Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Elhunyt Gyurkovits Tibor

2008.11.17. | Ötvenentúl.hu
Egy hónap múlva lett volna hetvenhét éves. Az írót néhány hete kórházban kezelték, ott érte halál - közölte az író özvegye. Temetése szűk családi körben lesz, de barátai és rajongói lehetőséget kapnak arra, hogy végső búcsút vegyenek tőle.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Változatos, gazdag élete, munkássága során megkapta a legrangosabb kitüntetéseket: a József Attila- és a Kossuth-díjat is. Népszerű volt - köszönhetően könyveinek és a Lyukasóra című televíziós műsorban való állandó szereplésének (1991-től). A Duna TV-n futó fejtörő műsor állandó vendégei izgalmas irodalmi rejtvényeket adnak fel egymásnak, és beszélgetnek a széírásról. Résztvevők: Ráckevei Anna, Kubik Anna, Lator László, Mácsai Pál - és eddig: Gyurkovics Tibor.

1931. december 18-án született Budapesten. Piarista gimnáziumba járt. Polgári származása miatt nem vettél fel sem az orvosi, sem a jogi egyetemre, sem a színművészeti főiskolára. Végül a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát végezte el, majd pszichológusi oklevelet szerezett az ELTE BTK-n.

1956-ban 24 évesen a főiskola forradalmi bizottságának elnöke lett. A forradalom leverése után állását elveszítette. 1958-ban azonban már vezető pszichológus volt egy gyermekgondozóban, majd az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben dolgozott. Ez a munka nagy hatással volt írói világlátására, tapasztalatai számos művében visszatértek.

1968-tól jelennek meg rendszeresen írásai. Bár az irodalom mellett nem hagy fel eredeti szakmájával sem: a Pest Megyei Bíróság igazságügyi szakértője. 1994-ben a magyar labdarúgó-válogatott pszichológusa.

1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke volt.

Verseket 15 éves kora óta írt, első verseskönyve 1961-ben jelent meg, amit még 48 kötet követett, de írt több regényt, elbeszélést, lírai esszét, színművet, publicisztikát.

1982-ben kapott József Attila-díjat, 1994-ben Kossuth-díjat, 1997-ben Magyar Örökség-díjat, 2001-ben a Magyar Művészetért Díjat adományozták neki.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Gyurkovics Tibort saját halottjának tekinti - közölte a tárca sajtóosztálya az MTI-vel.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés