Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Lakáspiac: túl az év első felén

2017.07.14. | Nádasi Tibor
Az idei első fél év ingatlanpiaci összforgalma elmaradt a tavalyitól, viszont több mint tizedével így is meghaladta a tavalyi második félév eredményét.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A júniusi adásvételek száma megközelítette a 13 ezret, így 12 százalékkal elmarad az egy évvel ezelőtti rekordhónaptól. Az azt megelőző júniusokat azonban az idei érték kivétel nélkül felülmúlja. 2017 első félévének összforgalmát a Duna House közel 75 ezerre becsülte. A februári idei csúcsot követően trendszerűen esik a kereslet. Ugyanakkor nem bizonyult tartósnak az idei első évnegyedben tapasztalt áresés: a Duna House Országos lakásár Indexe visszapattant a 117-es értékről, és történeti csúcsra, 121 pontra emelkedett. A fogyasztói árindexszel deflált reálindex 93 százalékponton áll, vagyis ez az érték még nem érte el a bázist, a válság előtti, 2008 eleji szintet.

Tovább drágul

Ugyanezt árnyaltabban szemlélve azt láthatjuk, hogy az Országos Panel Index viszont reálértéken is a csúcson van, megérkezett a 100 pontos bázisértékre. Az Országos Tégla Index marad még el a válság előtti szinttől, reálértéken 12 százalékponttal. Mindkét index „visszapattant” ugyanakkor az első negyedéves visszaesésből. A vidéki indexek többségében emelkedtek, kivéve a kelet-magyarországi tégla indexet, amely esett, ugyanott viszont a panel történeti csúcsponton áll. Nyugaton a panel- és a téglaépítésű lakások indexe is egyforma, ez ott a téglaépítésűek esetében nagy ugrás, történeti csúcs. Budapesten szakadatlanul emelkedik a panelek ára, szinte megtorpanás nélkül menetel fölfelé az index, mostanra reálértéken is 123-as rekordot ért el. A fővárosi tégla index is rekordot döntött, reáláron is egy pontra megközelítette a bázisértéket.

A drágulás jól érzékelhető akkor is, ha összevetjük az idei első félévben és az egy évvel korábbiban eladott ingatlanok paramétereit. Budapesten 2016. első felében csak a vevők tizede vásárolt 600 ezer forint négyzetméterár fölött, idén már több mint a vevők negyede. Ugyanebben az ársávban Pesten 6 százalék volt az arány, idén már a duplája. A fővárosban továbbra is a 40–60 négyzetméter közötti ingatlanok a legkeresettebbek, a vevők 36 százaléka választott ebben a mérettartományban. Vidéken is látható, hogy idén nagyobb részt foglaltak maguknak a piacból a drágább ingatlanoknak, mint egy éve: a 300 ezer forint fölötti négyzetméterárat tavaly a vevők 6 százaléka fizette meg, idén az is megduplázódott.

Téglák, panelek

Vidéken 2017 első felében Tolna megyében lehetett a legalacsonyabb, 131 ezer forintos négyzetméteráron használt téglaépítésű lakást vásárolni. Ugyanezt az ingatlantípust vidéken a legmagasabb, 292 ezer forintos átlag négyzetméteráron Győr-Moson-Sopron megyében vásárolták. Budapesten minden tekintetben Csepel, a XXI. kerület volt a legolcsóbb, átlag 281 ezer forint négyzetméterárral a használt téglalakások esetében, míg a legdrágább az V. kerület, 787 ezerrel négyzetméterenként. További nyolc kerületben haladta meg az átlagos négyzetméterár a félmillió forintot.

A Duna House adatai alapján vidéken a panellakások átlag fajlagos és négyzetméterára ugyanúgy Tolna megyében volt legalacsonyabb, mint a téglaépítésű lakásoké: 124 ezer forintos négyzetméteráron lehetett panelhez jutni. A legmagasabb Győr-Moson-Sopron megyében volt az átlagos panel-négyzetméterár, csakúgy, mint a használt téglalakásoké. A 276 ezer forintos átlag így is 50 ezerrel elmarad a teljes budapesti átlagtól. A fővárosban a kevés II. kerületi panel négyzetmétere volt a legdrágább, 565 ezer forint. Újbudán, azaz a XI. kerületben 400 ezer fölé ment az ár, de a XIII. és XIV. kerületben is 370 ezer körüli volt az átlag.

Forrás: Duna House Barométer


Lakáspiac: májusi lendület
A májusban regisztrált tizennégyezer ingatlan-adásvétel nemcsak az idei legmagasabb érték, hanem az elmúlt évek legkiemelkedőbb forgalma is. A tavalyinál négy...  tovább Tovább
Új lakás, extrákkal
Egy új lakással kapcsolatban rengeteget számít, hogy hol van, de az az sem mellékes, hogy milyen felszereltségű, milyen színvonalon kínálja a kényelmet.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

lakásárak lakás ingatlanpiacCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner
Szoboszlai Krisztina
vezetési tanácsadó, tréner

Azok számára, akik vezetőként kevésbé hatékonyak a marketing, a kommunikáció és HR területén, testre szabott megoldásokat találok.

Tisztelt Tóth Jánosné! Sajnos az ötven év felettiek csoportja egyike azon csoportoknak, akik ... TovábbTovább
Tisztelt Krisztina! 54 éves leszek ebben az évben 3éve munkanélküli középfokú könyvelői végzetts... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés