Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Kutya-macska passzus

2017.06.23. | Nádasi Tibor
Sok öröm forrása lehet egy hűséges kutya, egy titokzatos macska, újabb divat szerint egy otthon tartott, játékos vadászgörény, de a bohókás papagáj vagy a trillázó kanári is…
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Arra azért számítani kell, hogy az állattartás öröméhez gond is jár. Amikor például a gazda el akar utazni nyaralni. Még a viszonylag kevés törődéssel karbantartható akvárium halait vagy a teknősöket sem lehet napokra, hetekre magukra hagyni, kell találni hozzájuk áldozatkész szomszédot, ismerőst, aki naponta, kétnaponta rájuk néz, enni ad nekik (és akkor már a szobai növényeket is meglocsolhatja…). Ugyancsak nagy szerencse, ha van olyan, aki hajlandó átmenetileg magához is venni az állandó társaságot és gondozást igénylő kutyát, macskát (madarat, vadászgörényt). Ha nincs ilyen, akkor a házikedvenc is követheti a nyaraló gazda példáját, panzióban töltheti az időt. Több ilyet lehet találni az interneten, napi ezerötszáz-kétezer forintba kerül a szállás és az ellátás.

Vagy ami azt illeti, miért is kellene egy nyaralás miatt elszakadni egymástól? Sőt, miért kellene ezért szétválnia a családnak; sokan amúgy is családtagnak tekintik, akként is kezelik háziállatukat. Ez csak annyiban szűkíti a lehetőségeket, hogy olyan szállást kell keresni, ahol a szállásadók is osztják ezt a nézetet, vagy legalábbis elfogadják. Erről azért mindenképpen tanácsos még idejekorán megbizonyosodni. Ha minden együtt áll, jöhet a közös vakáció, mindenki kiveheti a részét a jóból.

Szabad mozgás

Illetve, ha külföldre lesz az utazás, akkor még sincs itt a vége. A gazdi már egészen megszokta, hogy az Európai Unión belül a személyi igazolvány tökéletesen elegendő ahhoz, hogy úgy lépje át az országhatárokat, mintha ott sem lennének. Ezzel szemben a négylábú családtagnak hiába van beültetve a bőre alá chip formájában a személyazonossági igazolványa, neki bizony útlevélre van szüksége ahhoz, hogy legálisan és szabadon utazhasson tagállam és tagállam között.

Ha nem az Európai Unión belül utazunk, nem kell állatútlevelet kiváltani, hanem a lakóhely szerint illetékes hatósági állatorvosnál lehet kiviteli igazolást kérni, illetve tájékozódni kell a célországban érvényes szabályokról (például: karantén), illetve a visszatérés feltételeiről. Az állatútlevél bevezetésének éppen az volt a célja, hogy a kedvtelésből tartott állatot gazdája karantén nélkül is átvihesse az egyik uniós országból a másikba. Ezért az útlevél elsősorban éppen azt bizonyítja, hogy az állat megkapta az EU egész területén előírt veszettség elleni oltást: tartalmazza az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát, az oltóanyag számát, lejáratának idejét és a gyártási számát.

Amíg az oltás tart

Nem meglepő tehát, hogy állatútlevélért nem holmi okmányirodába, hanem az állatorvoshoz kell elmenniük az érdekelteknek. Az okmány kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, akinek van engedélye az illetékes állat-egészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának beadására. A kiállításkor az állatorvos bejegyzi a tulajdonos, illetve az állat alapvető adatait, a kutya mikrochipjének számát, az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát és jellemzőit. (Ha az állatnak nincs mikrochipje, azt is beülteti, anélkül az útlevél kiadását meg kell tagadnia.) Mivel a veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező, a magyar állatútlevél a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz, utána csak újabb oltás beadatása és igazoltatása után lesz újból érvényes. Mivel nincsenek szabott árak, a költségekről célszerű előre tájékozódni.


Utazik a család apraja-nagyja
Még el sem kezdődött a nagy utazás, máris költségei vannak. Az útlevélért például illetéket kell fizetni, de idén márciustól a hatvanöt...  tovább Tovább
10 tipp, hogy ne legyen rémálom a...
Egyre több a „Hozd el a nagyit” akció az utazási kínálatban. Ha téged is meghívnak a gyerekeid, fogadd meg tanácsunkat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

utazás házikedvenc kutyaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés