Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Bankkártyával külföldön is?

2017.05.15. | Nádasi Tibor
Már régen nem csak azok használnak bankkártyát akár a mindennapi bevásárláshoz is, akiket hajt a kalandvágy, de azért külföldi utazáskor az ember elbizonytalanodik kissé.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ahogy itthon, úgy külföldön sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a készpénz vagy inkább a bankkártya a jó-e. Mint sok esetben, is-is a helyes válasz. Itthon sem szoktál üres zsebbel járni, teljesen kiszolgáltatva a bankkártyának. Utazás előtt tájékozódj a várható költségekről, próbáld meg felmérni, mennyit fogsz költeni. Itthon válts helyi valutára forintot, szinte biztos, hogy kedvezőbb árfolyamon teheted meg, mint ott, ahová utazol. Ha mégis külföldön kell pénzt váltanod, mindenképpen hivatalos helyen tedd: rossz üzlet hamis pénzért igazit adni. És legalább ugyanannyira vigyázz a pénzedre és a bankkártyádra is, mint itthon!

Vásárlás, pénzfelvétel

Próbálj meg tájékozódni, hogy mennyire elterjedt a kártyahasználat ott, ahová utazol: sűrű-e az ATM-hálózat, van-e általában a boltokban POS-terminál? Egyik országban, az egyik nagy nemzetközi kártyatársaság pozíciói erősebbek, máshol meg elterjedtebb a másik. Ha biztonsági játékra törekszel, akkor nem csak egy bankkártyával vágsz neki az útnak. Azért azt is olvasd le még itthon a kártyádról, hogy meddig érvényes! Ha nem vagy biztos abban, hogy használható külföldön, kérdezd meg a bankodtól! Azt is, hogy milyen telefonszámot kell hívnod külföldről, ha le akarod tiltani a kártyát (az itthoni „zöld” és „kék” ügyfélszolgálati számok határon túlról általában nem hívhatók).

A vásárlás általában külföldön is díjtalan, pontosabban ott sem a vevőre terhelik a díját. Persze érdemes ezt is megkérdezni a banktól, ha már úgyis kapcsolatba léptél vele, hogy megtudd, mekkora díjat számít fel a külföldi ATM-használatért? Ez általában a felvett összeg bizonyos százalékában van megadva, de meghatározzák a minimális díjat is. Legtöbbet azért a pénzért számítanak fel, amit bankfiókban veszel fel a kártyád segítségével.

Kényelmetlen helyzetek

Ha fizetéskor elveszik tőled a kártyát, külföldön is érvényes a jó tanács: ne téveszd szem elől! Étteremben például kérd bátran, hogy inkább a terminált hozzák az asztalhoz. Még itthon gondolj arra, hogy a biztonsági okokból beállított napi vásárlási és készpénz-felvételi limit külföldön is elegendő lesz-e, például amikor a szállást akarod kifizetni. Akárcsak itthon, nagyon vigyázz a PIN kódodra: aki azt megszerzi, gyakorlatilag közvetlenül hozzáfér a pénzedhez! Ha itthon nem szokásod, külföldi úton akkor is érdemes eltenned minden kártyás vásárlással, pénzfelvétellel kapcsolatos nyugtát, bizonylatot, legalább a következő számlakivonat megérkezéséig.

Autókölcsönzés, hajóbérlés, szálloda, kemping: ezek azok a helyzetek, helyek, amikor kalkulálni kell azzal, hogy bankkártyás fizetéskor zárolnak bizonyos összeget a bankszámládon. A szolgáltató így biztosítja be magát arra az esetre, ha kárt okoznál. Gond abból szokott származni, hogy a szolgáltató hanyagságból nem oldja fel a zárlatot, amikor fenntartását már semmi sem indokolja. Ez mindenképpen kényelmetlenséggel jár, annyit tehetsz, hogy felveszed a bankoddal a kapcsolatot az ügy mielőbbi kivizsgálása és a zárolás feloldása érdekében.

Ha elvész a kártya, az első teendő: letiltani! Azonnal! Mi kell ehhez? Most van szükséged arra a telefonszámra, amelyet korábban itthon megtudakoltál, mert hallgattál rám. (Minden kártyakibocsátó bank köteles kártyaletiltásra 24 órán keresztül belföldről és külföldről egyaránt hívható direkt számot üzemeltetni.) Szükséged lesz az elveszett kártya számára is. Ha hirtelenjében nem tudnád, akkor is hívd a bankot, az intézkedéshez általában megelégszik azzal, ha személyes adataid alapján azonosít. A letiltott kártya többé nem használható. Vigasz a bajban, hogy ha kellő gondossággal és gyorsasággal jártál el, a bejelentés előtt bekövetkezett kár legfeljebb 45 ezer forint értékig terhel téged, az e fölötti és a bejelentést követő kárt a bank állja.


A leggyakoribb csapdák külföldi...
Ha útra kelsz, bizony nem mindegy, miből mennyit viszel magaddal. Csomagoláskor érdemes a vámos szempontjait is szem előtt tartanod!   tovább Tovább
Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

külföld utazás bankkártyaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés