Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Sokat veszíthetsz a kártyán!

2016.03.18. | Nádasi Tibor
A bankkártya mostanra hétköznapi fizetőeszközzé vált, egyre többen hordják mindig maguknál. Ne feledd, hogy a kis lap valójában nem más, mint egy tömött pénztárca – a te pénzeddel…
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Leírunk itt néhány esetet, amikor a pénzedre pályáznak bűnözők, és ehhez a te kártyádat kívánják felhasználni. Jobb, ha nem ér készületlenül az ilyesmi.

Az ATM nem adja vissza a bankkártyádat. Azt hiszed, hogy elnyelte? Nagyon tévedsz. Valójában a kártyatolvaj bütykölte meg a kiadónyílást, hogy kifelé a kártya elakadjon. Amikor elmész segítségért, egyetlen mozdulattal ki fogja szabadítani, és már viszi is. Az ATM akkor nyeli el a kártyát, ha az érvényessége lejárt, vagy ha háromszor egymás után rossz PIN-t ütsz be. Minden más esetben az a legvalószínűbb, hogy tolvaj áldozata lettél.

Mi a teendő? Azonnal hívd az ATM működtetőjét vagy a saját bankod ügyfélszolgálatát, és ne mozdulj el onnan, amíg nem intézkedtél. Hétvégén se várj másnapig, ezek az ügyfélszolgálatok napi 24 órán át működnek. Ha egy arra járó ajánlkozik, hogy segít, inkább hárítsd el: lehet, hogy igazából a PIN kódodra kíváncsi.

Interneten vásárol valaki a kártyád adataival. Előbb azt hiszed, hogy elveszítetted, de döbbenten konstatálod, hogy megvan a kártyád, mégis vásároltak vele? Általában az a magyarázat, hogy valaki, aki egy vásárlás alkalmával kezébe kapta a kártyádat, lemásolta, feljegyezte a számát, lejárati idejét, a hátulján található háromjegyű CVV-kódot (ez ugyanis az internetes PIN kódod), a kibocsátó bank nevét és természetesen a tiédet, ahogy a kártyán szerepel. Ennyi adat elég egy internetes vásárláshoz. És a csaló pontosan erre is fogja felhasználni.

Mi a teendő? Soha ne veszítsd szem elől a bankkártyádat. Akkor se, ha például étteremben fizetsz vele. Ha netán azzal áll elő a pincér, hogy a mozgó terminál, amelyet az asztalodhoz hozhatna, nem működik, kísérd el a kasszához. Ismeretlen helyen vess egy pillantást a bizonylatra is, amit fizetés után kapsz: semmilyen körülmények között nem szerepelhet rajta a bankkártyaszámod mind a tizenhat számjegye!

E-mailt kapsz a bankodtól. Azt írja, hogy adatfrissítés, adategyeztetés céljából küldd el nekik mindazokat az adatokat, amelyeket az imént is felsoroltunk – esetleg a PIN kódoddal megfejelve, ha a csalók nem elégszenek meg az internetes vásárláshoz szükséges paraméterekkel, hátha a PIN-t is lesz még alkalmuk használni valamire. „Igényesebb” csalók nem e-mailben kérik a választ, hanem megadnak egy linket, az pedig egy olyan interaktív felületre irányít, amelyről azt hiheted, hogy a bankod weboldalára jutottál, és ott kéri tőled az „adategyeztetést”.

Mi a teendő? Semmiféle választ ne adj, ha efféle e-mailt kapsz. Egyetlen bank vagy más pénzintézet sem kér ügyfeleitől e-mailben, és nem egyeztet interneten ilyen érzékeny adatokat!

Nem találod a bankkártyádat, lehet, hogy ellopták.

Mi a teendő? A jogszabály, nevezetesen a 227/2006. kormányrendelet azt mondja, haladéktalanul jelentened kell a bankodnak, vagyis le kell tiltanod a kártyát. Ez érdeked is, hogy minimalizáld a károdat. Csakhogy a letiltott kártyát akkor sem lehet újra aktiválni, ha aztán mégis megtalálod. Ilyenkor kifizetheted a letiltás díját és a pótkártya díját is, ami általában nem kevés. Amíg tökéletesen meg nem bizonyosodsz arról, hogy ellopták a kártyádat, talán érdemes követni a kiszámoló.hu tanácsát: várj egy keveset a letiltással, de a készpénzfelvételi limitet és a vásárlási limitet is állítsd azonnal napi egy forintra. Ha mégis meglesz a kártyád, így csak a limiteket kell visszaállítanod, és nem ér veszteség.


Egyharmadunk naponta kártyázik
A díjtalan készpénzfelvételre lehetőséget teremtő törvény sem térítette el tömegével a magyarokat attól, hogy bankkártyával vásároljanak.  tovább Tovább
Első lépés, ha nem találod a...
Mi legyen az első, ha eltűnik a bankkártyád? Az idő itt tényleg pénz!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bűncselekmény bankautomata bankkártyaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Pál Tibor - ügyvéd
Dr. Pál Tibor
ügyvéd

Ha gondjaid támadtak a társasági és az ingatlan jogot érintő témákkal kapcsolatban, várom jelentkezésed!

Kedves Kérdező! Ha az autóban a motorcseréhez vezető hiba már a vásárláskor is megvolt, úgy e... TovábbTovább
Tisztelt ügyvéd úr! Fiam kb.három hete vásárolt Rákoskeresztúron egy használt gépkocsit/hatszáz ... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés