Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Egyharmadunk naponta kártyázik

2014.06.30. | Nádasi Tibor
A díjtalan készpénzfelvételre lehetőséget teremtő törvény sem térítette el tömegével a magyarokat attól, hogy bankkártyával vásároljanak.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Nem ok nélkül készíttetett felmérést májusban, három hónappal az ingyenes készpénzfelvétel 2014. februári bevezetése után hét magyarországi nagyvárosban a világ egyik vezető bankkártya-kibocsátója, a MasterCard. Feltételezni lehetett, hogy az új szabályozás a készpénz használatát erősítő hatással volt a hazai fizetési szokásokra. A felmérés vizsgálta a készpénzes és bankkártyás fizetések, valamint az automatákból történő készpénzfelvétel gyakoriságát, értékét, valamint az egyes fizetési módokkal kapcsolatos tájékozottság mértékét a különböző korú, nemű, iskolai végzettségű résztvevők körében.

„Azt látjuk, hogy a hazai kártyahasználati szokásokat nem változtatta meg negatív irányba az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése. Sőt kismértékben az idei első negyedévben is tovább tudott nőni a bankkártyát napi rendszerességgel használók aránya, a tavaly mért 32-ről 34 százalékra” – mondta az eredményről Eölyüs Endre, a MasterCard üzleti igazgatója.

Sok az a százötvenezer

Érdekes módon a lehetőség, hogy díjtalanul lehet felvenni készpénzt a bankautomatákból, nem befolyásolta jelentősen a hazai fizetési szokásokat. Tízből hatan ugyanannyi készpénzt használnak, és ugyanannyiszor fizetnek kártyával, mint korábban, a maradék négy emberből pedig kettő kevesebb, nagyjából kettő pedig több készpénzt vesz fel, mint az ingyenesség bevezetése előtti időkben. Összességében az emberek nem használnak több készpénzt, csupán a korábbinál kevesebb alkalommal veszik fel a megszokott mennyiséget.

A felmérés nyomán az is világos, hogy gyakorlatilag nincs szükség a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi értékhatárra. Tízből kilencen – a hazai, nagyvárosi felnőtt lakosság 86 százaléka – nem akarnak (vagy nem tudnak) havonta 150 ezer forintot felvenni. A megkérdezettek egyharmada havonta kevesebb mint 50 ezer forintot, másik egyharmada kevesebb mint 100 ezer forintot vesz fel készpénzben. A megkérdezettek 3 százaléka felelte azt, hogy minden hónapban kimeríti az ingyenesen felvehető készpénz maximumösszegét, és a válaszadók 7 százaléka vesz fel 150 ezer forintnál többet havonta.

A felmérés résztvevőinek tájékozottságát szondázó kérdésekre adott válaszokból meglepő informálatlanságra derült fény: a kártyabirtokosok mindössze 3 százaléka tud arról, hogy a saját számlavezető bankja pénzkiadó automatáin kívül bármely más bank automatáiból is ingyenesen vehet fel készpénzt a törvényben meghatározott értékhatárig és gyakorisággal (jelenleg havonta 150 ezer forintot, legfeljebb két részletben). A megkérdezettek 70 százaléka tévesen úgy vélte, hogy kizárólag a saját bankja ATM-jéből vehet fel készpénzt díjtalanul.

Használd biztonságosan!

A felmérés eredménye mindenesetre megerősítette, hogy bankkártyával fizetni, készpénzhez jutni ma már mindennapos dolog, részévé vált az életünknek. Annál inkább érdemes emlékezetedbe vésned és betartanod a MasterCard biztonságra vonatkozó tanácsait:

  • Amint kézhez kapod új kártyádat, rögtön írd alá!
  • A kártyához tartozó PIN kódot tartsd elkülönítve a kártyától, titkos helyen!
  • Rendszeresen ellenőrizd, hogy a bankkártyád megvan-e!
  • Tartsd fejben kártyád PIN kódját!
  • Kártyás online vásárlás előtt tájékozódj, ha nem ismered az eladó céget!
  • Soha ne adj ki olyan, bankkártyáddal kapcsolatos információt, amelyet bizalmasan kell kezelni!
  • Soha, senkinek ne add meg az online számládhoz vagy az internetes szolgáltatódhoz használt jelszót!
  • Ha bármi okból csalásra, visszaélésre gyanakszol, azonnal hívd fel azt a bankot vagy pénzintézetet, amely a kártyádat kibocsátotta!

Bankkártyával külföldön is?
Már régen nem csak azok használnak bankkártyát akár a mindennapi bevásárláshoz is, akiket hajt a kalandvágy, de azért külföldi utazáskor az ember...  tovább Tovább
Ha nem akarsz pénzt kiadni a...
Annak, aki már februártól élni akar a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségével, január 20-a az utolsó nap, amikor erről nyilatkozhat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bankautomata pénz bankkártyaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés