Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. May 22. Monday, Júlia, Rita   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Egyharmadunk naponta kártyázik

2014.06.30. | Nádasi Tibor
A díjtalan készpénzfelvételre lehetőséget teremtő törvény sem térítette el tömegével a magyarokat attól, hogy bankkártyával vásároljanak.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Nem ok nélkül készíttetett felmérést májusban, három hónappal az ingyenes készpénzfelvétel 2014. februári bevezetése után hét magyarországi nagyvárosban a világ egyik vezető bankkártya-kibocsátója, a MasterCard. Feltételezni lehetett, hogy az új szabályozás a készpénz használatát erősítő hatással volt a hazai fizetési szokásokra. A felmérés vizsgálta a készpénzes és bankkártyás fizetések, valamint az automatákból történő készpénzfelvétel gyakoriságát, értékét, valamint az egyes fizetési módokkal kapcsolatos tájékozottság mértékét a különböző korú, nemű, iskolai végzettségű résztvevők körében.

„Azt látjuk, hogy a hazai kártyahasználati szokásokat nem változtatta meg negatív irányba az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése. Sőt kismértékben az idei első negyedévben is tovább tudott nőni a bankkártyát napi rendszerességgel használók aránya, a tavaly mért 32-ről 34 százalékra” – mondta az eredményről Eölyüs Endre, a MasterCard üzleti igazgatója.

Sok az a százötvenezer

Érdekes módon a lehetőség, hogy díjtalanul lehet felvenni készpénzt a bankautomatákból, nem befolyásolta jelentősen a hazai fizetési szokásokat. Tízből hatan ugyanannyi készpénzt használnak, és ugyanannyiszor fizetnek kártyával, mint korábban, a maradék négy emberből pedig kettő kevesebb, nagyjából kettő pedig több készpénzt vesz fel, mint az ingyenesség bevezetése előtti időkben. Összességében az emberek nem használnak több készpénzt, csupán a korábbinál kevesebb alkalommal veszik fel a megszokott mennyiséget.

A felmérés nyomán az is világos, hogy gyakorlatilag nincs szükség a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi értékhatárra. Tízből kilencen – a hazai, nagyvárosi felnőtt lakosság 86 százaléka – nem akarnak (vagy nem tudnak) havonta 150 ezer forintot felvenni. A megkérdezettek egyharmada havonta kevesebb mint 50 ezer forintot, másik egyharmada kevesebb mint 100 ezer forintot vesz fel készpénzben. A megkérdezettek 3 százaléka felelte azt, hogy minden hónapban kimeríti az ingyenesen felvehető készpénz maximumösszegét, és a válaszadók 7 százaléka vesz fel 150 ezer forintnál többet havonta.

A felmérés résztvevőinek tájékozottságát szondázó kérdésekre adott válaszokból meglepő informálatlanságra derült fény: a kártyabirtokosok mindössze 3 százaléka tud arról, hogy a saját számlavezető bankja pénzkiadó automatáin kívül bármely más bank automatáiból is ingyenesen vehet fel készpénzt a törvényben meghatározott értékhatárig és gyakorisággal (jelenleg havonta 150 ezer forintot, legfeljebb két részletben). A megkérdezettek 70 százaléka tévesen úgy vélte, hogy kizárólag a saját bankja ATM-jéből vehet fel készpénzt díjtalanul.

Használd biztonságosan!

A felmérés eredménye mindenesetre megerősítette, hogy bankkártyával fizetni, készpénzhez jutni ma már mindennapos dolog, részévé vált az életünknek. Annál inkább érdemes emlékezetedbe vésned és betartanod a MasterCard biztonságra vonatkozó tanácsait:

  • Amint kézhez kapod új kártyádat, rögtön írd alá!
  • A kártyához tartozó PIN kódot tartsd elkülönítve a kártyától, titkos helyen!
  • Rendszeresen ellenőrizd, hogy a bankkártyád megvan-e!
  • Tartsd fejben kártyád PIN kódját!
  • Kártyás online vásárlás előtt tájékozódj, ha nem ismered az eladó céget!
  • Soha ne adj ki olyan, bankkártyáddal kapcsolatos információt, amelyet bizalmasan kell kezelni!
  • Soha, senkinek ne add meg az online számládhoz vagy az internetes szolgáltatódhoz használt jelszót!
  • Ha bármi okból csalásra, visszaélésre gyanakszol, azonnal hívd fel azt a bankot vagy pénzintézetet, amely a kártyádat kibocsátotta!

Bankkártyával külföldön is?
Már régen nem csak azok használnak bankkártyát akár a mindennapi bevásárláshoz is, akiket hajt a kalandvágy, de azért külföldi utazáskor az ember...  tovább Tovább
Ha nem akarsz pénzt kiadni a...
Annak, aki már februártól élni akar a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségével, január 20-a az utolsó nap, amikor erről nyilatkozhat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bankautomata pénz bankkártyaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Mudri István - pénzügyi tanácsadó
Mudri István
pénzügyi tanácsadó

Fontos, hogy tudatosan tervezzünk, ismerjük meg lehetőségeinket, és hogy kontroll alatt tartsuk a már meghozott pénzügyi döntéseinket.

Nem látom a kérdést... TovábbTovább
A PRESTIGE Kft-nek van egy Nyakörve, mely maszírozza a nyakat.....először 330000 forintért akart... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés