Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2014. október 31. péntek, Farkas   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Dísztökök és tökdíszek

2008.11.11. | Pelle Kinga
Szeretnél a hideg, sötét estéken otthonodba egy kis meleget és derűt csalogatni? Készíts vidám dekorációt dísztökből!
Tovább
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az amerikai kontinens trópusi vidékein őshonos; a tökfélék teljes családja – a kukoricához, a burgonyához és a babhoz hasonlóan – a 16. század előtt ismeretlen volt Európában.

A mai, színekben és mintákban igencsak gazdag dísztököket többszöri keresztezéssel kifejezetten dekorációs célokra állították elő. Magyarországon is termesztik.

Alkoss bátran!

Alkotókedved, kézügyességed és időd – no és persze fantáziád – függvényében a legkülönfélébb tökdíszekkel dekorálhatod otthonodat.
Virág- és dekorációs üzletekben kaphatók ugyan kerámia és műanyag dísztökök is, melyek között egész szép példányokra is lelhetsz, mégis érdemes leülni, és egy kis időt szánni a valódi dísztök megmunkálására. Íme, néhány egyszerűen kivitelezhető ötlet!

Asztali dísztök-kompozíció

A megszámlálhatatlan színárnyalatban és mintázatban előforduló, természet által formatervezett zöldség önmagában is nagyon dekoratív. Ha néhány szép példányt lakásod erre alkalmas pontján, csendéletszerűen elrendezel, több hétig is gyönyörködhetsz a látványban.

 • Tipp: Őszi „levélágyba” helyezve a színes tökök még hangulatosabbak. A zöldes tökökhöz aranysárga, a sárgás tökökhöz barnás-bordós (például vadszőlő-) levelek illenek a legjobban. A leveleknél tartósabb, és hasonlóan hangulatos, ha a tököket kör alakúra vágott és harmonikaszerűen enyhén meghajtogatott krepp-papírra állítod.
  Társíthatsz hozzá egyéb őszi terméseket – csipkebogyót, diót, mogyorót, szárított kukoricát, régebben begyűjtött és félretett vadgesztenyét, tobozokat – is.

Tökmécses

 • Szükséges kellékek: dísztök, teamécses, éles kés, kiskanál.
 • Elkészítése: Válassz egy laposabb, gömbölyded, stabilan megálló dísztököt. (Ha a tök körte formájú, de kellően hasas, és hosszúkás tetejét levágva biztosan áll a talpán, az is jó.) A tetejét vágd le – erre már nem lesz szükséged. A kapott csonka tök tetejére állíts mécsest, melynek helyét éles késsel – a mécsesnél kicsit mélyebben – vágd körbe. Kiskanállal kapard ki a tök húsát a mécses helyéről. Helyezd bele a mécsest. Meggyújtva fényt és melegséget hoz otthonodba.
 • Tipp: Ha két-három, akár különböző méretű és színű tökmécsest készítesz és gyújtasz meg egyszerre, még hangulatosabb.

Töklámpás másképp

Itthon valószínűleg nemigen használ senki a közeli jövőben (sem) rémarcú töklámpást ördögűzésre, és mindenszentek előestéjén nem gyűjtöget huhogva cukrot – ezt inkább meghagyjuk az amerikai filmek izgalmas színfoltjának –, ám hangulatos lámpással barátságosabbá tehetjük házunk táján a lépcsőket és a járdák szélét.

 • Szükséges kellékek: „halloween” tök, teamécses, éles kés, lyukfúró.
 • Elkészítése: A tök tetejét vágd le és tedd félre, még szükséged lesz rá. Kapard ki a tök belsejének nagy részét úgy, hogy a héja alatt egy-két centi vastagon azért megmaradjon a húsa. Éles késsel, esetleg kis átmérőjű lyukfúróval vágj kör alakú „ablakocskákat” a tök oldalán, a tök méretétől függően akár hatot-nyolcat is. Helyezz a tök belsejébe mécsest, és gyújtsd meg. Tedd vissza a kalapját, és helyezd a ház bejárata mellé, esetleg a kinti lépcső vagy járda szélére, vagy ha kisebb, az ablakpárkányodra.
 • Tipp: A kerek világító ablakocskákat rendezheted szabályos sorba vagy sorokba, de szabálytalanul „elszórva” is szép lesz a végeredmény. A kalapjára is érdemes egy-két kisebb lyukat vágni, hogy a füst szabadon távozhasson.

Tökváza

 • Szükséges kellékek: nagyobb, öblösebb dísztök (hagyományos takarmánytök vagy „halloween” tök), száraz virágok, oázis, éles kés.
 • Elkészítése: A tök tetejét vágd le – már nem lesz rá szükséged. Kapard ki a tök belsejének nagy részét úgy, hogy a héja alatt két-három centi vastagon megmaradjon a húsa. Helyezz bele egy vízben jól beáztatott oázist. Ebbe szúrd bele a száraz virágokat.
 • Tipp: Akkor szép, ha az oázis egyáltalán nem látható, és ha a virágok sűrű, tömzsi csokrot alkotnak.

Játékos esték
A téli időszakban egyre többször szorulunk be a négy fal közé. Hívj vendégeket, és kockázzatok! Hidd el, nem kockázatos.   tovább Tovább
Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!  tovább Tovább
Függönyvarázs
A zord téli időben tedd barátságosabbá az otthonodat! Néhány függöny segítségével vidámságot csalhatsz lakásodba.  tovább Tovább
Így süss kenyeret!
Nincs is jobb a frissen sült kenyér illatánál! Dr. Bereczki Ibolya, a Skanzen muzeológusa olyan ősi titkot tár fel, amelynek segítségével akár ma elkészítheted...  tovább Tovább
Játékos esték
A téli időszakban egyre többször szorulunk be a négy fal közé. Hívj vendégeket, és kockázzatok! Hidd el, nem kockázatos.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

házi praktikák hobbi Mindent a gyógynövényekről! (x) Hajmosás víz nélkül?! (x) Tena Lady – kérj ingyenes termékmintát! (x) Beach Boys - először Magyarországon! (x) Lehet élni fájdalom nélkül! (x) Íme az új Peugeot 508! (x) TENA Nedves mosdatókesztyű (x)Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés