Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. May 27. Saturday, Hella   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Csont nélkül

2016.06.28. | Ötvenentúl.hu
Dátum: 2016. 06. 21 - 08.07 / Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Ez a címe a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum különleges kiállításának, mely érdekességével egy gyűjtőnek talán a csontjáig hatol. Elek Lenke csonttányér-kiállítása, kortárs reflexiókkal kiegészítve – szól az alcím, mely a címmel együtt némi magyarázatra szorul.

A római és középkori főúri udvarokban a csontokat az asztal alá dobálták, a kutyák pedig rögtön elropogtatták azokat, miközben a jóllakott gazdák a tóga, vagy az asztalterítő szélébe törölték a szájukat. A későbbi évszázadok során az ónkupát és a súlyos kerámiatálat felváltotta az üvegpohár, a könnyű porcelán, az abroszt már kiegészítette a damasztszalvéta, a csont számára pedig külön félhold vagy kifli alakú tányérka szolgált. A csontos tányér tehát nem csontból készült, hanem csontnak: porcelánból, üvegből, fémből, kerámiából, fajanszból gyártják ma is. Amikor hal volt ebédre vagy vacsorára, akkor a szálkát szintén külön tányérkára helyezték, amelyre többnyire ponty vagy nagy bajuszú harcsa – olykor kagyló vagy csiga – figyelmeztetett.

A csonttányér ma kuriózum, néhány gyűjtő megszállottan vadászik rá. A márkás, antik darabok természetesen értékesebbek, de a gyűjtők számára az értéket mégsem a gyár, a márka határozza meg, hanem motívumritkaságuk.
A legtöbb, Kérem a csontokat! magyar vagy német nyelvű feliratos tányéron kutya vagy cica ül türelmesen, várva megszolgált táplálékát.

A csontos tányér alkalmazásának szokása nem maradt meg a hajdani monarchia területén belül. Angliában, a viktoriánus időkben is szokás volt ilyennel teríteni, és az sem volt ritka, hogy a menyasszonyok csontos tányér készletet kaptak nászajándékul. Egyes drága étkészletek áthajóztak a kis félhold alakú tányérkákkal az Újvilágba is. Ma is gyártanak csontos tányérokat a híres porcelán és fajansz manufaktúrákban, ám használni már díszebédeken sem szokták. Megmarad egy régi kor letűnt emlékének.

A különleges tárlat 2016. június 21-től augusztus 7-ig látható az óbudai múzeumban.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kultúra múzeum kiállításLegjobb cikkeink
Bankkártyával külföldön is?

Bankkártyával külföldön is?

Már régen nem csak azok használnak bankkártyát akár a mindennapi bevásárláshoz is, akiket hajt a kalandvágy, de azért külföldi utazáskor az ember elbizonytalanodik kissé. TovábbTovábbhirdetés