Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Állampapírokról, nemcsak haladóknak

2008.11.16. | Berényi Mariann
Biztonságos, jól jövedelmező befektetésnek tűnik az állampapír – mondják a hozzáértők. Valóban így van?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az állampapírok most felveszik a versenyt a magas kamattal hirdetett bankbetétekkel.
Remélhetőleg elmúlt a magyar államcsőd veszélye, és a globális pénzpiaci folyamatok – különösen a világon szinte mindenütt végbemenő alapkamat-csökkentés – arra utalnak, hogy kisebb-nagyobb fáziskéséssel nálunk is csökkeni fog a jegybanki alapkamat.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője szerint az, aki most fektet be hosszú vagy közepes lejáratú államkötvénybe, akár 12-13 százalékos hozamra is számíthat. Ha valaki nem adja el a kötvényeit, 2 év alatt 24 százalékot is nyerhet ezzel a befektetéssel.
Amennyiben a várakozásoknak megfelelően a jövő év első hónapjaiban csökken a jegybanki alapkamat, akkor fél év alatt jobb esetben 10 százalékos hozamra számíthat az, aki eladja az államkötvényeit, mivel egy középtávú (például hároméves) lejáratú állampapír még több mint két évig biztosítja a magas kamatot.
A bankbetétekkel szemben azért is előnyös ez a befektetési forma, mert likvid, azaz bármikor készpénzre váltható, és ha idő előtt válsz meg tőle, nem esel el a kamattól. Ráadásul a magas kamat nemcsak az akciós időszakra szól, hanem a futamidő végéig.

Sarkadi Szabó Kornél a minimum 2 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek javasolja, hogy államkötvénybe fektessenek. Az Ötvenentúl.hu pénzügyi tanácsadója, Mudri István arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknak, akiknek mostanában járt le az önkéntes nyugdíjpénztári szerződésük, de még aktívak és szeretnék  az infláció mértékénél jóval nagyobb hozammal és biztonsággal  növelni megtakarításukat, most még kiváló alkalmat nyújt ez a befektetési forma. Ugyanakkor a várható alapkamatcsökkentés nem sokáig biztosítja az állampapírok ehhez hasonló extra hozamát.

Jegybanki alapkamat

A magyar jegybanki alapkamat jelenleg magas: 11,5 százalék. Ez a szám azt mutatja, hogy a jegybank mekkora kamatot fizet a kereskedelmi bankoknak a MNB-nél önként elhelyezett kéthetes futamidejű betéteik után. (A kereskedelmi bankok épp ezért ennek ismeretében döntenek betéti és hitelkamataik mértékéről.) A MNB Monetáris Tanácsa a jegybanki kamat meghatározásakor a gazdaság jelenlegi és főként jövőbeli helyzetét veszi figyelembe, fő célja az árstabilitás.

Hitel az államnak

Állampapír vásárlásával tulajdonképpen a költségvetési hiányt finanszírozzuk: az államnak kölcsönt adunk, előre meghatározott kamatra és előre meghatározott időre.
Az államnak tehát meg kell győznie a külföldi és a hazai befektetőket, hogy pénzükkel támogassák a büdzsét. Ha a gazdasági mutatók nem jók (magas a költségvetés hiánya és az adósságállománya), csak magas kamattal lehet kívánatossá tenni az állampapírokat.

Nem minden állampapír államkötvény

Az államkötvénnyel együtt jelenleg 4 fajta állampapír közül választhatsz: 

 • Államkötvény
 • Kamatozó kincstárjegy
 • Diszkont kincstárjegy
 • Kincstári takarékjegy

A kincstárjegyek egy évnél nem hosszabb futamidőre szólnak, míg az államkötvények akár 2, 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel is megvásárolhatók.
A futamidő mellett kamatozás szerint is megkülönböztetjük az állampapírokat: fix és változó kamatozású papírok közül választhatsz. Míg az első esetben már a vásárláskor tudod, mire számíthatsz a jövőben, addig a második kamata a piac függvényében változik.

Államkötvény

A Magyar Államkötvény egy évnél hosszabb (jelenleg 3, 5, 10 és 15 éves) futamidejű, kamatozó állampapír. A kamatmegállapítás szempontjából beszélhetünk fix és változó kamatozású kötvényekről.

 • Fix kamatozású kötvények
  Amikor ezeket a kötvényeket kibocsátják, egyúttal meghirdetik és rögzítik a kamatfizetési periódusokat és az ekkor kifizetendő kamat nagyságát. Általában évente két alkalommal fizet kamatot, a tőke törlesztésére a lejáratkor, egy összegben kerül sor.
 • Változó kamatozású kötvények
  A változó kamatozású kötvényeknél csak a kamatmegállapítás módja és ideje rögzített, a kifizetendő kamat mértéke csupán az adott kamatfizetési periódusra ismert.

A kamatfizetés gyakoriságát tekintve a Magyar Államkötvények között vannak éves és féléves gyakorisággal kamatot fizető papírok is. A 2002-től kibocsátott államkötvények évente fizetnek kamatot. Az újabb kötvényeket azonban nem veheted kézbe, kinyomtatott formában nem is léteznek, csak értékpapírszámlán tartják nyilván őket.

Kamatozó Kincstárjegy

A Kamatozó Kincstárjegy egyéves futamidejű, fix kamatozású állampapír. A futamidő végén, egy összegben fizet kamatot, amelyet a befektető a törlesztéssel együtt kap kézhez. A Kamatozó Kincstárjegy értékesítése folyamatosan, kéthetes jegyzési időszak keretében történik. Ezeket a papírokat a futamidő lejárta előtt is eladhatod, mert az Államkincstár is, a lakossági forgalmazók is árfolyamot jegyeznek erre a kincstárjegyre.

Diszkont Kincstárjegy

A Diszkont Kincstárjegy egy évnél rövidebb futamidejű állampapír, mely kamatot nem fizet, hanem a névértéknél alacsonyabb, diszkontáron kerül forgalomba, lejáratkor pedig a névértéket fizeti vissza. Hozama a diszkont összegével, azaz a névérték és vételár különbségével egyenlő.
Jelenleg 3, 6 és 12 hónapos futamidővel, az elsődleges piacon értékesítik a 10 ezer forintos alapcímletű Diszkont Kincstárjegyeket.

Kincstári Takarékjegy

A Kincstári Takarékjegy a postai hálózatban értékesített, főként a lakosságot megcélzó értékpapír. Futamideje 1, illetve 2 év. Fix, lépcsős kamatozású értékpapír, amelynek birtokosát visszaváltáskor a vásárlás napjától eltelt idő függvényében meghatározott mértékű kamat illeti meg – az egyösszegű törlesztésen felül.
 
Az előző papírokkal ellentétben nyomdai úton előállított formában létezik, 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben.

Hogyan vásárolhatsz állampapírt?

Ha állampapírt szeretnél vásárolni, értékpapírszámlát kell nyitnod bankban, vagy befektetésekkel foglalkozó cégnél. (Ehhez személyi igazolvány és adókártya szükséges.) Állampapírt az elsődleges kibocsátáskor aukción lehetséges jegyezni, ezt bankok és brókercégek tehetik meg. Az ő szolgáltatásaikat kell igénybe venned, ha befektetni szeretnél. A Kincstári Takarékjegyet viszont a postahivatalokban is értékesítik. 

A kibocsátáskor vásárolt állampapírokat az állam a lejáratig nem váltja vissza. Ha mindenképpen szeretnéd visszakapni a befektetett tőkédet, akkor a másodlagos piacon kell vevőt találnod rá, a brókercégek és bankok segítségével.

A forgalmazó fiókok listáját itt megnézheted.

Biztonság és kockázat

Az állampapírok legnagyobb előnyének a biztonságot tartják, hiszen az állam garanciát vállal visszafizetésükre. Amennyiben a lejárat előtt nem nyúlsz befektetésedhez, hozama előre kiszámítható.
Néhány kockázatot azonban ez a befektetési forma is hordoz magában:

 • Rövid távon az állampapírok árfolyama a másodlagos piacon csökkenhet, ezért ha a kifutási idő előtt el kell adnod őket, veszíthetsz. A vállalati kötvényekhez hasonlóan az állampapírok árfolyamát is a piaci kamatláb határozza meg.
 • Ha a jegybanki alapkamat növekszik, a papírjaid árfolyama csökkenni fog, mivel megjelennek a magasabb hozamot kínáló értékpapírok. A névértéket a futamidő lejártakor megkapod, de ha a papírt előbb adod el, alacsonyabb hozamra kell számítanod.
  Ez fordítva is igaz, ha a jegybank – ahogy most is várjuk – csökkenti az alapkamatot, akkor papírjaid árfolyama nő, mivel az alacsonyabb hozamot kínáló papírok mellett értékesebbek a te papírjaid.
Indexek

Az állampapírok árfolyamváltozását az RMAX-, MAX- és CMAX-indexek szemléltetik. A tőzsdeindexekhez hasonlóan az állampapírindexek is naponta változnak. Az RMAX-index tartalmazza a rövid lejáratú, a három hónap és egy év között hátralevő futamidejű papírok árfolyamát. A MAX-index az egy évnél hosszabb hátralevő futamidejű papírokat tartalmazza. A két indexet együtt a MAX Composite Index (CMAX) fogja össze.

Az Államadósság-kezelő Központ Zrt. honlapján te magad is nyomon követheted ezeket a mutatókat!

Kérdéseidet várja az Ötvenentúl.hu tanácsadója, Mudri István!


Bombabiztos bankbetét a válság...
A bankgarancia már 13 millió forint. Ez a biztonság és az inflációt legalább kismértékben meghaladó hozam ma igen vonzó lehet.  tovább Tovább
Mit nem tudnak a banki ügyintézők?
Előfordult már veled, hogy nem kaptál megfelelő tájékoztatást a bankok ügyintézőitől? Tanácsaink segítségével most elkerülheted a buktatókat!  tovább Tovább
A bankbetétek is összevethetők
Nemcsak a hiteleket hasonlíthatod össze, hanem a pénzintézetek által kínált betételhelyezési lehetőségeket is. Élj a lehetőséggel!  tovább Tovább
Pánikra semmi ok!
Ha megtakarításaid nyíltvégű ingatlanalapokban vannak, bizonyára téged is megrémített a hír, hogy a befektetési jegyek forgalmazását felfüggesztették.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

megtakarítás befektetésKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés