Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A hallójárat-gyulladás okai és kezelése

2013.12.10. | T. Puskás Ildikó
Általában a strandszezon betegségeként tartjuk számon a hallójárat-gyulladást, ám sokan vannak, akik évszaktól függetlenül bajlódnak ezzel a fülbetegséggel.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A külső hallójárat lényegében egy meglehetősen szűk, mélyre nyúló, elszarusodó hámmal, bőrrel bélelt testüreg. A testmeleg üregben a kórokozók könnyen elszaporodnak, ha táptalajhoz és vízhez jutnak.
Létrejöttében a külső hallójáratba került víznek, az ott felgyülemlett nagyobb mennyiségű fülzsírnak, valamint a helytelen fültisztításnak van „kitüntetett” szerepe, ám egyes anyagcsere-, immun- és bőrbetegségek is hajlamosítanak rá.

Arról, hogy mindezen hatások hogyan vezetnek ennek a fülbetegségnek a kialakulásához, dr. Krasznai Magdát, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusát kérdeztük. A leendő orvosokat is évtizedek óta okító szakorvos elöljáróban fontosnak tartja megemlíteni mindazon anatómiai ismereteket, amelyek annak megértésében segítenek, hogy miért hat károsan a hallójáratra a belejutó víz, a helytelen fülápolás, illetve milyen más okok vezethetnek az akut, ám – sok esetben – gyakran és sokaknál visszatérő betegséghez.

Dr. Krasznai Magda: – A fülviaszként is emlegetett fülzsír állaga egyénenként változó, a hígan folyótól a kenőcsösig. A fülzsír alapjában véve vízben oldódó anyag, melynek funkciója az egyébként érzékeny hallójárati bőr fedése és a kiszáradás megelőzése. Jellegzetes szaga miatt bizonyítottan rovarriasztó, valamint baktérium és gombaölő hatása is van.
A fülzsír folyamatosan „gondoskodik” arról, hogy a külső hallójárat ne száradjon ki, ne váljon sérülékennyé, tehát ne legyen nyitott a baktériumok, gombák előtt, így valójában a fül egészségének védelmét biztosítja.
A hallójáratnak megvan a maga öntisztulási képessége. A külső hallójárat elszarusodó hámjának keratinrétege kifelé vándorol, és mint egy lassan haladó futószőnyeg, a levált hámsejteket, a bejutott szennyező anyagokat a fülzsírral együtt észrevétlenül kisodorja a hallójáratból.
A fülzsír a fül védelmét szolgálja, és jól működő öntisztulás esetén nem szükséges eltávolítani. A fülzsírdugó által okozott elzáródás akkor alakul ki, ha valakinek a fülében túl sok fülzsír termelődik, zavart az öntisztulási mechanizmus, szűk a hallójárat, vagy helytelen, rossz technikával próbálja a fülzsírt eltávolítani. A betegek helytelen tisztogatási művelet révén a kisodródó cerument visszatömködik a hallójáratba, így gyakran a keletkezési helyétől jóval beljebb hatol, és végül a hallójáratot teljesen kitölti, néha még a dobhártyát is eléri. Ennek első tünete a hallás romlása. Ilyenkor már csak külső beavatkozás hatására sikerül a dugót eltávolítani.
Aki gyakorta, különféle radikális módszerekkel (pl. vattapálcikával, gyufaszállal) tisztogatja a fülét, könnyen a bőr hámrétegét is felsértheti. A külső hallójáratban sokféle természetesen is ott lakozó baktérium található, melyek a hámsérüléssel a mélyebb rétegbe jutva, gyulladást okoznak. Az úszás, hajmosás, fürdés, tusolás révén bekerült víz is felelős lehet a külső hallójárat gyulladásáért, főként ha a fülünkbe még helytelenül belepiszkálunk, és a hallójáratunkban kis sérülést okozunk.
Ha a hallójárat fala és a fülzsír között rés van, ez a hallást még nem zavarja jelentősen, de ha fürdéskor víz kerül bele, teljesen elzárhatja a nyílást. Ekkor a hallás hirtelen romlik, és a beteg leggyakrabban ebben a stádiumban keresi fel a szakorvost.
A hallójáratba került víz hatására a fülzsír megduzzad, és a hallójáratban dugóvá alakul, amely elzárja a külső fület, amit halláscsökkenés útján érzékelünk. Emiatt megpiszkáljuk a fülünket, megpróbáljuk különböző eszközökkel eltávolítani a dugót. Ilyenkor gyakran megsértjük a hallójárati hámot, ami a hallójárati bőrcső megduzzadásához, gyulladásához, fájdalmához vezet. Súlyos esetben a fülfájás mellett fülcsengés, fülfolyás és láz is jelentkezhet.
A külső hallójárat gyulladásának tünetei – a betegség stádiumától függően – a viszketés, a fülfolyás, a fül váladékozása. Gyakran érintésre már a fülcimpa, fülkagyló előtt kis porc (trágus) is fájdalmas, ez jelzésértékű lehet, ám a legtöbb beteg már csak akkor fordul szakorvoshoz, amikor fáj a füle, és a hallása is tompává válik.

– Milyen okok állhatnak még a gyakran visszatérő hallójárat-gyulladás mögött?

– A visszatérő hallójárat-gyulladást elsősorban fertőzések okozzák. Ilyenkor gyakran helyi trauma előzi meg a hallójárat ödémás, fájdalmas duzzanatát, amely emiatt jelentősen beszűkül, és gennyes vagy gombás váladék zárja le.
Az öntisztulás akadályozásának hátterében még hallójárati csontkinövések (exosztózis, ill. oszteoma) is állhatnak. Amennyiben a csontkinövések visszatérő panaszt, gyulladást, halláscsökkenést okoznak, előzetes kivizsgálás után műtéti beavatkozást igényelnek. Idült fülfolyással járó középfülgyulladás is okozhat következményes hallójárati gyulladást, illetve a gyöngydaganat (az idült középfülgyulladás egyik formája) mellett képződő hallójárati polipok is elzárhatják a hallójáratot. Itt azonban az alapbetegséget, a középfül gyulladását kell elsődlegesen meggyógyítani. A cukorbetegség, a rossz általános állapottal járó legyengült immunrendszer hajlamosít nekrotizáló hallójárati gyulladás kialakulására. Bizonyos bőrbetegségek (pl. pszoriázis, szeborrea és ekcéma) esetében a leváló hámsejtek sokasága miatt gyakrabban előfordul a hallójárat gyulladása. A külső hallójárat daganata a hallójárat elzáródásával okozhat vezetéses típusú halláscsökkenést.
Nem eléggé köztudott, de időskorban az alacsony intenzitású fülzsírtermelés is időről időre előhívhatja a külső hallójárat gyulladást. Márpedig a kelleténél kevesebb fülviasz a hallójárat bőrének kiszáradásához, sérülékenységéhez, kémiai összetételének (pH) megváltozásához, következésképpen a baktériumok és gombák okozta fertőzésekhez, gyulladásokhoz vezethet.

– Mit tehetünk mi magunk a megelőzésért?

– A jól működő fület nem kell tisztítani. A fül tisztántartásához elegendő az is, ha a benedvesített törölközővel csak a fülkagylóbemenetet tisztítjuk meg, nem nyúlunk bele a belső traktusba, így elkerülhetjük, hogy visszatuszkoljuk a kifelé igyekvő fülzsírt. A fülzsírdugóra hajlamosoknak a fülpiszkálásos módszer helyett célszerű időnként paraffinolajat cseppenteniük a hallójáratukba, amely segíti a zsír kiürülését. Óvjuk a fülünket a vegyi anyagokat tartalmazó (pl. hajlakk, hajfesték) kozmetikumoktól is. Ügyeljünk a füldugók és hallókészülékek tisztántartására, mert ezek is növelik a külső hallójárat gyulladásának kockázatát.
Az ún. „vízi-otitis”-re hajlamosoknak javasolható, hogy úszáskor, fürdőzéskor, zuhanyzáskor, hajmosáskor paraffinos, babaolajos vattával zárják le a fülbemenetet, vagy az „egyénre szabott”, viaszból, szilikonból elkészített füldugóval védjék a hallójáratukat.  
Régi, jól bevált módszer, hogy úszás után a hallójáratba jutott vizet mintegy kirázzuk, kiugráljuk. Rázás, ugrálás közben a vízzel telt fül felöli kéz hüvelyk- és mutatóujjával a fülkagylót hátra és felfelé kell húzni, hogy a hallójárat görbülete kiegyenesedjék.

– Hogyan kezelik a hallójárat-gyulladást?

– Amennyiben fáj a fülünk, a hallásunk rosszabb, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz. A hallójárat-gyulladás kezelésében legfontosabb a hallójárat rendszeres, gondos, alapos mikroszkópos kitisztítása. Ilyen esetben a fül tisztításával nem ajánlatos otthon próbálkozni, mert ezt már csak szakorvos tudja biztonságosan elvégezni.
A fül-orr-gégészeti szakrendelőben a beteg vizsgálatát követően, ha hallójáratban megrekedt, halláspanaszt okozó fülzsírt találunk, azt többféleképpen távolíthatjuk el. Az egyik módja a fülmosás – a hallójáratba fecskendezett testhőmérsékletű, langyos vízzel vagy sóoldattal –, a másik, ha a fülzsír állaga megengedi, szívóval kiszippantjuk, vagy horoggal mögé nyúlva eltávolítjuk.
A gennykeltők okozta hallójárati gyulladásban a gennyes váladékot kitakarítjuk, majd helyileg fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szereket alkalmazunk. Leggyakrabban Burow-oldatos kenőcsös gézcsíkot helyezünk be a hallójáratba. Gombás fertőzés is okozhat hallójárat-gyulladást, ez esetben is a legfontosabb a gombatelepek, a váladék eltávolítása, a hallójárat gondos kitisztítása.
Ha a hallójárati gyulladást kísérő erős fájdalom mellé fülfolyás és nyirokcsomó-megnagyobbodás is társul, a kezelőorvos által elrendelt dózisban antibiotikum szedése is javasolt, a rendszeres fülkezelés mellett. A kezelést a gyógyulásig alkalmazzuk, ilyenkor ajánlatos elkerülni, hogy a fülbe víz kerüljön.
A korosodóknál, a cukorbetegségben vagy a már említett bőrbetegségekben érintetteknél javasolt a rendszeres fülészeti ellenőrzés. Fontos megfelelő időközökben a fül tisztítása és szükség szerint a kiszáradás kezelése, illetve a pH helyreállítása.
A napi tisztálkodáskor kerüljük a fül rendszeres, zuhanyos kimosását.
A korral járó idegi típusú halláscsökkenés miatt javasolt a rendszeres audiológiai kivizsgálás is.


A halláskárosodás első jelei és...
Halláskárosodás. Talán nem is gondolod, milyen sok embertársad él ezzel a fogyatékossággal. Sőt, talán te is érintett vagy, csak még nem tudsz róla.  tovább Tovább
Komoly betegséget jelezhet a...
A fülzúgás igen gyakori baj, a legtöbb ember mégsem megy vele orvoshoz. Milyen betegségeket jelez, és hogyan oldhatod meg?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fül orvos hallás egészségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés