőttek számára külön rendeznek fánkevő versenyt is. A hagyományok ápolását célzó programsorozat délelőtt a helyi katolikus templomban szlovák nyelvű szentmisével veszi kezdetét. A templomban a magyar koronázási ékszerek másolatát is megtekinthetik a hívek.

A mise után vidám menettel indul a vigasság: a szokásoknak megfelelően egy maga mögött rudat húzó lovas szekér baktat át a falun, a rúd végén vízszintes helyzetben kocsikerék forog, amelyen népviseletbe öltözött, táncos párt jelképező női és férfi bábu látható.

A szomszédos településekről és a határon túlról érkező magyar, német és szlovák néptáncegyüttesek fellépésével színesített programok a Szlovák Ház előtt zajlanak, este farsangi bálon mulathat a publikum.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fesztivál program fánkLegjobb cikkeink
Új házakhoz új szabályok

Új házakhoz új szabályok

Jövőre komoly szigorítás lép életbe, és zsebbe vágóan fogja érinteni mindazokat, akik építkeznek, társas vagy családi ház építésére adták a fejüket, vagy új lakást vásárolnak. TovábbTovábbhirdetés