Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

5 fenséges koleszterinszegény recept

2016.08.10. | Ferenczy Mária
Magas a koleszterinszinted, de unod a hagyományos recepteket? Mintha mindig ugyanazt ennéd? Íme, 5 mennyei újdonság!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mivel az összkoleszterinednek csak mintegy 20-30 százalékát viszed be táplálkozás útján, merészség volna azt állítani, hogy egészséges értéked csak attól függ, mit, hogyan és mennyit eszel. A koleszterinszint ugyanis nagymértékben függ a génektől is.

Annak ellenére azonban, hogy a koleszterinszintnek „csak” 20 százalékát teszi ki az, amit megeszel, a táplálkozás szerepe semmiképp sem elhanyagolható. Sokaknak ugyanis örökletes hajlam nélkül is magas a koleszterinszintjük. Ha már a genetikai hajlamtól nem szabadulhatsz, legalább a táplálkozással tegyél meg mindent, ami csak lehetséges. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani különleges receptjeinkkel.

Brokkolikrémleves diógombóccal

Hozzávalók:

  • 1 szál póréhagyma
  • 1 kg brokkoli
  • 10 dkg krumpli
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 2 dl tejszín
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • só, őrölt fehér bors

A gombóchoz:

  • 20 dkg burgonya
  • 1 ek. liszt
  • 10 dkg gorombára tört pörkölt dió
  • 1 tojás
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés:
A brokkolit szedd rózsákra, és mosd meg. A vastagabb szárrészeket mosd meg, majd vagdosd össze. A pórét tisztítsd meg, fehér részét vágd össze durvára, majd a forró olajban pirítsd 1-2 percen át. Ezután tedd rá a brokkoli összevagdalt szárát, és a megpucolt, vékonyra szeletelt krumplit. Az egészet kevergesd 1-2 percen át, majd öntsd fel 1,5 liter vízzel. Amikor forr, tedd bele a leveskockát és a brokkolirózsákat is. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezd. (Tipp: ha a szerecsendiót frissen reszeled az ételbe, illata és íze intenzívebb lesz.)

Amikor a brokkoli megpuhult, botmixerrel törd össze, szűrd át, tedd bele a tejszínt, majd egyszer forrald össze. Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd utána.

A gombóchoz a krumplit héjában főzd meg, és miután kihűlt, hámozd meg, törd össze. Keverd el a liszttel, a tojással, a dióval és a szerecsendióval. Nedves kézzel formázz belőle kis gombócokat, és sós, forró vízben főzd kb. 5 percig. Amikor megfőtt, a vízből szűrőkanállal vedd ki, és a levesben tálald.

Mazsolás répasaláta (4 személyre)

Hozzávalók:

  • ½ kg sárgarépa
  • 1 alma
  • 1 narancs
  • 5 dkg dió
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 5 dkg mazsola
  • ½ fej saláta
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. méz
  • só, bors

Elkészítés:
Hámozd meg az almát és a sárgarépát, majd reszeld le mindkettőt. A narancsot kockázd fel, és forgasd össze a megmosott mazsolával, almával és répával. Az olajat keverd el a citromlével és a mézzel, sózd, borsozd, majd keverd össze a salátával.

A salátaleveleket rendezd el egy üvegtál alján, és halmozd rá a répás keveréket. A tetejét szórd meg durvára aprított dióval.

Spenótos-mozzarellás krumpli

Hozzávalók:  

  • apró szemű burgonyák
  • reszelt mozzarella
  • spenót
  • édesítő
  • só, bors, fokhagyma a rántáshoz

Elkészítés:
Az apró burgonyákat pucold meg, és vágd félbe mindegyiket. A spenótos mártáshoz a mirelit spenótot olvaszd fel, tedd lángra. Takarékon tegyél a spenótba édesítőt, éppen csak annyit, hogy elvegye a kesernyés mellékízt, fokhagymás rántással sűrítsd, egy kis tejföllel lágyítsd, sóval, borssal ízesítsd. A mártással töltsd meg a burgonyát, és a tetejére szórj reszelt mozzarellát. Előmelegített sütőben, lassú lángon süsd ropogós pirosra. Grillezhetsz hozzá natúr pulyka- vagy csirkemellet.

Tormamártásos csuka (4 személyre)

Hozzávalók: 

  • 1 nagy, kb. 1 kilós csuka, vagy más, fehér húsú hal
  • 1 kk. cukor
  • 1 babérlevél
  • pár szem egész fekete bors
  • pár szem egész szegfűbors

A mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 kisebb szál friss torma (1 ek. reszelt torma)

Előkészítés:
A csukát gondosan tisztítsd meg, a friss tormát hámozd meg és reszeld le.

Elkészítés:
A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, tedd fel főni. A főzőlébe szórd bele a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és adj hozzá literenként 2 kk. sót. A halat – forrástól számítva – lassú tűzön 5 percig főzd. Amikor megfőtt, szedd ki a vízből – de a főzőlevet ne öntsd ki –, szálkázd ki, vágd apró darabokra, és tartsd melegen. Ezután szűrd át a főzőlevet.

A tormamártáshoz hevítsd fel a vajat, pirítsd világosra benne a lisztet, és öntsd fel ½ liter főzőlével, vagy ugyanennyi húslevessel. Ízesítsd a reszelt tormával és némi sóval, őrölt fehér borssal. A haldarabokat tedd tálalóedénybe, és a mártással leöntve tálald. Remek köret lehet hozzá a párolt rizs vagy a petrezselymes krumpli.

Almás-zabpelyhes sütemény

Hozzávalók:

  • ½ kg zabpehely
  • 10 dkg margarin
  • reszelt citromhéj
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 kg reszelt alma
  • édesítőszer
  • fahéj

Elkészítés:
A zabpelyhet és margarint dolgozd össze alaposan. Ízesítsd a citrom héjával és a vaníliával. A tészta puhaságát szabályozhatod, ha hozzáadsz zabpelyhet vagy tönkölybúzadarát. Keverd össze az 1 kg reszelt almával, az édesítőszerrel és a fahéjjal. Nyomkodd a masszát egy kiolajozott, magas oldalú tepsibe, a tetejét almaszeletekkel fedd le. Kb. 20 percig süsd, míg a teteje szép aranybarnára sül. Még a végén bolondíthatsz rajta egy kis fahéjas-édesítőszeres keverékkel.


A magas koleszterinszint...
Bár a legtöbben tudják, hogy a koleszterin veszélyes, nem foglalkoznak vele túl sokat. Mit kellene tenned?  tovább Tovább
4 koleszterinszegény recept
Ha egy étel koleszterinszegény, az még nem jelenti azt, hogy nem lehet különleges és ínycsiklandozó! Válogass receptjeink közül, melyek nemcsak egészségesek, de...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

újítás újdonság recept koleszterin



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés