Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A napsütés fővárosa, Lisszabon

2008.11.05. | Tánczos Orsolya
Ha rövidnek érzed a vénasszonyok nyara meleg délutánjait, vagy már előre kiráz a hideg, ha a novemberre gondolsz, itt az idő, hogy számításba vedd Portugáliát!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Portugáliában még novemberben is minden nap húsz fok körüli a hőmérséklet, sőt az Atlanti-óceán vize itt ebben az időszakban a legmelegebb, tehát a portugál tengerpartok kiválóan alkalmasak egy őszi csobbanásra.
Lisszabon lenyűgöző város. Az 1755-ös földrengés óta sem természeti katasztrófa, sem háborús pusztítás nem érte, így a nagy kiterjedésű óvárosban megállt az idő, a macskaköves utcákon, a meredek lépcsőkön sétálva szinte a 18. században érezhetjük magunkat. Az Alfama, az egykori arab negyed sikátorai pedig rabul ejtenek, és a kacskaringós utcák további felfedezésére sarkallnak. A város számos pontján találhatunk lélegzetelállító panorámát kínáló miradourókat, vagyis természetes kilátó teraszokat, ahol egy pohár sör vagy egy finom kávé mellett gyönyörködhetünk a kilátásban és az azúrkék Tejo folyóban.

Lisszabon kiválóan alkalmas arra is, hogy útikönyv nélkül induljunk neki a városnak, és felfedezzük az eldugott utcákban megbújó gyönyörű épületeket, azulejókkal, vagyis főként történelmi eseményeket, hétköznapi jeleneteket vagy akár csendéleteket ábrázoló, kék csempékkel díszített lakóházakat, kovácsoltvas erkélyeket, fehérre meszelt templomokat. Ha elfáradtunk, megpihenhetünk a szép rendben tartott parkokban. A legnagyobb közülük a Parque Eduardo VII, amely a város földrengés utáni korszerű újjáépítésében oroszlánrészt vállaló Pombal márkiról elnevezett térnél, az államférfi folyó felé forduló szobra mögött terül el.

Tejo-parti felfedezők

Nem érdemes kihagyni Belém történelmi hangulatú városrészét sem, amely a város folyótorkolat felőli oldalán helyezkedik el. A grandiózus épületek a földrajzi felfedezések mesés bevételeiből épültek, és ennek is kívánnak emléket állítani. Itt a turisták lába előtt hever a világ: kőbe vésett térképen követhetjük végig a portugál tengerészek hódításait. A Felfedezések emlékműve elölről kereszt alakú kardot, oldalról hajót formáz, belül pedig a gyarmatok korát bemutató, érdekes kiállítással várja a látogatókat. A 16. századi mánueli építészeti stílus kőcsipkével gazdagon díszített remekei az eredetileg erődként működő belémi torony és a Jeromosok kolostora. Tárlatvezetéssel alkalmanként látogatható az elegáns köztársasági elnöki palota, amely a korábbi évszázadokban a portugál királyok rezidenciájaként szolgált.

Parque das Nações – üdvözlet a 21. századból

A modern építészet szerelmesei sem maradnak igazi csemege nélkül. Az 1998-as Expo színhelyéül szolgáló, újonnan épült városrészben igényes toronyházakat, stílusos éttermeket, futurisztikus bevásárlóközpontot, óriási oceanáriumot és hosszú folyóparti sétányt találnak, ahonnan szemügyre vehetik a 18 kilométer hosszú, Vasco da Gama nevét viselő hidat, amely méltó párja az 1960-es években épült, a San Franciscó-i Golden Gate-et idéző vörös hídnak, amely maga is két kilométer hosszan biztosít közúti és vasúti összeköttetést a folyó két partja között.

Az éjszakai élet központja a Bairro Alto, amelyet bárhonnan könnyen elérhetünk az éjjel egyig közlekedő metróval, visszafelé pedig igénybe vehetjük a kifejezetten kedvező árú taxikat. A belvárosban a hét minden napja mozgalmas, de pénteken és szombaton tanúi lehetünk az igazi pezsgésnek: a kellemesen meleg estéken az utcák megtelnek emberekkel, mindenhonnan szól a zene, magával ragad a vidám hangulat.

 

Ízélmények

A gasztronómiai örömök rajongói sem fognak csalódni! A friss tengeri halak széles választékát kínálják nemcsak az előkelő éttermek, hanem a városszerte megtalálható kisvendéglők is, amelyek kiváló fogásaikat a kirakat üveges hűtőjében tárolt alapanyagokkal bizonyítják. A kagylók, rákok és csigák kedvelői is jó helyen járnak, a friss tengeri herkentyűk garmadáját találhatják meg, ízletesen elkészítve. A helyi sajtfélék remekül kiegészítik a kiváló portugál borokat, amelyek közül nem csak a világhírű portóit érdemes megkóstolni.

Az édesszájúak pár napra tegyék félre a fogyókúrát, és engedjenek a csábításnak! Megéri. A portugál édességek igazi élménnyel szolgálnak, mert az ízek eddig ismeretlen harmóniáját mutatják be, a mindenhol finoman főzött, olcsó kávé mellé pedig mind reggelinek, mind uzsonnának mesések. A leghíresebb sütemény a titkos recept alapján készülő, krémmel töltött pastel de nata, amelyet a legnagyobb belémi cukrászdában, a kolostor tőszomszédságában mindennap éjfélig frissen sütve kóstolhatunk meg, napközben pedig a konyhába is bekukucskálhatunk az erre a célra szolgáló ablakon keresztül.

Ha pedig már úgy gondolod, hogy eleget adóztál a kultúrának és a kulináris élvezeteknek, térj be az egyik nagy bevásárlóközpontba, vagy a sétálóutcák divatüzleteibe. A legnagyobb európai márkákat kedvező árakon kaphatod meg Lisszabonban, illetve olyan boltokat is találhatsz, amelyek nálunk még nincsenek jelen. Az otthon maradókról se feledkezz meg, az óvárosban remek csecsebecséket vásárolhatsz nekik! A hagyományos portugál alapanyagból, a parafából készült ajándéktárgyakat fogyatékkal élőket alkalmazó cégek állítják elő, és ezzel segítik őket.


A sokarcú Dubai
A hidegebb hónapok úti tervei között egyre divatosabb Dubai. Mért olyan népszerű ez a hely? – kérdezheted, hiszen nem tartozik a legpatinásabb arab városok közé.  tovább Tovább
Évezredek partján, Máltán
Málta már az ókorban is kedvelt célpontja volt az utazóknak. Az előttünk álló téli hónapokban te is feltöltődhetsz napfénnyel a kellemes éghajlatú...  tovább Tovább
Töltődj fel Zürichben!
Az embernek vannak elképzelései arról, mit várjon egy ismeretlen ország ismeretlen városától. Ezeket az elő-ítéleteket veti össze tapasztalataival. Ez történt...  tovább Tovább
Wellness Hévízen
Egy wellnesshétvége Hévízen csodát tesz! A pihenés, az ellazulás megteremti testi-lelki harmóniád, miközben energiával is feltöltődsz.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

utazás város tengerKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés