Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Mibe kerül a biztonság?

2017.06.09. | Nádasi Tibor
A jegybank által fejlesztett és honlapján elérhető program révén egyszerűbb lett összehasonlítani az élet- és nyugdíjbiztosításokat, így már könnyebb kiválasztani a legmegfelelőbbet.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A pénzintézetek ajánlatai közti eligazodást és választást megkönnyíteni hivatott, korábban titokzatos, de mostanra egyre inkább közismert betűszavak egyike, a TKM, a teljesköltség-mutató abban is különbözik társaitól (EBKM, EHM, THM), hogy azokkal ellentétben eredetileg nem kötelezően előírt, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által önszabályozó céllal kialakított költségmutató volt, egy sajátos befektetési konstrukció, a befektetési egységhez kötött (más néven: unit linked) biztosítások költségszintjének összehasonlítására. A Magyar Nemzeti Bank aztán beemelte etikus életbiztosítási koncepciójába, és annak részeként bevezette a TKM-rendszert, rendeletben írta elő minden megtakarítási jellegű élet- és nyugdíjbiztosításra vonatkozóan a TKM számítását és közzétételét, a csak a unit-linked jellegű élet- és nyugdíjbiztosításra vonatkozó TKM-maximumok limitrendszerét pedig ajánlásban fektette le. A TKM-limitek mértéke függ a díjfizetés gyakoriságától, a termék tartalmától, valamint attól, hogy a terméket előre meghatározott időpontra, vagy élethosszig tartó szerződésként kötötték-e meg. Az MNB alapesetben 10 éves lejáratú biztosításnál 4,25 százalék, 15 évnél 3,95 százalék, 20 évnél 3,5 százalék TKM-plafon alkalmazását várja el a unit-linked biztosításoknál.

Tájékozódás

A jegybank természetesen nyomon követi, hogy a biztosítók mennyiben felelnek meg elvárásainak, de a honlapján frissen megtalálható saját fejlesztésű alkalmazásnak nem ez volt az elsődleges célja, hanem az, hogy a megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosítások teljesköltség-mutató (TKM) értékeinek összehasonlításával segítse a konstrukciók közti tájékozódást és választást. A felhasználók az MNB új TKM-összehasonlító programja segítségével maguk is láthatják, és kiválaszthatják az ajánlott limitrendszerrel összhangban álló unit-linked konstrukciókat. Az új jegybanki alkalmazás egyértelmű ikonokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy az adott TKM-érték megfelel-e (esetleg külön indoklással) a jegybanki ajánlásban megszabott mértékeknek vagy nem.

A jegybank által fejlesztett program révén a fogyasztó egyszerűen, átlátható felületen választhatja ki az igényeinek megfelelő biztosítást. Az összehasonlító alkalmazás a biztosítók által megadott adatok alapján bemutatja a piaci szereplők kínálatában valós időben elérhető megtakarítási jellegű, hagyományos vagy befektetési egységekhez kötött (unit-linked) élet- és nyugdíjbiztosítási termékeket, s azok TKM-értékeit. A TKM az élet- és nyugdíjbiztosítások valamennyi közvetlen és közvetett költségét egyetlen mutatószámban jelzi, így az ügyfelek majdani megtakarítási döntéseinek egyik legfontosabb iránytűje.

Választás

A jegybanki program segítségével maguk a felhasználók (de akár a fogyasztók igényeit felmérő biztosításközvetítők is) a biztosítás típusa, célja és a díjfizetés gyakorisága (egyösszegű vagy folyamatos) alapján választhatják ki az igényeknek megfelelő megtakarítási termékeket. A TKM-értékek alapján sorba rendezhetik a kínálati listát, kiválaszthatják egy vagy több biztosító termékeit, de rákereshetnek egy-egy konkrét életbiztosításra is. A szűrés eredménye letölthető, és elektronikus formában tovább is küldhető, ezzel is segítve a tudatos választást és az értékesítést.


Unit-linked, világosan
Májusban foglalkoztunk a befektetési egységekhez kötött életbiztosításokkal, most ajánlást bocsátott ki róluk a Magyar Nemzeti Bank az etikus...  tovább Tovább
Befektetés és biztosítás egyben
A befektetési egységekhez kötött életbiztosításokról már a nevük alapján is kiderül, hogy elsősorban befektetésként kell tekinteni rájuk, melytől a...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

öngondoskodás életbiztosítás befektetésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés