Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Csont nélkül

2016.06.28. | Ötvenentúl.hu
Dátum: 2016. 06. 21 - 08.07 / Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Ez a címe a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum különleges kiállításának, mely érdekességével egy gyűjtőnek talán a csontjáig hatol. Elek Lenke csonttányér-kiállítása, kortárs reflexiókkal kiegészítve – szól az alcím, mely a címmel együtt némi magyarázatra szorul.

A római és középkori főúri udvarokban a csontokat az asztal alá dobálták, a kutyák pedig rögtön elropogtatták azokat, miközben a jóllakott gazdák a tóga, vagy az asztalterítő szélébe törölték a szájukat. A későbbi évszázadok során az ónkupát és a súlyos kerámiatálat felváltotta az üvegpohár, a könnyű porcelán, az abroszt már kiegészítette a damasztszalvéta, a csont számára pedig külön félhold vagy kifli alakú tányérka szolgált. A csontos tányér tehát nem csontból készült, hanem csontnak: porcelánból, üvegből, fémből, kerámiából, fajanszból gyártják ma is. Amikor hal volt ebédre vagy vacsorára, akkor a szálkát szintén külön tányérkára helyezték, amelyre többnyire ponty vagy nagy bajuszú harcsa – olykor kagyló vagy csiga – figyelmeztetett.

A csonttányér ma kuriózum, néhány gyűjtő megszállottan vadászik rá. A márkás, antik darabok természetesen értékesebbek, de a gyűjtők számára az értéket mégsem a gyár, a márka határozza meg, hanem motívumritkaságuk.
A legtöbb, Kérem a csontokat! magyar vagy német nyelvű feliratos tányéron kutya vagy cica ül türelmesen, várva megszolgált táplálékát.

A csontos tányér alkalmazásának szokása nem maradt meg a hajdani monarchia területén belül. Angliában, a viktoriánus időkben is szokás volt ilyennel teríteni, és az sem volt ritka, hogy a menyasszonyok csontos tányér készletet kaptak nászajándékul. Egyes drága étkészletek áthajóztak a kis félhold alakú tányérkákkal az Újvilágba is. Ma is gyártanak csontos tányérokat a híres porcelán és fajansz manufaktúrákban, ám használni már díszebédeken sem szokták. Megmarad egy régi kor letűnt emlékének.

A különleges tárlat 2016. június 21-től augusztus 7-ig látható az óbudai múzeumban.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kultúra múzeum kiállításLegjobb cikkeink
Új házakhoz új szabályok

Új házakhoz új szabályok

Jövőre komoly szigorítás lép életbe, és zsebbe vágóan fogja érinteni mindazokat, akik építkeznek, társas vagy családi ház építésére adták a fejüket, vagy új lakást vásárolnak. TovábbTovábbhirdetés