Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Bőrrák vagy ártatlan anyajegy?

2008.11.22. | Fodor-Kassai Mónika
A melanomát, a bőrrák legagresszívebb formáját különösen nehéz megfékezni, ha átterjedt egy másik testrészre. Ha azonban kezdeti stádiumában fedezik fel, jól gyógyítható.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A melanoma rosszindulatú daganat, mely a melanocitákban keletkezik: azokban a sejtekben, amelyek a bőr, a haj és a szem színét adó melanin pigmentet termelik, és az anyajegyekben koncentráltan találhatók. A melanomák nagy többsége éppen ezért sötét színű – barna vagy fekete –, de előfordul, hogy a melanoma pigmenttermelése leáll, ilyenkor a színe is világossá válik: bíbor, piros vagy rózsaszín lesz.

A melanoma a bőrrák legsúlyosabb megjelenési formája, mely korai stádiumban csaknem száz százalékban gyógyítható. Ellenkező esetben kifejlődik, és átterjedhet más testrészekre – ekkor már nehezen kezelhető, és végzetessé válhat. Nem ez a leggyakrabban előforduló bőrrákfajta, de ez okozza a legtöbb halálozást.

Fenyegető jelek

Az első jelek az anyajegyekben mutatkoznak – ezért nagyon fontos, hogy jól ismerd bőrödet, így minden változást időben észrevehetsz.

Ha az alábbi jelek valamelyikét észleled, haladéktalanul fordulj bőrgyógyászhoz!

  • Aszimmetria: ha képzeletben húzol egy vonalat az anyajegy közepére, és a két fele eltér egymástól, az melanomára utalhat.
  • Határozatlan körvonal: a korai melanoma körvonala határozatlan, elmosódott, a sarkai csipkézettek vagy rovátkoltak.
  • Változó szín: ha egyazon anyajegyen belül többféle színárnyalat fordul elő (a barna vagy a fekete több árnyalata), vagy pirossá, kékessé, esetleg fehérré válik, feltétlenül menj szakorvoshoz!
  • Növekvő méret: a melanomák átmérője általában nagyobb, mint a ceruza végén található radíré (6mm), de korai fázisban lehet kisebb.
  • Változás: bármilyen elváltozás veszélyre utal: növekedés, színváltozás, vérzés, viszketés, új növedék megjelenése, és így tovább.
Legjobb védekezés a gyors reakció – ha a fentiek bármelyikét észleled, azonnal fordulj orvoshoz! Inkább menj fölöslegesen, mint túl későn.

A melanoma és a szokványos anyajegy (lentigo) nem hasonlít egymásra:

 

Legjobb védekezés a gyors reakció – ha a fentiek bármelyikét észleled, azonnal fordulj orvoshoz! Inkább menj fölöslegesen, mint túl későn.

Ki a leginkább veszélyeztetett?

A bőrrák veszélye mindenkit fenyeget, de bizonyos tényezők növelik a kockázatot, például a napsugárzás, az anyajegyek mennyisége, a bőrtípus, valamint a genetikai örökség (ha a családban előfordult már megbetegedés).

Az UV-A, valamint az UV-B sugarak egyaránt veszélyesek a bőrre: a gyermekkorban kapott UV sugárdózis, a leégések gyakorisága, a napon töltött idő, a szoláriumozás mind hozzájárulhatnak a bőrrák későbbi kialakulásához.
A nagyszámú anyajegy (az apró, kerek, barna „szépségpöttyök” és az atípusos anyajegyek egyaránt) és a világos bőrszín szintén hajlamosító tényező.
Ha a szülők valamelyikénél előfordult bőrrák, az nagyban, míg a nagyszülők megbetegedése csupán kismértékben nőveli a kockázat. Annál, aki átesett már bőrrákos megbetegedésen, fokozott a kiújulás kockázata.
A betegségek, kemoterápiás kezelés vagy egyéb ok folytán legyengült immunrendszer szintén kockázati tényező.

Hogyan előzheted meg a bőrrák kialakulását?

  • Egész évben védekezz a nap ellen! Bőröd nem csupán nyáron van kitéve az UV sugárzás károsító hatásának – egész évben használj legalább 15 faktoros napvédő készítményt.
  • Ha több mint 100 anyajegyed van, az lehet a Dysplastic-szindróma jele, amely a melanomaképződés szempontjából hajlamosító tényező - járj évente kétszer bőrgyógyászati szűrésre és ne feledd el havonta elvégezni az önvizsgálatot.
  • A világos, napégésre hajlamos, érzékeny bőrtípusok esetén nagyobb a hajlam a bőrrák kialakulására – fordíts még nagyobb figyelmet a fényvédelemre, használj legalább 30-as fényvédő faktorú napvédő készítményt.
Önvizsgálat

A korai felismerés a leghatékonyabb védelmi stratégia a bőrrák minden formájával szemben. A havonta elvégzendő vizsgálat mindössze tíz percedbe kerül, de az életed mentheti meg!

Így végezd az önvizsgálatot:

Az évente esedékes szakorvosi ellenőrzés mellett a bőrrák korai felismerésének leghatékonyabb módja a havonkénti önvizsgálat. Figyeld bőröd mindennemű változását és új anyajegyek, növedékek megjelenését.
Szükséged lesz egy egész alakos tükörre, egy kézi tükörre, jó megvilágításra, székre és egy hajszárítóra. Tanulmányozd az arcod és a fejed a két tükör segítségével. A fejbőr könnyebb átvizsgálását segíti a hajszárító.Ellenőrizd a kézfejed és a körmeidet. A nagyméretű tükörben vizsgáld át a könyököd, a karod, az alkarod. Következzen a nyak, mellkas és a felsőtest. Nők a mell alatti területet se hagyják ki! A kézitükör és a nagy tükör segítségével nézd végig a nyakszirted, vállad, hátad, csípőd, lábad. A székre ülve ellenőrizd lábfejed, talpad, sarkad és a lábkörmöket, végül kézitükör segítségével nézd át a genitáliákat.


Természetes védelem a naptejekben
A déli órákban ne menj a napra, ha mégis muszáj, kend magad jó minőségű napvédő krémmel. Ha viszont csak egy kis színt szeretnél, használj...  tovább Tovább
Napozás utáni szerek körképe
A nap erős és káros sugarainak köszönhetően, ma már nem elég, ha naptejjel napozol. Bizony, napozás után is ápolnod kell a bőröd.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

daganatCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés