Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Lakáspiac: szeszélyes április

2017.05.12. | Nádasi Tibor
Továbbra is élénk a kereslet a lakáspiacon, de az év egyharmadán túl azt látni, hogy tavaly ugyanennyi idő alatt 13 százalékkal nagyobb volt az adásvételek száma.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A telet idéző tavasz és a sok munkaszüneti nap is okolható azért, hogy áprilisban szerényebb lett az ingatlanforgalom, mint ahogy arra számítani lehetett a márciusi alapján. Tavaly az április még rá is tudott erősíteni a kiemelkedően magas forgalmú márciusra, ezzel szemben idén az izmos, 11,5 ezres márciust ezer tranzakcióval lanyhább, bár az elmúlt tíz hónap eredményeivel összevetve még így sem gyenge április követte. Az egy évvel ezelőtti adathoz képest azonban 16 százalékos az elmaradás – derül ki a Duna House Barométer számaiból.

Keresnek, vesznek

Áprilisban a paneleket Kelet-Magyarországon 193 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták, Nyugat-Magyarországon olcsóbban, 184 ezerért. A fővárosban Pesten 303 ezret, Budán 362 ezret adtak a panel négyzetméteréért, és így sem kellett sokáig várni a vevőre, Budán átlagosan 80 nap kellett az eladáshoz, Pesten sem sokkal több, 107 nap kellett ehhez. A téglaépítésű lakás négyzetméteréért az ország keleti felében 245 ezer forintot fizettek, nyugaton 223 ezret. A főváros pesti oldalán 438 ezer forintba került egy átlagos lakás négyzetmétere, Budán 525 ezerbe, a Belvárosban pedig átlagosan 663 ezret adtak meg a vevők.

A nagyon jó minőségű lakások tették ki országszerte a forgalom nagy részét, megközelítőleg egyharmadát. Figyelmet érdemel ugyanakkor, hogy Budapesten, valamint Pest megyében meghaladta a 30 százalékot a rosszabb minőségű, illetve felújítandó lakások részesedése a forgalomból, Kelet-Magyarországon az ilyenek aránya 19 százalék volt. Sokat elárul a kereslet erejéről továbbá, hogy az egész országban eléggé szűkös az alku tere. Még a családi házaknál sem volt nagyobb az átlag 5 százaléknál, és vidéken a téglalakásokból is ugyanennyit tudtak lefaragni a vásárlók, de Budapesten már csak 4 százalékot. A panelek esetén vidéken átlag 4 százalék, a fővárosban pedig 3 százalék volt az alku maximuma.

Fővárosi vásár

Budapesten továbbra is jelentős a befektetők aránya. A vevők 41 százaléka vallott ilyen szándékáról áprilisban a Duna House kérdésére. Ők átlagosan 31,3 millió forintot költöttek átlagosan 68 négyzetméteres ingatlanokra. A vevők közel negyede volt elsőlakás-vásárló, ők átlagosan 19,3 millió forintért vettek kisebb, 50 négyzetméteres lakásokat. A Duna House tapasztalata szerint, aki ma a fővárosban keres lakást, az mindenekelőtt a XIII. kerületre veti vágyakozó tekintetét. Az összes budapesti vevőjelölt közel 18 százaléka megjelöli ezt a kerületet mint olyat, ahol szívesen válna tulajdonossá. 15 százalékával nem sokkal marad le a XIV. kerület sem, kis különbséggel követi a VI. és VII. kerület. 14 százalék jelölte meg a budai oldalon élen álló XI. kerületet.

A fővárosi eladók harmada állította azt, hogy nagyobb lakásba szeretne költözni. Szerencsés talán, hogy közel ugyanennyien vágynak éppen kisebbre. Minden ötödik budapesti eladó örökölt ingatlanát váltotta pénzre 24,8 milliós átlagos áron. Az áprilisi forgalomban Budapesten a 60–80 négyzetméter közötti lakások aránya magasan felülmúlta a tavalyi értékeket, Budán emellett nőtt a 80–100 négyzetméter közötti, Pesten pedig még a 160 négyzetméter feletti lakások aránya is.

Forrás: Duna House Barométer


Lakáspiac: tavaszi nyugvás
Visszatértek a vevők az ingatlanpiacra, úgy tűnik, nem számítanak árcsökkenésre, ezt igazolja az is, hogy nő a saját célra vásárlók aránya a...  tovább Tovább
Lakáspiac: fékezett pezsgés
Idén eddig tizennyolcezer lakóingatlan cserélt gazdát, kevesebb, mint a válságot követő legerősebb év első két hónapjában: akkor a forgalom megközelítette a...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ingatlanközvetítő ingatlanpiac lakásárakCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Pál András - jogász
Dr. Pál András
jogász

Ha információra van szükséged a cégjoggal, az internetes és szerzői joggal kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal!

Tisztelt Kérdező! A kommentnek nincs semmilyen valóságtartalma vagy jogi alapja. Egyszerű han... TovábbTovább
Tisztelt Dr. Pál András úr! A http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?TopicID=487 #754247 György... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés