Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Megelevenedik a történelem Szentendrén

2016.10.22. | Ötvenentúl.hu / MTI
Dátum: 2016.10.22 - 10.23
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A magyar vidék 1956-os történelme elevenedik meg az ünnepi hétvégén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol a látogatók megismerhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az októberi eseményekből.

A programok abból is ízelítőt adnak, hogyan élt egy hétköznapi család az ötvenes években. A látogatók a falusiak mindennapjainak szemszögéből ismerhetik meg a forradalom eseményeit és az azt megelőző időszakot - hívta fel a figyelmet Arnóti Edit, az intézmény sajtóreferense, hozzátéve, hogy a skanzen a múlt átélhetővé tételét, a forradalom és szabadságharc mindennapjainak bemutatását állította a középpontba az ünnepi hétvégén.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékezve bányászdalokat, munkásindulókat énekelnek micisapkás, ballonkabátos dolgozók, teherautókon gyűjtik a városban harcolók számára a ruha- és élelmiszer-ellátmányt, fekete-fehér filmhíradó számol be a legfrissebb eseményekről, a recsegő rádióban pedig a tüntetésekről beszélnek, miközben a családok próbálják élni megszokott életüket.

Az élőképekben megelevenednek a történelmi időszak hétköznapjai, sül a kenyér, a lányok számára rongybaba készül, a legények az ötvenes évek szokásai szerint snúroznak, golyóval játszanak, még gombfocibajnokságot is tartanak.

A skanzen néhány portáján az adott faluhoz kapcsolódó korabeli események jelennek meg , installációk segítségével élheti bele magát a közönség a süttöri uradalmak felszámolásába, szétosztásába, a hidasi bányásztüntetésekbe, a hatalmi visszaélésekbe Szennán vagy abba, hogyan özönlöttek Jánossomorján keresztül a határ felé a menekülő forradalmárok és a jobb életben reménykedők a levert forradalom után.

A múltidézés során olyan megrázó témák is előtérbe kerülnek, mint a hatalmi visszaélések elszenvedőinek, a tüntetések falusi áldozatainak sorsa - tette hozzá.

A hétvégén a gyereknek kínált foglalkozások is a témához alkalmazkodnak, a fiatalabb korosztályt egyebek mellett gombfocikészítéssel és más korabeli játékokkal várják.

A belépés a skanzenbe ezen a hétvégén ingyenes.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ünnep Skanzen történelem 56Legjobb cikkeink
Új házakhoz új szabályok

Új házakhoz új szabályok

Jövőre komoly szigorítás lép életbe, és zsebbe vágóan fogja érinteni mindazokat, akik építkeznek, társas vagy családi ház építésére adták a fejüket, vagy új lakást vásárolnak. TovábbTovábbhirdetés