Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Az otthoni munka veszélyei

2012.04.09. | Lám Luca
Bár az otthonról végzett munka rengeteg előnyt jelent, legalább annyi veszélyt is rejt magában. Mennyi időd marad, milyenek a körülményeid?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Milyen kényelmes lenne otthonról dolgozni! Nem kell utazásra fecsérelned az időt, te magad osztod be az idődet, senki sem nézi, hányszor és mennyi ideig tartasz kávészünetet, sőt sokszor még felöltöznöd sem szükséges. Ha éppen úgy tartja kedved, tízig alhatsz, és még a kollégáid egész napos csacsogását sem kell hallgatnod.

Jól hangzik, igaz? Bizony, jó dolog az otthoni munka, kényelmes és igazán önálló módja a kötelező munkavégzésnek, veszélyeire azonban csak kevesen gondolnak. Íme, néhány tipikus hátrány, amellyel nem árt számolnod, ha úgy döntesz: leadod az irodai kulcsot, és lakásod melegéből látod el kiszabott feladataidat. Ezek fényében alaposabban át tudod gondolni: alkamas vagy-e az otthonról végzett munkára?

Nincs fix munkaidőm, tehát semmire sincs időm!

Tipikus jelenség: ha valaki maga osztja be az idejét, semmire nem jut elegendő. Csak nagyon kevesen képesek ellenőrzés vagy kényszerítő erő nélkül maximális hatékonysággal kihasználni a munkaidejüket. Gondolj bele, ha otthon vagy, belenézhetsz kedvenc sorozatodba, amíg munkahelyeden erre nincs lehetőséged, vagy nap közben elmehetsz vásárolni, ügyeket intézni. Az elveszett időt pedig vagy este, vagy hétvégén leszel kénytelen behozni. Általában azok, akik nem fix munkaidőben dolgoznak, állandóan dolgoznak. A reggel, vagy éppen a hosszú ebédszünettel lecsípett félórácskák ugyanis a hét vége felé már annyira feltorlódnak, hogy hétvégén képtelen vagy valóban kikapcsolódni.

A folyamatos munka pedig nem egészséges. Bár hatékonyságod nem nagyobb, mint másoké, az időd szétforgácsolódik, és a végén ugyanannyi munkát végzel el, mint korábban, csak éppen a hét hét napján, napi 24 órában. Ha ténylegesen nem dolgozol is, az érzés biztosan megvan: egész nap gépközelben tartózkodsz, állandóan be van kapcsolva a telefonod, folyamatos készenlétben vagy. A fix munkaidő híján ugyanis munkaidőd teljesen kitolódik – kaphatsz sürgős telefont este, és sürgős e-mailed is érkezhet vasárnap. Szemrehányást pedig senkinek nem tehetsz – neked ugyanis nincs munkaidőd!

Nincs irodám, nincsenek irodai körülményeim!

Akárhogy nézzük is, az irodákban minden munkaadó igyekszik megfelelő körülményeket teremteni ahhoz, hogy a dolgozók ne csak hatékonyan, de egészségesen is végezzék a munkájukat. Az ergonómiailag megfelelően kialakított székek és asztalok biztosítják azokat a feltételeket, amelyek mellett a lehető legkevésbé károsodik a szervezeted. Otthon sokan a konyhaasztalnál ülnek, vagy éppen az ágyon fekve, heverőn eldőlve nyomkodják a gépüket. Ez elsőre nagyon kényelmesnek tűnik, de a gerincnek, a nyaknak, illetve a végtagoknak semmiképpen sem tesz jót.

Kevés kutatást folytattak eddig a távmunka veszélyeiről, a legtöbbet maga az ipar végezte, miként azt is, amely az American Association of Occupational Health Nurses folyóiratban jelent meg. Ebből kiderült, hogy a távmunkások elégedettek munkájukkal, de keveset tudnak az ergonómiáról és a biztonsági fogalmakról. A Journal of Safety Research 2004-es jelentésében az áll, hogy a távmunkások 85 százaléka nem kapott képzést, 44 százalékuk tapasztalt már fájdalmat vagy kényelmetlenséget munkavégzés közben. A távmunkások azonban nem szívesen beszélnek „munkahelyi” baleseteikről vagy egészségügyi károsodásaikról, hiszen félnek, hogy elveszítik privilégiumaikat. A távmunkának nálunk alig van kultúrája, így aki kiharcolta magának, bármi áron meg akarja tartani.

Nincs irodám, nincs irodai felszerelésem!

Az irodai felszerelés hiánya általános probléma az otthondolgozók számára. Mivel nem bent a munkahelyükön dolgoznak, a főnökük könnyen megfeledkezik felszerelésük biztosításáról. Nem kapnak számítógépet, asztalt, irodai széket, de még tollat, sőt papírt sem. Ezzel a cég spórol, a dolgozó pedig nem szól, hiszen félti kényelmes helyzetét.


Szabad a pálya! Munkahelyi szex és...
Házinyúlra nem lövünk! – hangzik a mondás. De vajon megállja-e ez a helyét most is, amikor jóformán mindenki csak dolgozik?  tovább Tovább
Hogyan térül meg az önkéntes munka?
Nem tűnik jó üzletnek, ha valaki minden ellenszolgáltatás nélkül idejét, tudását adja egy közösségnek. Mi lehet akkor az oka, hogy 3,5 millió...  tovább Tovább
Munkaszerződés és munkahelyváltás
Munkahelyet váltani nem egyszerű, különösen, ha a régi foglalkoztatód is ragaszkodik hozzád. Néhány tanács, nehogy két szék közé ülj.  tovább Tovább
Dolgozz otthonról!
Egyre gyakoribb, hogy munkahelyi feladatainkat otthon végezzük el, majd a kész munkát elektronikusan küldjük el munkatársainknak vagy főnökünknek.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

pénz munkaKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés