Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Dísztökök és tökdíszek

2008.11.11. | Pelle Kinga
Szeretnél a hideg, sötét estéken otthonodba egy kis meleget és derűt csalogatni? Készíts vidám dekorációt dísztökből!
Tovább
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az amerikai kontinens trópusi vidékein őshonos; a tökfélék teljes családja – a kukoricához, a burgonyához és a babhoz hasonlóan – a 16. század előtt ismeretlen volt Európában.

A mai, színekben és mintákban igencsak gazdag dísztököket többszöri keresztezéssel kifejezetten dekorációs célokra állították elő. Magyarországon is termesztik.

Alkoss bátran!

Alkotókedved, kézügyességed és időd – no és persze fantáziád – függvényében a legkülönfélébb tökdíszekkel dekorálhatod otthonodat.
Virág- és dekorációs üzletekben kaphatók ugyan kerámia és műanyag dísztökök is, melyek között egész szép példányokra is lelhetsz, mégis érdemes leülni, és egy kis időt szánni a valódi dísztök megmunkálására. Íme, néhány egyszerűen kivitelezhető ötlet!

Asztali dísztök-kompozíció

A megszámlálhatatlan színárnyalatban és mintázatban előforduló, természet által formatervezett zöldség önmagában is nagyon dekoratív. Ha néhány szép példányt lakásod erre alkalmas pontján, csendéletszerűen elrendezel, több hétig is gyönyörködhetsz a látványban.

 • Tipp: Őszi „levélágyba” helyezve a színes tökök még hangulatosabbak. A zöldes tökökhöz aranysárga, a sárgás tökökhöz barnás-bordós (például vadszőlő-) levelek illenek a legjobban. A leveleknél tartósabb, és hasonlóan hangulatos, ha a tököket kör alakúra vágott és harmonikaszerűen enyhén meghajtogatott krepp-papírra állítod.
  Társíthatsz hozzá egyéb őszi terméseket – csipkebogyót, diót, mogyorót, szárított kukoricát, régebben begyűjtött és félretett vadgesztenyét, tobozokat – is.

Tökmécses

 • Szükséges kellékek: dísztök, teamécses, éles kés, kiskanál.
 • Elkészítése: Válassz egy laposabb, gömbölyded, stabilan megálló dísztököt. (Ha a tök körte formájú, de kellően hasas, és hosszúkás tetejét levágva biztosan áll a talpán, az is jó.) A tetejét vágd le – erre már nem lesz szükséged. A kapott csonka tök tetejére állíts mécsest, melynek helyét éles késsel – a mécsesnél kicsit mélyebben – vágd körbe. Kiskanállal kapard ki a tök húsát a mécses helyéről. Helyezd bele a mécsest. Meggyújtva fényt és melegséget hoz otthonodba.
 • Tipp: Ha két-három, akár különböző méretű és színű tökmécsest készítesz és gyújtasz meg egyszerre, még hangulatosabb.

Töklámpás másképp

Itthon valószínűleg nemigen használ senki a közeli jövőben (sem) rémarcú töklámpást ördögűzésre, és mindenszentek előestéjén nem gyűjtöget huhogva cukrot – ezt inkább meghagyjuk az amerikai filmek izgalmas színfoltjának –, ám hangulatos lámpással barátságosabbá tehetjük házunk táján a lépcsőket és a járdák szélét.

 • Szükséges kellékek: „halloween” tök, teamécses, éles kés, lyukfúró.
 • Elkészítése: A tök tetejét vágd le és tedd félre, még szükséged lesz rá. Kapard ki a tök belsejének nagy részét úgy, hogy a héja alatt egy-két centi vastagon azért megmaradjon a húsa. Éles késsel, esetleg kis átmérőjű lyukfúróval vágj kör alakú „ablakocskákat” a tök oldalán, a tök méretétől függően akár hatot-nyolcat is. Helyezz a tök belsejébe mécsest, és gyújtsd meg. Tedd vissza a kalapját, és helyezd a ház bejárata mellé, esetleg a kinti lépcső vagy járda szélére, vagy ha kisebb, az ablakpárkányodra.
 • Tipp: A kerek világító ablakocskákat rendezheted szabályos sorba vagy sorokba, de szabálytalanul „elszórva” is szép lesz a végeredmény. A kalapjára is érdemes egy-két kisebb lyukat vágni, hogy a füst szabadon távozhasson.

Tökváza

 • Szükséges kellékek: nagyobb, öblösebb dísztök (hagyományos takarmánytök vagy „halloween” tök), száraz virágok, oázis, éles kés.
 • Elkészítése: A tök tetejét vágd le – már nem lesz rá szükséged. Kapard ki a tök belsejének nagy részét úgy, hogy a héja alatt két-három centi vastagon megmaradjon a húsa. Helyezz bele egy vízben jól beáztatott oázist. Ebbe szúrd bele a száraz virágokat.
 • Tipp: Akkor szép, ha az oázis egyáltalán nem látható, és ha a virágok sűrű, tömzsi csokrot alkotnak.

Játékos esték
A téli időszakban egyre többször szorulunk be a négy fal közé. Hívj vendégeket, és kockázzatok! Hidd el, nem kockázatos.   tovább Tovább
Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!  tovább Tovább
Függönyvarázs
A zord téli időben tedd barátságosabbá az otthonodat! Néhány függöny segítségével vidámságot csalhatsz lakásodba.  tovább Tovább
Így süss kenyeret!
Nincs is jobb a frissen sült kenyér illatánál! Dr. Bereczki Ibolya, a Skanzen muzeológusa olyan ősi titkot tár fel, amelynek segítségével akár ma elkészítheted...  tovább Tovább
Játékos esték
A téli időszakban egyre többször szorulunk be a négy fal közé. Hívj vendégeket, és kockázzatok! Hidd el, nem kockázatos.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

házi praktikák hobbiCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés