Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Váratlan vendégek? Sebaj, íme a receptek!

2008.12.10. | Berényi Mariann
Bejelentkezett hozzád egy távoli rokon? Messziről jönnek, és rendes étel dukál nekik? Egy óra alatt háromfogásos ebédet készíthetsz!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Csörög a telefon, az unokatestvéred az! Orvosnál voltak, és rájuk sötétedett, nem mernek elindulni a csúszós úton. Azt kérdezik, nálad aludhatnak-e. Persze, hogy igent mondasz. Rég találkoztatok, és valld be őszintén, érdekel ez az orvosügy is! Egyetlen bökkenő van, a vacsora! Náluk mindig olyan nagy a felhajtás: neked is kell valamit tenned az asztalra!

Nézz körül a spájzban és a mélyhűtőben. Ha találsz egy karfiolt, karalábét, egy kis csirkemellet, tejfölt, tejet, tojást és búzadarát, nyert ügyed van! Ha még néhány praktikus konyhai edényt is előveszel a komódból, biztos lehetsz abban, hogy már csak a terítéssel lesz gondod, amikor a vendégek megérkeznek.

A villámgyors receptek mellett a készülődésben döntő szerepe lehet annak, milyen edényeket használsz, hogyan osztod be az idődet. Bármennyire rutinos háziasszonynak számítasz is, gondold végig, hogy a háromféle ételt milyen sorrendben készíted el.
Az edények kiválasztásában pedig nagyon fontos, hogy az energiát a lehető legjobb hatásfokkal használják fel főzés közben, mert így a vacsora is hamarabb elkészül.

Zepterrel könnyebb és gyorsabb!

A Zepter edények a legtöbb ember számára egyedi szépségükről és kiváló minőségükről ismertek, holott a főzőrendszer számos egyéb előnyös tulajdonsággal bír. A főzési hőmérsékletet a fedőn elhelyezett ún. thermocontrol kijelzőn lehet ellenőrzés alatt tartani, fenntartva az ideális főzési körülményeket. A különleges fémrétegekből kialakított szendvics alj révén az edény nem csak gyorsan felforrósodik, hanem még a tűzhely lekapcsolása után is sokáig tartja a hőt.

A hőtárolási képesség és a thermocontrol funkció révén, lényegesen kevesebb energiát kell felhasználnunk a főzés során. A tűzhelyet még a főzési idő letelte előtt lekapcsolhatjuk, miközben a főzési folyamat még zajlik. Energiát már nem fogyasztunk, védjük a környetet, a pénztárcánkat és időnket is másra fordíthatjuk, ami minden család számára fontos szempont.

A tökéletes záródásnak, továbbá az alj, az oldalfalak és a fedő eltérő vastagságának köszönhetően a főzéskor keletkező pára zárt térben cirkulál, ami lehetővé teszi, hogy az ételek saját levükben készüljenek, megőrizve értékes tápanyag- és vitamintartalmuk jelentős részét. Így gyakorlatilag hozzáadott zsiradék és víz nélkül készíthetjük el ételeinket.

A kiegyensúlyozott és helyes táplálkozás, ilyen módon táplálék kiegészítők nélkül is megvalósítható, és elkerülhető a helytelen táplálkozással összefüggő betegségek kialakulása, melyek közül néhány a magyar társadalom akár 40-60%-t érinti.

A Zepter edényeknek még egy előnyük van: az elegáns formavilág! A rozsdamentes acélból készült edényekből nem fontos tálalóedénybe áttenni az ételt, mert önmagukban is jól mutatnak a terített asztalon!

A Zepter edényekkel kapcsolatos további információkért kattints ide!

Előétel: karfiolkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • fél liter víz
  • 2,5 dl tej
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohár tejföl
  • 3 evőkanál metélőhagyma (apróra vágott)

Elkészítés: Vegyél elő egy 3,7 literes edényt, szűrőkosárral. A karfiolt párold meg fél liter vízben. Ezt gyorsfőző fedővel (Syncro Clik) 5 perc alatt megteheted, hagyományos edényben viszont 15 percig is eltart. Ha megpuhult a karfiol, bontsd rózsáira, és négy darabot tegyél félre. A többit turmixold össze, majd add hozzá a tejet, a szerecsendiót és a sót, és forrald fel. Végül vedd le a tűzről, és keverd el benne a tojássárgája és a tejföl keverékét.
Metélőhagymával és a félretett karfiolrózsákkal együtt tálald! 

Főétel: karalábés csirke párolt rizzsel

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 60-80 dkg csirkemell
  • 2 fej karalábé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • fél pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld (finoman összevágott)
  • fűszersó
  • tört bors

Elkészítés: Darabold fel keresztbe a csirkemelleket, és egy 2,7 literes felmelegített edényben, olívaolajon pirítsd meg. A karalábét szeleteld hosszú, keskeny csíkokra, majd add a csirkemellhez. Egy kis bors, só következik, majd 1 dl víz. Ha az étel Zepter edényben készül, ehhez elegendő 10 perc. Hagyományos fazékban viszont fél liter vizet önts hozzá, és 30 percig párold.
Ezután vedd le a fedőt, és add a készülő ételhez a liszttel elkevert tejfölt. Szórd meg petrezselyemzölddel, és energiaforrás nélkül még 5 percig (hagyományos edényben 10 percig, lassú tűzön) keverés nélkül párold. Párolt rizzsel fantasztikus!

Desszert: váratlan vendégkrém

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 10 dkg búzadara
  • 15 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Egy 2,2 literes edényben forralj fel tejet, majd ha rotyog, szórd bele a búzadarát, és főzd meg. Közben 3 tojás fehérjéből és a cukor feléből készíts habot. A 3 db tojássárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral keverd el, és keverd tovább, amikor az edénybe borítod. Végül öntsd hozzá gyengéden a felvert habot. További főzés nem szükséges.
Tálkákba öntve, friss gyümölccsel vagy befőttel díszítheted. Akár hidegen, akár melegen tálalod, csak elismerésre számíthatsz!

Jó étvágyat!


Sokat beszélünk róla, de keveset...
A magyarok közel fele nem eszik együtt a családjával, pedig szinte kivétel nélkül az otthon készített ételeket tartja a legjobbnak.  tovább Tovább
Az olasz lakoma
Egy itáliai vacsora olyan, mint maga az olasz élet: ízes, színes, hosszú – egyszerű, mégis utánozhatatlan. Életérzés és receptek.  tovább Tovább
Szenteste nálunk, receptekkel
Minden évben felébred a bennem szunnyadó gyerek, és az ünnepek gondolatára ugyanaz a bizsergés fog el, mint egykoron.   tovább Tovább
Egzotikus finomság – a hummusz
Napjainkban mind divatosabbak az egzotikus konyhák alapanyagai és ételei. Ezek egyike a Közel-Keletről származó csicseriborsó, illetve a belőle készített hummusz.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace




Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés