Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Aszerint fogysz, amilyennek születsz?

2014.03.09. | Ferenczy Mária
Véred meghatározza azt is, hogyan fogysz – így szól az elmélet. Sokan azonban nem értenek egyet vele.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Rejtélyes dolog, de tény, hogy mindenki mástól hízik – és mástól is fogy le. Megeshet, hogy te csak belecsipegetsz a sült szalonnába vagy a túrós táskába, és máris egy úszógumival gazdagabbnak érezheted magad, barátnőd viszont megehet belőle hat adagot, vékony marad. A test titokzatos tulajdonságaira és mechanizmusaira a szakemberek is igyekeznek magyarázatot találni. Dr. Peter D’Adamo szerint vércsoportunk különböztet meg bennünket – ezért hatnak különböző ételek különböző módon ránk. Elmélete alapján alkotta meg a mára rendkívüli népszerűségnek örvendő vércsoportdiétát.

Az elmélet

A vércsoport az immunrendszer működésének mozgatója, a vér tartalmazza szervezetünk összes genetikai információját, szállítja az oxigént, a hormonokat és a tápanyagokat. A vér egyik összetevője a beérkező idegen anyagokra a különböző vércsoportokban eltérő módon reagál. Ebből a negatív válaszból olykor betegségek alakulhatnak ki, rossz lehet a közérzeted, vagy fölösleges kilókat szedsz fel. A diétát megalkotó természetgyógyász összefüggést talált a vércsoportok és a gyomorsavak, emésztőenzimek működése között. Ennek fényében, ha a vércsoportod szerint alakítod ki az étrended, az emésztésed intenzívebben fog működni, és a fölösleges kilóktól is elbúcsúzhatsz.

Edd, amit őseid ettek!

Dr. D’Adamo hisz abban, hogy az evolúció során kialakult vércsoportok szerint minden fajtának olyan ételeket kell ennie, amilyeneket ősei fogyasztottak. Mivel az első vércsoport a 0-s volt, az e vércsoportba tartozóknak húsbázisú étrendet kell kialakítaniuk, hiszen ilyen ételeken élt az ősember. Ezután az A következett, amikor ük-ük-ükapánk zöldségen élt, majd jött a B, és így tovább…

Hogyan működik?

0-s vércsoport

Számukra tilos a liba, a kacsa és a füstölt hús, ehetnek viszont borjút, marhát és vadakat. Bátran egyenek halat, csak füstöltet ne. A gyümölcsök és a zöldségek is szigorúan kettéválnak: ringlót igen, narancsot nem fogyaszthatnak, és ez a helyzet a fűszerekkel is: petrezselymet szórjanak az ebédjükre, borsot ne.

A vércsoport

Ők ehetnek halat, de inkább csak tengerit, húst azonban egyáltalán nem. A lisztet, krumplit és tejtermékeket is kerüljék, ahogy a padlizsánt is. Helyette fogyaszthatnak rizst, szóját, lencsét és kecskesajtot.

B vércsoport

Az ide tartozóknak tiltott a csirke, a tyúk és a sertés, viszont habzsolhatják a bárányt és a nyulat. Bizonyos halakat igen, másokat azonban nem ehetnek, jobb tehát, ha mindenhova magukkal viszik a táblázataikat. Ehetnek viszont sokfajta gyümölcsöt, zöldséget és tejterméket.

AB vércsoport

Ők a nyúl és a bárány mellett magukhoz vehetnek némi pulykát is, de a halashoz és a sajtpult elé is csak az útmutatással járuljanak, mert fajtája válogatja, mit lehet és mit nem. A gyümölcsök és a gabonák közül viszont minden szabad, sőt a krumpli is.

Mit mondanak a szakértők?

Alapjában véve elképzelhető volna, hogy legyen alapja egy ilyen különbségtételnek, hiszen léteznek olyan betegségek, amelyek bizonyos vércsoportokban gyakrabban fordulnak elő. A diéta feltalálójának azonban orvosi körökben nem volt szerencséje – egyetlen tudományos magazinba se tudta bejuttatni elméletét. Szakértők szerint kísérletei homályosak, adatai ősrégiek voltak, elméletének pedig szinte semmi köze a valósághoz. A módszer mégis világhírű lett: amerikai sztárok tették népszerűvé, és persze a legnagyobb hatalom, a szájhagyomány.

Ugyanakkor a vércsoportdiéta egyáltalán nem veszélytelen: gondos odafigyelés nélkül a vegetáriánus és a húsban, tojásban gazdag étrend egyaránt okozhat vitaminhiányt vagy más rendellenességet. A szerző által javasolt ételek nagy része hazánkban nem tartozik a mindennapi táplálkozáshoz, így beszerzésük is nehézségekbe ütközhet. A dietetikusok szerint táblázatai, étrendjei gyakran nehezen értelmezhetők vagy homályosak – egy félreértett instrukció pedig akár veszélyes is lehet.

Mi szól mellette?

Nem sok minden: a legtöbb orvos szerint ugyanis kevésbé tudományos, inkább tudományos-fantasztikus alapokon nyugszik. Attól mégis fogyhatsz, hogy mint minden diétánál, ekkor is intenzívebben figyeled, mit eszel, hiszen hizlaló ételeket ez a diéta sem javasol.
Jobb azonban, ha orvoshoz, dietetikushoz fordulsz, mielőtt belevágsz!


Tartós fogyás, egyszerűen
Napjainkban, amikor a statisztikák szerint minden második nő fogyni szeretne, érdemes az ismert – olykor drasztikus és egészségtelen – fogyókúrák helyett...  tovább Tovább
Izzaszt, fogyaszt, méregtelenít
Tudtad, hogy létezik egy olyan sport, amely kíméletesen erőlteti izmaidat, változatos, hihetetlenül jó zsírégető, és még a lelki békédet is megadja?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

diétaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés