Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Miért ne aludj túl sokat?

2008.11.25. | Lám Luca
A kevés alvástól kimerülsz. A túl sok pedig megbetegít – állítják a kutatók. Miért ne aludj túl sokat? Egyáltalán, mennyi a túl sok?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A jó alvás nélkülözhetetlen a szervezet számára. Ilyenkor pihensz, regenerálódsz, és feltöltődsz azzal az energiával, amely a másnapi teljesítményedhez szükséges. Ha hosszú időn át nem alszol eleget, vagy éppen nem alszol elég jól, szervezeted szép lassan lemerül. A kezdeti fáradtságból a folyamat egészen a depresszióig vezethet, hiszen a kimerültség hosszú távon kedélyproblémákat okozhat. A memóriád romlik, idegesebbé vagy éppen rezignáltabbá válsz, ez végül emberi kapcsolataidra is közvetlenül kihat.

Az alvás fontosságát az is bizonyítja, hogy amíg évekkel ezelőtt csak a köznyelv foglalkozott a problémával, ma már egész kutatási terület, sőt tudomány épül rá. Hazánkban is létezik Budaörsön alvásterápia központ, ahol alvásdoktorok segítenek azokon, akik képtelenek jól vagy eleget aludni.

Az alvászavar tünetei és következményei
  • horkolás, légzéskimaradás;
  • magas, ingadozó vérnyomás – a betegek 30 százaléka alvászavarokkal küzd;
  • memóriazavarok, alacsony koncentráló képesség, aluszékonyság nap közben, feledékenység;
  • stressz, depresszió, ingerlékenység;
  • túlsúly;
  • reggeli fejfájás;
  • szájszárazság, reggeli torokfájás, torokégés.

Kevés alvás kontra túlalvás

Az, hogy a kevés vagy nem kielégítő alvás egészségtelen, és sokszor komoly következményekkel járhat, mindenki számára ismert, a legtöbben már tapasztaltuk is. A túlalvás problémájáról azonban ritkábban szól a fáma. A tapasztalatok szerint főleg azokat érinti a probléma, akik depresszióban szenvednek, vagy igényüknél jóval alacsonyabb társadalmi elismerésben részesülnek.

A túlalvás lehet egyszerűen betegség is: a hiperszomniás egyének egész nap súlyos álmosságban szenvednek, amin nem segít, ha elbóbiskolnak. Ezek a betegek éjjel szokatlanul sokat alszanak, nappal fáradtak, szoronganak, memóriazavaraik vannak, és folyamatosan aludni szeretnének – olvasható az InforMed oldalán.

Mennyi az ideális?

Az alvásigény alapvetően egyén- és életvitelfüggő, a korról már nem is beszélve. Mindezeket a tényezőket figyelembe véve a szakemberek a 6–9 órát ajánlják, ami az életkorral még tovább csökkenhet. Az idősek lényegesen kevesebbet alszanak, és jellemzően korábban ébrednek fel, mint fiatalkorukban. De alvásuk minősége is változik. 50 fölött a legtöbben arról számolnak be, hogy könnyebben ébrednek fel, alvásuk lényegesen éberebb, mint korábban.

Mit okoz a túlalvás?

Cukorbetegség

A túlalvókkal foglalkozó kutatások kimutatták, hogy azok, akik mindig 9 óránál többet alszanak, kétszer nagyobb eséllyel számíthatnak a cukorbetegség kialakulására. Az eredményhez hozzátették, hogy a cukorbetegség valószínűleg nem a sok alvás következménye, hanem az azzal összefüggésben álló, háttérben meghúzódó betegségeké.

Súlyproblémák

Egy másik, témába vágó kutatás során sikerült kimutatni, hogy a napi 9-10 órát alvók hat év alatt 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel híznak el, mint 7-8 órát alvó társaik. A kapcsolat akkor is fennáll, ha a vizsgált személyek táplálkozási szokásait is figyelembe vették a kutatók, tehát azok a túlalvók is elhízhatnak, akik egészségesen, vagy legalábbis nem kalóriadúsan táplálkoznak.

Fejfájás

Az alvás és a fejfájás szorosan összefügg egymással. A fejed akkor is fájhat, ha keveset, de akkor is, ha túl sokat alszol. Ennek oka, hogy alvás közben a neurotranszmitterek és a szerotonin szintje változik az agyban. Ha nem éppen az ideális óraszámot töltöd alvással, a szint nem feltétlenül áll vissza a normális kerékvágásba.

Szívbetegség

Egy több tízezer nőn végzett vizsgálat kimutatta, hogy a 9-11 órát alvóknál harmadával magasabb a koszorúér-betegség kockázata, mint a 8 órát alvóknál. Egyelőre nem tudni, hogyan befolyásolja az alvás a szív ereinek állapotát, de az összefüggés mindenképpen bizonyított – tette közzé az InforMed oldala.


Alvászavart és rákot is okozhat!
Ugye neked is van tévéd, számítógéped, mikrohullámú sütőd? Utazol villamossal, esetleg lakókörnyezetedben magas feszültségű vezeték húzódik?   tovább Tovább
A leggyakoribb alvászavarok
Álmatlanul forgolódsz? Sokszor felébredsz? Esetleg állandó álmosságtól szenvedsz? Az alvászavar igen gyakori probléma, ismerkedj meg vele közelebbről!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

alvás cukorbetegség depresszióCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés