Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A köszvény tünetei

2013.02.18. | webbeteg.hu
Ha arra ébredsz, hogy nagy lábujjad, bokád, térded vagy más ízületed forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mi a köszvény?

A köszvény az ízületi gyulladás azon formája, amit rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemez, és amelyet a szervezet magas húgysavszintje okoz (ha a húgysavszint nem tűnik is emelkedettnek, a csökkentése hosszú távon enyhíti a köszvény tüneteit).
A köszvény a férfiaknál gyakrabban alakul ki, de gyakorisága a menopauzát követően a nőknél is fokozódik.
Szerencsére jól kezelhető, mind a köszvényes rohamok, mind a hosszú távú szövődmények (köszvényes csomók, ízületi torzulások) megelőzhetőek.

A köszvényes roham jellegzetes tünetei:

A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, és főleg éjszaka kezdődik:

  • Intenzív ízületi fájdalom. A köszvény leggyakrabban a nagy lábujj nagy ízületét érinti, de kialakulhat az alsó és a felső végtagok más ízületeiben is. A fájdalom jellemzően 5–10 napon keresztül tart, közben intenzitása fokozatosan csökken, majd magától is elmúlik.
  • Gyulladás és kipirosodás. Az érintett ízület vagy ízületek megduzzadnak, pirossá és nyomásérzékennyé válnak.

Miért alakul ki a köszvény?

A köszvény oka az ízület gyulladása, melyet húgysav kristályok okoznak. A húgysav a nukleinsavak (DNS, RNS), azokon belül is az ún. purinok lebontásából származó salakanyag. Purinok a szervezet csaknem minden sejtjében termelődnek, nagy mennyiségben előfordulnak továbbá az állati eredetű ételekben, például a belsőségekben (többek között a májban, a vesében) és az agyban.
Normálisan a húgysav oldott állapotban van a vérben, és a vizelettel ürül. Probléma három esetben adódhat: kialakulhat a köszvény, ha a szervezet túl sok húgysavat termel, ha a szervezet nehezen tudja a húgysavat üríteni, illetve ha egyes ízületekben olyan körülmények alakulnak ki, amelyek kedveznek a kicsapódásának.
A húgysav mindhárom esetben hajlamos kiválni az ízületekben (apró, tűhegyes kristályok formájában); az első két esetben a vér húgysavszintje is megemelkedik.
Ez az érintett ízületeknek nem tesz ugyan jót, a köszvényes rohamot azonban, a nagy falósejtek (makrofágok) váltják ki, amikor ezeket a kristályokat időről időre megtámadják.
Ha egy ízületben hirtelen intenzív fájdalmat észlelsz, ha ízületed meleg és érzékeny, fordulj orvoshoz! A kezeletlen köszvény egyre súlyosbodik, és ízületi károsodáshoz vezet.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: A köszvény és tünetei


A köszvénytől az infarktusig
A húgy-anyagcserezavar, amelynek egyik leggyakoribb megjelenési formája a köszvény, a középkorú férfiak betegsége.  tovább Tovább
Mit tehetsz a köszvényed ellen?
A köszvény sokaknak okoz szenvedést. Fogadd meg tanácsainkat, előzd meg, vagy éppen enyhítsd fájdalmaid!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ízület betegség tünetek köszvényCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés