Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A fantasztikus fokhagyma

2016.12.04. | Futaki Balázs
Ezernyi betegség megelőzésére és kezelésére használhatjuk a fokhagymát. Nemrég kiderült, hogy rendszeres fogyasztásával a tüdőrák kialakulásának is elejét vehetjük.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A fokhagyma előnyös tulajdonságai már nagyon régóta ismertek. Legalább a Krisztus előtti 1500-as évekre nyúlnak vissza a fokhagymával mint indiai és kínai vérképző szerrel kapcsolatos feljegyzések. Hippokratész, a modern orvoslás atyja használta már rákellenes hatásai miatt, de Louis Pasteur is felismerte a fokhagyma antibakteriális hatását. Albert Schweitzer az afrikai vérhas elleni küzdelemben vette a fokhagyma hasznát.
Felsorolni is nehéz, mennyi jótékony hatása van ennek a kicsi, de erősen egészségvédő konyhai alapanyagnak. Eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, kedvezően hat az emésztésre, fertőtleníti a bélrendszert, segít megelőzni az érelmeszesedést.
Bár őseink is ismerték ezeket a hatásokat, inkább a népi hiedelmek, babonák miatt volt helye minden háztartásban – évszázadokkal ezelőtt még fogalmuk sem volt az érelmeszesedésről és a vérnyomásról. Már az ókorban is amulettként viselték a fokhagymát, de még az újkorban is eredményesnek találták a szemmelverés vagy a gonosz szellemek érintése ellen.

Tudtad?

  • Régebben a pestist gyógyító orvosok fokhagymát helyeztek jellegzetes, madárszerű álarcukba. A madárfej csőrén át lélegeztek, és úgy vélték, ha a pestissel fertőzött levegőt fokhagymával szűrik meg, védelmet élveznek a járvány ellen.
  • A fokhagyma segít megszabadulni a hangyáktól. Ha néhány frissen tisztított gerezdet elhelyezel a lakásban azokon a területeken, ahonnan vélhetően a hangyák érkeznek, a népi hagyomány szerint nem kell többet aggódnod miattuk.
  • A régi időkben a fokhagymát összezúzva, gézbe tekerve hüvelygombásodás ellen éjszakai tamponként használták.

Antioxidáns a szájszag mögött

Hogyan is áll a fokhagymával a modern tudomány? Minek tulajdonítható az ezernyi jótékony hatása? A kutatók elsősorban az antioxidáns hatást emelik ki, amely az allicin nevű növényi összetevő bomlásakor keletkezik. Ez egyben a jellegzetes ízért is felelős, valamint a kellemetlen szájszagot okozó hatás eredőjeként is ismert. Az allicin bomlásakor egy rendkívül erős antioxidáns keletkezik, amely szinte azonnal leköti a szabad gyököket.
A fokhagyma antioxidáns hatása némileg eltér mondjuk a zöld tea vagy a szőlő antioxidáns hatásától. Ezeknél ugyanis a magas flavonoidtartalom felelős az erőteljes antioxidáns jellegért, a fokhagyma esetében azonban nincs ilyen összetevő, a kedvező hatást az allicin bomlása fejti ki.

Tüdőrák és fokhagyma

Nemrégiben egy újabb fontos betegségmegelőző hatásról derültek ki részletek. A kutatók állítása szerint hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye.
A Cancer Prevention Research folyóiratban publikált kutatás során kiderült, hogy a rendszeresen fokhagymát evőknél 44 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, a dohányosok esetében pedig 30 százalékkal alacsonyabb kockázatot találtak. Korábbi kutatások azt is mutatták, hogy ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicin nagyobb mennyiségben szabadul ki. A tüdőrákot megelőző hatás vélhetően ugyancsak ennek az erős antioxidáns hatású összetevőnek köszönhető.


3 reménykeltő kutatás a...
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a borban bizony nem csupán az igazság, hanem az egészség is benne rejlik. Mitől véd meg?  tovább Tovább
Meglepő kutatás a fokhagyma...
Törve, főzve, párolva, aprítva, kapszulában, sóban – a fokhagyma mindenhogy finom és egészséges. Hogyan maximalizálhatod a hatásait?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

érdekes daganat fokhagyma kutatásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés