Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Devizahitelesek: mikor és mennyi?

2014.07.25. | Nádasi Tibor
A címbeli két kérdésre szeretnének mihamarabb pontos választ kapni mindazok, akik visszatérítésre számítanak, hogy megszabaduljanak devizahitelük nyomasztó terheitől.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A devizahitelesek megsegítését célzó első törvényt július elején fogadta el az országgyűlés. A törvény lényege a következő:

  •  Az árfolyamrés semmis, helyette a devizahitelek folyósításában és törlesztésében is az MNB hivatalos árfolyamát kellett volna használni.
  •  Az egyoldalú szerződésmódosításokra (döntően kamatemelésekre) lehetőséget adó szerződési feltételek semmisek, kivéve ha tisztességességüket a bankok bíróságon tudják bizonyítani.
  •  Mindez az összes lakossági devizahitelre és forinthitelre, valamint pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik, kivéve a kedvezményesen végtörlesztőket és a Nemzeti Eszközkezelő által megsegített adósokat.
  •  A 2004. május 1-je után kötött, még élő szerződések és az elmúlt öt évben lezárt szerződések esetében a folyósításig minden jogszerűtlenül felszámított összeg visszajár. A helyzet rendezéséig tilos a bankoknak kamatot emelniük, a végrehajtásokat és a pereket felfüggesztik.
  •  A fentiek pontos elszámolásáról és a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslat várhatóan még idén elkészül.

Forrás: pénzcentrum.hu

A devizahitelek ügyét lezáró szabályokat tehát az idén meg kell hozni. Ősszel el kell számolniuk a bankoknak az ügyfelekkel, egy-két hónappal később pedig a forintosítás szabályait kell a parlamentnek elfogadnia – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály. 2014 végéig minden devizahiteles tisztában lesz a neki járó összeggel és a forintosítás módjával – ígérte.

Magára a forintosításra azonban várhatóan csak 2015-ben kerül sor. A Kúria döntései alapján ugyanis még a legszorosabb határidőket betartva is legkorábban október végén, november elején zárulnak le azok a perek, amelyeket a pénzintézetek minden bizonnyal megindítanak, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességét bizonyítsák, és ezzel elkerüljék az őket fenyegető milliárdos nagyságrendű veszteséget. A devizahitelek forintosításáról szóló törvényt így Varga Mihály szerint csak november végén, december elején nyújtják be, mindenesetre 2014 végéig mindenki tisztában lesz az elszámolással és azzal, hogy miként lesz a devizahitelekből forinthitel.

Mennyi lesz a visszatérítés?

A folyósítási árfolyam esetében egyszerű kiszámolni a visszajáró összeget:

  • A folyósítási értesítőn alapvetően fontos adatok vannak, amelyek nélkül nem tudod kiszámolni a neked járó összeget: a folyósítás összege forintban és a folyósítás árfolyama. Az összeget elosztva az árfolyammal megkapod a tartozásod mértékét devizában.
  • Az előző napi MNB-árfolyamot itt találod meg. Ezzel szorozd fel a devizatartozást, így kijön, hogy mekkora összeget kellett volna megkapnod valójában.
  • Ennek és a ténylegesen folyósított összegnek a különbsége volt a veszteséged a folyósítási árfolyamrésen.

A törlesztéskori árfolyam, illetve az egyoldalú kamatemelések miatt visszajáró összeg kiszámítása ennél összetettebb és hosszadalmas; a törvény értelmében a bankok dolga lesz.

Az elévülés miatt a több mint öt éve lezárt szerződésekre nem jár visszatérítés. Az elmúlt öt évben lezárt szerződések visszatérítését készpénzben kapják meg az érintettek. A még élő szerződések esetében a visszatérítés a tőketartozást apasztja, így a jövőbeni terhek mérséklődnek, a havi törlesztőrészlet csökkenésére is lehet számítani.

Autóhitelekre is jár

Jelentős veszteségeket könyvelhettek el a devizaalapú autóhitelt felvevők is. A törvényjavaslat alapján nekik is visszajárhat pénz.

Sok autóhitel lejárt az ötéves elévülési periódus előtt, ezekből semmi sem jön már vissza, de a 2009 előtt lejárt kölcsönök esetén sem az árfolyamrés, sem a kamatemelés mértéke nem is volt számottevő. Akinek viszont öt éven belül járt le a hitele, vagy még élő szerződése van, annak a lakáshitelesekhez hasonlóan visszajárhat valamennyi pénz. Ebben az esetben is három jogcímen: a folyósítási árfolyamrés, a törlesztési árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt lehet visszatérítésre számítani.


Hogyan lehet kiszállni a...
Sokan vettünk fel devizahitelt, nagyon sokan! Ugyanennyien szeretnénk letudni, kifizetni, lehetőleg „pozitív nullával” kiszállni.   tovább Tovább
A kockázatos devizahitel
A bankok sorra jelentik be, hogy határozatlan időre leállítják a devizahitelezést. Ha hitelre van szükséged, az egyre szűkülő kínálatból azért még mindig...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

devizakölcsön bank árfolyamKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés