Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Összefügg a testsúly és a csontritkulás?

2017.06.08. | Futaki Balázs
50 fölött igen gyakori probléma a csontritkulás. De vajon az életkoron, a nemen kívül a testsúllyal is összefügg?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A csontritkulás hazánkban közel egymillió embert érint. Az egymillió ember 60 százaléka 50 év fölötti nő, a férfiak száma is eléri a 300 ezret.

Mit nevezünk csontritkulásnak?

A csontritkulás az egész csontrendszert érintő betegség, amely jellemzően a medence, a csigolyák, illetve a combcsontok területén jelentkezik. Később azonban érintheti a többi csontot is, és súlyos panaszokat, töréseket okozhat.

A csontok általában 25 éves korunkra érik el maximális tömegüket és legjobb minőségüket, ezt megelőzően növekedésről beszélünk. 25 és 40 éves kor között az emberi csontozat stabil, a csontépítő és a csontbontó folyamatok egyensúlyban vannak egymással. Ideális esetben tehát a csontokkal kapcsolatos panaszok csak balesettel összefüggő törések kapcsán merülnek fel. 40 fölött azonban a csont minősége romlik, mennyisége pedig csökken. Ez a folyamat vezethet csontritkuláshoz. A csontritkulás előrehaladott állapotban nagyon megnehezíti a hétköznapokat. Eljuthat olyan szintre, amikor kisebb ütés vagy nyomás hatására a csontok azonnal törnek.

A csontvesztés folyamata a nőknél sokkal intenzívebb, mint a férfiaknál. A korral és a hormonális változásokkal pedig mindinkább felgyorsul. A menopauza időszakában a nőknek különösen ügyelniük kellene csontjaik épségének megtartására.

A csontritkulás és a testzsírtömeg összefüggése

Nőknél a menopauza után a magas testzsírtömeg szerepet játszhat a csontok ásványianyag-vesztésében. Amerikai kutatók ugyanis kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik testének zsírtartalma nagyobb arányú, a menopauzát követően alacsonyabb a csont ásványianyag-tartalma.

Ez furcsának tűnhet, hiszen azt mondják, a nagyobb embereknek a csontjaik is erősebbek. Ez azonban nem teljesen igaz: fontos szerepet játszik a test összetétele is. Vagyis: a nagyobb súly akkor jó, ha nem a sok zsírnak köszönhető.

A kutatók 93 postmenopauzában lévő nőt vizsgáltak. A test összetételének meghatározása és a csontok állapotának vizsgálata mellett regisztrálták testsúlyukat és testmagasságukat is.

A soványabb nők csontjának – vagyis azoknak, akiknek szervezetében kisebb arányú volt a zsírszövet – kedvezőbb volt az ásványianyag-összetétele. Ennek oka egyelőre nem tisztázott, de a szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy a magasabb zsírtartalom kapcsán a szervezetben magasabb a gyulladásra jellemző fehérjék aránya, ez pedig szerepet játszhat a csontok leépülésében.

Előzd meg a csontritkulást!

A legtöbben abban a tévhitben élnek, hogy a csontok erősítése elegendő a serdülés, növekedés idején, illetve akkor, ha valaki már tapasztalja a csontritkulás első tüneteit. Márpedig a csontok folyamatos erősítése egyenlő a csontritkulás megelőzésével. Ha ugyanis a folyamat elindult, visszafordítani nem, legfeljebb lassítani lehet. Ha azonban egész életedben figyelsz arra, hogyan táplálkozol, fizikálisan milyen aktívan éled az életed, később megúszhatod csontjaid minőségi romlását és mennyiségi csökkenését.

Cikkünk a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával készült.


Csontritkulás, rossz fogak, rák
A szervezet sav-bázis egyensúlya könnyen felborulhat. Az elsavasodás következményei pedig súlyosabbak, mint gondolnád!  tovább Tovább
Öregedés és csontritkulás ellen
A bor isteni ital, de szerencsére nem csak az istenek itala. Ihatod örömödben, bánatodban, sőt, akkor is, ha csak egészséged szeretnéd megőrizni! Mire jó a vörösbor?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

csontozat nők menopauza táplálkozásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés