Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Húsvéti hó: nem újdonság?

2013.03.30. | Ferenczy Mária
Párizstól Moszkváig havas húsvétot várt a világ, magunkat is beleszámítva. Régen is volt már ilyen?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Emlékszem, gyermekkorom egyik virágvasárnapján, körülbelül húsz fokban hógolyóztunk az erdélyi havasokban. A nap melegen sütött; a sípálya melletti fogadóban, ahová addig jobbára forralt borra, rumos teára tértek be a téli sportok szerelmesei, a hideg sör lett a favorit, a teraszon pedig egy szál semmiben napoztak, gitároztak és énekeltek az emberek. Az egész egy jó kedélyű nyári táborra emlékeztetett volna inkább, ha nem számítjuk a havat és a szikrázó napsütésben, pirosra sült arccal, pólóban síelőket.

Húsvéti havazás a közelmúltból

Azt gondoltam, ilyet itthon, a nagy magyar Alföldön sosem látok majd, erre tessék. Kis utánajárással azonban megtudtam, hogy a márciusi havazás szokatlan, de nem példátlan jelenség. Öt évvel ezelőtt, 2008. március 24-én például az ország északi és nyugati részében több centiméter hó esett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint 2–10 milliméter közötti volt a lehullott csapadék mennyisége, de Nagykanizsáról például 35 millimétert jelentettek.

„Majdnem napra pontosan öt évvel ezelőtt (2008. március 24-én) is szép hóhelyzet volt a nyugati végeken. Húsvétvasárnapról húsvéthétfőre virradóan mintegy 10 cm hó esett a városban. Így fehér volt a húsvét. A Soproni-hegység magasabb részein 20 cm körüli hó hullott” – emlékszik vissza egy szemtanú az egyik meteorológiai oldal fórumán.

Az Időkép egy évvel ezelőtti jelentése szerint az északi és a keleti megyékben húsvétvasárnap délutánján többfelé voltak hózáporok, néhol egész télies lett a hangulat. Az OMSZ is így számolt be az időjárásról: „Éjszaka az ország közepén lévő konvergenciazónában hószállingózás, kisebb hózáporok alakultak ki. Hajnalra +1 és –3 fok közé hűlt le a levegő.”

Tavaszi hózápor régen

Nem példa nélküli tehát a tavaszi havazás, annál inkább a nyári. Ilyet is feljegyeztek a meteorológusok: az adatok szerint Magyarországon 1918. június 18-án országos havazás volt. Ez a Magyarország területén lehullott legkésőbbi hó, amit feljegyeztek.

1913 áprilisában, éppen húsvét környékén szintén hó lepte el az országot, az erről készült diaképet többen is megosztották a legnagyobb közösségi portálon. A hozzászólásokból az is kiderül, hogy a kép többeknek régi tavaszi havazásokat juttatott eszükbe.

„1955-ben, április 22-én, nagypénteken busszal menten Sopronból Szombathelyre. Petőházánál elakadtunk a félméteres hóban. 1962-ben március 18-án tartalékos tisztként behívtak Nyíregyházára. Délután 14.30 indultunk a Nyugatiból, Kabánál félméteres hó volt, és csak másnap délután érkeztünk meg. 1942. áprilisban hajtó voltam Akcsut mellett egy kőrvadászaton, 30 centi hó volt. A bérem egy nyúl volt” – írja az egyik hozzászóló. Egy hölgy pedig így emlékezik: „1962-ben a nyolcadikos bizonyítványosztásra nagykabátban és hóesésben mentem. Kár, hogy nincs róla fotó.”

Havas húsvét, avagy az internetes folklór legjava

A húsvét környéki karácsonyi időjárás természetesen a hazai internethasználók fantáziáját is beindította, sorra születnek a havas húsvétról szóló versek, karikatúrák és ötletek, közülük válogattunk néhányat.

Az Otthon Kommandó blog például az alábbiak megvalósítását javasolja havas húsvét esetére:

  • Ha bárkibe szorult egy kis jóérzés, akkor a klasszikus locsolkodást most hanyagolja, helyette lehet hógolyóval dobálni a lányokat.
  • A húsvéti csokinyuszik és tojások elrejtésére a kertben két opció van: 1. Kevés hó esetén felejtsd el, ott fognak virítani a nagy fehérségben, nem lesz valami nagy kihívás megtalálni őket. 2. Ellenben minimum 10 cm hó esetén csak állj meg a kert szélén, és dobáld őket szanaszét, ha szerencséd van, a további hóesés még jobban elfedi a nyomokat! Garantált a többórás kutatómunka! Tipp: mostantól ne járkáld össze a kertet, minél érintetlenebb a hó, annál könnyebb elrejteni a nyuszikat, tojásokat.
  • Költsd át a Hull a pelyhest... locsolóverssé!
  • Építs hónyulat.
  • Igazán szerencsés vagy, ha műfenyőd, esetleg kis cserepes, dézsás fenyőd van, elő vele! Díszítsd tojásokkal, masnikkal, virágokkal.
Locsolóvers másképp

Ezeket a 2013. március végén született versikéket pedig az egyik locsolóverseket gyűjtő oldalon találtuk:

Jégvirágos ablakok,
Eresz alatt jégcsapok.
Üres már a szeneskamránk,
Mégse süt a meleg nap ránk.
SÁNDOR, JÓZSEF, BENEDEK,
A zsák meleg hova lett?

Azt hittük, hogy szép tavasz lesz,
Ibolyaillatos avar lesz,
Sajnos mindez elmaradt,
Hoztatok jó sok havat!

De mi azért tisztelgünk,
Meleg szobát keresünk,
És baráti jó szokásból,
Tőlünk minden harag távol,
Üdvözölünk titeket,
Száz esztendőt éljetek!

Egy klasszikus havas átköltésben

Havas lejtőn jártam,
Lavinát is láttam,
El akart sodorni
Szabad-e locsolni?...

Havas húsvét

Csilingel a csengő
figyeljünk most oda,
mert idén szánkóval
jön hozzánk a nyuszika.

Fészek is hóból lesz,
hímes tojásokkal,
hóember lesi azt,
a vidám mosolyával.

Hiába köszöntjük
a tavaszt versekkel,
csak a tél jön újra,
nagy hóval és nagy széllel.

Talán az idő is
feltámadást várja,
és ha majd az eljő,
tavasz a telet váltja.


Báránytól a nyusziig: mi micsoda a...
A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe. Mit ünneplünk ilyenkor, és milyen ünnepek esnek még erre az időre?  tovább Tovább
Eljön végre, amit úgy vártunk!
Ma van virágvasárnap, kezdődik a nagyhét. Lássuk, mit tartogatnak idén a húsvéti fesztiválok!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

havazás húsvétCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés