Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szabadegyetem kötetlenül

2008.11.09. | Berényi Mariann
A szabadegyetem még ma sem ment ki a divatból. Kortól és képzettségtől függetlenül számtalan témakörben tovább képezheted magad a Kossuth Klub előadásain.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Tanulj egy életen át! – hirdeti a divatos szlogen. De hol? – kérdezed.

A tanulás a legfontosabb eszköze annak, hogy szellemileg sokáig friss maradj. Nem fontos új szakmát, nyelvet tanulod, az is sokat jelenthet, ha előadásokon, tanfolyamokon képzed magad.

Most indulnak a TIT József Attila Szabadegyetem programjai a Kossuth Klubban, ahol akár rendszeresen, akár alkalmanként téged is szeretettel várnak. Az előadás-sorozatok általában félévesek, részvételi díjuk 4200 és 10 500 forint között mozog. Ha azonban csak egy-egy téma érdekel, azokat is meghallgathatod 1000 forintos napijegy ellenében.

A TIT József Attila Szabadegyetem az idén 54. évfolyamát indítja. A hosszú működési idő titka a tartalmi és formai sokszínűség és a hallgatóság igényeinek nyomon követése. Akár a természet-, akár a társadalomtudományokról, a művészetekről vagy a mindennapi élet problémáiról esik szó, a tudományos eredmények szempontjából naprakész előadásokon, foglalkozásokon vehetsz részt.

Politika, gazdaság

„A globális játszma” – a nagyhatalmi érdekek és a világpolitika című előadásokat dr. Bernek Ágnes geopolitikus tartja. A téma komolyságától ne ijedj meg, a Harsányi János Főiskola intézetvezetőjeként is tevékenykedő kutató a közönség minden rezdülését figyeli: ha azt látja, hogy a nagyhatalmi erőviszonyok változásait taglaló anyagot valaki nem tudja követni, mindent részletesen elmagyaráz. Az órák után biztosan új szemszögből látod majd a hagyományos nagyhatalmak és a feltörekvő államok viszonyát.

Történelem

Hidán Csaba hírszerzőkről és felderítőkről szóló előadása a középkori magyar hadtörténet egyik kevésbé ismert, de annál érdekesebb eleméről szól. A hírszerzés, a felderítés alapvetően hozzátartozott a sztyeppei nomád népek harcmodorához, és a középkorban is a magyar hadviselés fontos eleme maradt.
Galgóczi István órái a Közel-Kelet múltjáról szintén sok meglepetést tartogatnak: világlátott muzulmán vallású magyarként mesél a próféták koráról. Az órákról nem maradhatnak el a képek, a zene és a film.

Kulturális antropológia

Afrika hatalmas, titokzatos kontinens, alig tudunk róla valamit. Kézdi Nagy Géza, az ELTE Antropológia Tanszékének tanára segítségével egy kicsit jobban megismerheted ezeket a különleges kultúrákat. Az előadások végén pedig az afrikai dobok is megszólalnak.

Zenetörténet

A szabadegyetem zenetörténeti sorozata mindig biztos siker. Földes Imrével idén Firenzében barangolhatsz. Sok-sok zene és számtalan fotó segítségével te magad is felfedezheted a képző- és zeneművészet kapcsolatát. Egy másik előadás-sorozatban Meixner Mihály vezényletével a 20. század karmestereinek titkaiba kukkanthatsz bele. Zelinka Tamás pedig a zene és a táj viszonyát tárja fel.

Színháztörténet, irodalomtörténet, művészettörténet

A művészeti előadásokon sokkal közelebb kerülhetsz a magyar színházi, irodalmi, képzőművészeti hagyományokhoz, értékekhez. Az idei szemeszter egyik különlegességét Dománszky-Szovoda Gabriella órái jelentik, aki nemcsak mesél a magyar falfestészet alkotásairól, hanem meg is mutatja őket a Vigadóban, a Nemzeti Múzeumban, az Akadémián, az Operaházban, a Parlamentben és a Mátyás-templomban.

Pszichológia

A pszichológiai előadások lehetőséget adnak azoknak, akik már régebben érdeklődnek a téma iránt, hogy jobban elmélyedjenek a transzperszonális irányzat vívmányaiban. Ha ilyen mélységben nem érdekel ez a tudomány, egy másik előadás-sorozat a mindennapi élet útvesztőiben segít tanácsokkal eligazodni.

Földrajz

Vadnyugat vagy Skandinávia? Esetleg a csillagászat érdekel? Olyan utazók, tudósok előadásait hallgathatod meg, akik fényképezőgéppel a kezükben bejárták a világot.

Nemcsak nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok szabadegyetemén most a nő, a női szerepek kerülnek terítékre: Szucsik Ágnes a magyar történelem erős kezű asszonyai kapcsán rombolja szét a sztereotípiákat. A TIT Nyugdíjas Klubja pedig a szabadegyetem legnépszerűbb előadásai közül kínál válogatást minden második csütörtökön.

Speciális kollégiumok

Ezeken az órákon az egy-egy téma iránt érdeklődők a mindennapi életben is hasznosítható ismeretekre tehetnek szert. Elmélyülhetsz a gombászás fortélyaiban, felfedezheted a virágkötészetben rejlő szépségeket, vagy megtanulhatsz szabadon érvelni. Ha romantikusabb kikapcsolódásra vágysz, akkor pedig a hazai, különösen a városi madarászás technikáit sajátíthatod el.

A szabadegyetem előadásairól részletes információt itt olvashatsz.


Szakképzés, tanulás ingyen
Szeretnél még tanulni? Időd, energiád engedné, csak nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Van lehetőség rá, ráadásul ingyen is!  tovább Tovább
Tanulni egy életen át
A felnőttképzés fontosságát hirdető szlogennel lépten-nyomon találkozhatunk. A kérdés csak az, hol és mit tanulhatsz egy életen át?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tanulásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés