Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szövetkező nyugdíjasok

2017.06.06. | Nádasi Tibor
Az új fogalom, amellyel ismerkedünk, a nyugdíjas szövetkezet. A benyújtott törvényjavaslat az aktív, még dolgozni kívánó időseknek is foglalkoztatási lehetőséget adna.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A benyújtott javaslat megfogalmazásában a „közérdekű nyugdíjas szövetkezet (…) célja, hogy tagjai, illetve a még aktív időskorúak számára foglalkoztatást, munkaerőpiaci reaktivizálást biztosítson annak érdekében, hogy a következő generációk számára a náluk felhalmozódott tudás, szakmai és élettapasztalat átadásra kerüljön, érvényre juttatva ezzel a közérdeket”. A törvényjavaslat indoklása szerint a „munkanélküliség nagy léptéke ellenére munkaerőhiány tapasztalható, ez munkaerő-piaci kiegyensúlyozatlanságot eredményez, amit meg kell kísérelni enyhíteni”. Különösen érinti a változás azokat, akik a közszférából mentek nyugdíjba, és mindeddig szüneteltetniük kellett a nyugdíjukat, ha újra munkába álltak.

Minta után

A javaslat szerint „nem minősül jövedelemnek (…) a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevétel”. Így az aktív nyugdíjas a szövetkezet révén akár rendszeresen, akár alkalmilag kiegészíthetné nyugdíjjövedelmét a törvényben meghatározott módon és mértékben.

Miután a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, amelyet Kósa Lajos és Harrach Péter nyújtott be minap, a magyar szövetkezeti jog kiegészül a nyugdíjas közérdekű szövetkezeti rendszerrel, amely sokban emlékeztet a már régóta ismert és működő diákszövetkezetek modelljére, amely a tagok rugalmas foglalkoztatását teszi lehetővé. Az új szövetkezetek a javaslat szerint vállalkozásnak számítanak majd. Kizárólag természetes személyek lehetnek egy-egy szövetkezet tagjai, legalább 90 százalékban öregségi nyugdíjasok.

Adnak, kapnak

Belépéskor minden tagnak vagyoni hozzájárulást kell fizetnie, személyesen közre kell működnie, és nyilatkoznia kell, hogy igénybe veszi majd a szövetkezet szolgáltatásait. A szövetkezet eredményes gazdálkodás esetén közösségi alapot képezhet, amelyből havonta egyszer segélyt és támogatást adhat a tagoknak, illetve hozzátartozóiknak, a minimálbér erejéig. A javaslat nem határozza meg pontosan a mértéket és a módot, de tartalmazza, hogy az állam szükséges és arányos mértékben támogathatja a szövetkezeteket.

A nyugdijguru.hu szerint talán arra utal ez a kitétel, hogy a nyugdíjas szövetkezet egyfajta államilag támogatott nyugdíjas-munkaközvetítő szolgálatként működne, minden más formánál előnyösebb feltételekkel mind a kölcsönbe vevő, mind a kölcsönző szempontjából. Ez ösztönözhetné az idősebb korúak alkalmazásától amúgy idegenkedő munkáltatókat is, akik a nyugdíjas szövetkezettel kötnének szerződést. A feltételezést erősítheti az a rendelkezés is, hogy a szövetkezet tagja a személyes közreműködését a szövetkezet által harmadik személy részére nyújtott szolgáltatás keretében is teljesítheti, de minden tagnak vagyoni hozzájárulást kell fizetnie, ami első hallásra riasztó is lehet, az állami támogatás azonban kiterjedhet akár a vagyoni hozzájárulás fedezetének megteremtésére is.


Nyugdíjas kor és depresszió
Egy felmérés szerint a nyugdíjasok a depresszióra 40 százalékkal nagyobb eséllyel számíthatnak, mint hasonló korú, ám még dolgozó társaik.   tovább Tovább
Nyugdíj: rendezett visszavonulás
Az állami nyugdíj csak kevesebb lesz, a jövő nyugdíjasainak aktív korukban maguknak kell félretenniük öreg napjaikra, ha meg akarják őrizni megszokott életszínvonalukat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

munka diák nyugdíjasCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés