Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Forintosítják az autóhiteleket is

2015.09.07. | Nádasi Tibor
Ha megállapodás szerint megszületik a vonatkozó törvény, akkor még idén megkapják az autóhitelesek a forintosításról szóló tájékoztatást, s mindenki számára tisztább lesz a kép.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A közeljövőben, szeptember közepén nyújtja be a Nemzetgazdasági Minisztérium a törvényjavaslatot a még meglévő fogyasztási devizahitelek, köztük az autóhitelek forintosításáról. A forintosítás minden devizanemre kiterjed, de a szóban forgó fogyasztási hitelek több mint 90 százaléka svájci frank alapú. A törvény december 1-jén lép hatályba, így akkortól csökkenhet az autóhitelesek törlesztőrészlete. A forintosítás azokra a már nem élő hitelekre is vonatkozik, amelyeket az eredeti hitelező már felmondott, de még nem zárták le őket.

Kedvező árfolyam

A minisztérium és a Bankszövetség megállapodása szerint december 1-jével forintosítják kedvezményesen a nem jelzálogjog fedezete mellett nyújtott devizaalapú autó- és személyi hiteleket, ideértve a lízinget is. A svájci frank hitelösszegeket 287,20 forintos, az euróhitelekét pedig 309,20 forintos árfolyamon rögzítik a bankok a 2015. december 1-jei fordulónapon. Az addig fizetendő törlesztőrészleteket tehát a forintosítás nem érinti, azok még a tényleges piaci árfolyamot követik. A piaci árfolyamok szerint a svájci frankos hitelesek nagyjából tízszázaléknyi támogatást kapnak, az euróhitelesek ennél visszafogottabb arányú kedvezménnyel számolhatnak.

A megállapodás tartalmazza, hogy a forintosítás után az ügyfeleknek nyújtott jóváírás a jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam és az augusztus 19-i árfolyam különbsége, ennek köszönhetően az autóhitelesek fennálló tőketartozását a jelzáloghitelekével megegyező árfolyamon számítják át, ez a svájci franknál 256,47 forint, eurónál pedig 308,97 forint. Az azenpenzem.hu szerint fontos információ hangzott el a bankszövetség főtitkára, Kovács Levente egy sajtótájékoztatóján: a kedvező árfolyamú forintosítás nem vonatkozna azokra az adósokra, akiknek 90 napon túli törlesztési hátralékuk van. Valószínű, hogy ők is forintosíthatják a hitelüket, csak nem kedvezményes, hanem piaci árfolyamon.

Decemberi fordulat

A pénzintézetek a december 1-jei fordulónappal állapítják meg a szerződések új tőke- és kamatszámait. Kötelező ajánlatot tenniük a nem élő személyi és gépjármű-hitelszerződések forintosítására  is. A forintosításról szóló, december 15-ét követően postázandó tájékoztató leveleknek tartalmazniuk kell az adósság devizanemét, összegét, új kamatlábát, az új törlesztőrészlet összegét. A forintosított hitelek kamata megállapodás szerint már nem emelkedhet. Az átváltás az ügyfelek számára önkéntes lesz, 30 nap áll majd rendelkezésükre, hogy döntsenek e kérdésben. A devizás jelzáloghiteleknél már alkalmazott módon, az érintett adósok közül azoknak, akik elfogadják az átváltást, nem kell reagálniuk, csak azoknak, akik visszautasítják a forintosítást, kell ezt írásban közölniük.


Búcsú a devizahitelektől
Február 1-jével számolják el a bankok a kamat-, költség- és díjemelésből, illetve az árfolyamrésből származó túlfizetést, és forintra...  tovább Tovább
Így lesz a devizahitelből forinthitel
A nem teljesítő deviza-jelzáloghitelek állománya folyamatosan emelkedik, jelenleg 24 százalékon áll. A lehetséges megoldás egyik eleme a forintosítás, azaz a...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

forint autó devizakölcsönKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés